Boksen op Olympische Spelen in gevaar! 'Laatste Toernooi' Boks Nieuws
Boks Nieuws

Boksen op Olympische Spelen in gevaar! 'Laatste Toernooi'

Boksen op Olympische Spelen in gevaar! 'Laatste Toernooi'

Boksen is al bijna altijd onderdeel geweest van de Olympische Spelen maar een bitter conflict over het bestuur van de sport werpt een schaduw over de toekomst. Het toernooi van dit jaar in Parijs zou wel eens het laatste kunnen zijn althans voorlopig.

Net als in Tokyo worden de bokstoernooien in Parijs georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de Internationale Boksassociatie (IBA) vorig jaar juni schorste.

Prijzengeld veroorzaakt spanning tussen IOC en IBA

De beslissing van de IBA om prijzengeld uit te reiken aan boksers op de Spelen van Parijs heeft de relatie tussen de organisaties verder verslechterd. Er bestaat nu de vrees dat boksen in de toekomst van de Olympische Spelen wordt uitgesloten. De sport staat in ieder geval niet op het voorlopige programma van Los Angeles 2028.

Het is moeilijk voor te stellen dat de Olympische Spelen zonder boksen doorgaan. De sport, ook wel "edele vechtkunst" genoemd, is sinds 1904 (met uitzondering van Stockholm 1912) onlosmakelijk verbonden met de Spelen. Ondanks de dreiging van uitsluiting, is er nog hoop dat de aantrekkingskracht van deze harde sport zal zegevieren.

IBA Gelooft in positieve toekomst

"De toekomst van boksen is de best mogelijke die we ons kunnen voorstellen," vertelde IBA-president Umar Kremlev aan Reuters. "Wereldwijd zijn er maar twee sporten die altijd stadions kunnen vullen: voetbal en boksen. We moeten gewoon doorgaan met het werk dat we hebben gedaan en bewijzen dat boksen het paradepaardje is van alle Olympische sporten."

Cubaanse Boksers weer favoriet

In de ring lijkt Cuba opnieuw de absolute top te halen wanneer het toernooi van 27 juli tot 10 augustus van start gaat. Ondanks dat ze slechts zeven boksers naar de Olympische Spelen van Tokio stuurden, stalen de Cubaanse boksers de show. Ze veroverden vier gouden medailles en eindigden boven buurland Verenigde Staten, dat veel meer boksers afvaardigde.

Dit keer reist een nog kleinere Cubaanse delegatie van slechts vijf boksers af naar Parijs, maar met twee tweevoudig goudenmedaillewinnaars in hun team is het onwaarschijnlijk dat Cuba onderschat kan worden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws