Ondergang van de UFC op komst? Rechtszaak brengt misstanden MMA-organisatie aan het licht Nieuws
Nieuws

Ondergang van de UFC op komst? Rechtszaak brengt misstanden MMA-organisatie aan het licht

Ondergang van de UFC op komst? Rechtszaak brengt misstanden MMA-organisatie aan het licht

UFC de grootste MMA vechtsport organisatie bevindt zich in diepe problemen. Hoewel de UFC niet de berichtgeving krijgt die zij zou moeten ontvangen, is deze sinds 2014 betrokken bij een antitrustzaak waar miljarden worden geëist.

In 2014 dienden nu voormalige UFC vechters Cung Le, Nate Quarry en vele anderen een rechtszaak in waarin ze het bedrijf beschuldigden van het zijn van een monopsonie. Een monopsonie is in de economie een markt waar slechts één koper, de monopsonist, alle macht heeft. De rechtszaak beweerde onder andere dat de UFC zijn concurrenten had opgekocht, wat direct leidde tot slechtere betaling voor vechters.

Bijna een decennium lang verliep de rechtszaak traag. Dat veranderde in augustus dit jaar, toen de federale rechter van de Verenigde Staten, Richard Boulware, de rechtszaak officieel bekrachtigde. Bovendien bekritiseerde de rechter de beperkende contracten van de UFC en de inspanningen van haar president Dana White om de betaling van vechters te verlagen.

UFC pleegde machtsmisbruik

Met deze stap werden vechters die tussen 16 december 2010 en 30 juni 2017 in de UFC hadden gevochten automatisch opgenomen in de rechtszaak. Hoewel het aantal atleten in deze categorie meer dan duizend bedroeg, had het bedrijf enkele opties. Na de stap in augustus dienden ze een beroep in bij het Negende Circuit Hof om de rechtszaak te laten verwerpen.

Echter, het Negende Circuit Hof heeft dat beroep van de UFC verworpen afgelopen week. En oordeelden de rechters die de zaak onderzochten in het voordeel van de verdediging in een samenvattende beoordeling. Dit betekent dat de twee partijen waarschijnlijk volgend voorjaar naar de rechter zullen stappen. Natuurlijk zou de UFC eventueel een schikking kunnen bereiken met de vechters, maar tot nu toe tonen ze geen enkele interesse om dat te doen.

De betrokken vechters eisen in deze zaak tussen de $811 miljoen en $1,6 miljard aan schadevergoeding. Echter, als de eisers een overwinning in de rechtszaal behalen vanwege de ernst van de zaak, zouden die schadevergoedingen verdrievoudigd kunnen worden. Wat een financiële aderlating en wellicht de ondergang voor de organisatie zou kunnen betekenen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws