<strong>Waarom vechtsporten zo populair zijn om op te wedden</strong> Wedden op vechtsporten
Wedden op vechtsporten

<strong>Waarom vechtsporten zo populair zijn om op te wedden</strong>

<strong>Waarom vechtsporten zo populair zijn om op te wedden</strong>

Veel mensen wedden op sport. Sporten als voetbal, basketbal, hockey, tennis en autosport zijn daarbij erg populair. Voetbal staat wereldwijd op nummer één. Toch is er de afgelopen jaren een duidelijke trend te zien richting vechtsporten. Steeds meer mensen wedden op vechtsport.

De groei van de markt voor sportweddenschappen

Sporten zijn ontzettend populair om op te wedden en die populariteit stijgt. Men verwacht dat de wereldwijde markt voor sportweddenschappen zal groeien tot 140 miljard dollar (133 miljard euro) in 2028. Dat is een groeipercentage van maar liefst 10% per jaar. Een groot deel van de sportweddenschappen vindt online plaats. De steeds verbeterende digitale infrastructuur is van grote invloed op de stijgende populariteit van sportweddenschappen. Daarnaast is er een groei in het aantal wedstrijden en competities. Ook dat verklaart de groter wordende markt voor sportweddenschappen. Tot slot hebben steeds meer landen wedden op sport gelegaliseerd. In Nederland is het sinds oktober 2021 legaal om online te wedden, zo ook op sport. Deze legalisaties hebben ook een bijdrage geleverd aan de sterke groei van de markt.

Wat een sport populair maakt om op te wedden

Waarom sportweddenschappen zo geliefd zijn, heeft in eerste instantie natuurlijk te maken met de grote interesse in sport. Een overgroot deel van de bevolking kijkt er graag naar. Het plaatsen van een weddenschap maakt het kijken naar een sportwedstrijd een flink stuk spannender. Daarnaast zijn er ook steeds meer mogelijkheden. Bookmakers bieden steeds meer wedstrijden aan om op te wedden. Dit zorgt voor een stijging van de populariteit. Op welke sport mensen graag wedden, heeft onder andere te maken met hoe bekend ze met de sport zijn. Zij die bijvoorbeeld erg van vechtsporten houden, zullen dan ook veelal wedden op vechtsportwedstrijden. In verschillende landen zijn verschillende sporten populair. Per land wordt dan ook op de meest geliefde sporten het meest gewed. Bovendien hangt de populariteit af van hoe goed een land het doet in de internationale competitie. Als een land bijvoorbeeld internationaal sterk is op gebied van voetbal, zullen de inwoners een voorkeur hebben om te wedden op voetbalwedstrijden (met hun eigen land).

Wat vechtsport specifiek zo populair maakt

De redenen die een sport zo populair maken om op te wedden, gelden ook voor vechtsport. In Nederland zijn bijvoorbeeld vechtsporten als kickboksen, MMA, Jiu-Jitsu, judo, taekwondo en karate erg bekend. Op die sporten wordt dan ook veel gewed. Nederland is een aantal grote vechtsporters rijk, zoals Rico Verhoeven en Badr Hari. Deze kickboksers behoren tot de beste van de wereld. Het is dan ook niet gek dat zo veel Nederlanders op deze mannen inzetten. Wat vechtsport daarnaast zo populair maakt voor weddenschappen, is dat het een enorm spannende sport is. Wat er in een wedstrijd gebeurt is vaak lastig te voorspellen, maar dat maakt het zeer aantrekkelijk om naar te kijken. Om het nog wat spannender te maken, kiezen veel kijkers ervoor om een weddenschap te plaatsen op hun favoriete vechter. Tevens duren vechtsportwedstrijden meestal niet zo lang. Waar een voetbal wedstrijd 90 minuten duurt, is een gevecht vaak na 15 tot 20 minuten al klaar. Je hoeft dus niet al te lang te wachten voordat je weet of je de goede weddenschap geplaatst hebt. Tot slot zijn er bij het wedden op vechtsporten meestal betere kansen dan bij wedden op voetbal of basketbal.

Populaire sporten om op te wedden in Europa

Als we kijken naar welke sporten het populairst zijn in verschillende werelddelen, staat in Europa voetbal bovenaan. Het is de meest geliefde sport op het continent en een belangrijk onderdeel van veel Europese culturen. Het is dan ook de sport waar het meest op gewed wordt. Naast voetbal zijn ook basketbal en tennis populair. Er worden het hele jaar door verscheidene basketbal- en tennistoernooien gehouden, waarbij mensen een weddenschap kunnen plaatsen op hun favoriete team of speler. In Groot-Brittannië komt het tevens veel voor dat mensen wedden op paardenraces. Ook in andere delen van Europa is dit populair. Tot slot wedden veel Europeanen op vechtsport, vooral Nederlanders. Dat is mede te verklaren doordat veel van de beste vechtsporters ter wereld uit Nederland komen. Rico Verhoeven en Badr Hari zijn namen die vrijwel iedereen kent.

Populaire sporten om op te wedden in Amerika

In Amerika is American football de populairste sport om op te wedden. Dat is niet zo gek als je kijkt naar hoeveel geld er jaarlijks in de football-industrie gestoken. Het is de meest geliefde sport in het land, die compleet ingeworteld is in de Amerikaanse cultuur. Elk jaar in februari vindt de Super Bowl plaats. Tijdens deze football-finale plaatsen veel mensen een weddenschap. Naast football zijn wedden veel Amerikanen op sporten als baseball, basketbal, hockey, tennis en golf. Bovendien zijn in Amerika, net als in de rest van de wereld, vechtwedstrijden (stijgend) populair om op te wedden.

Populaire sporten om op te wedden in andere werelddelen

Ook in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en Australië wedden veel mensen op sport. Daar staan echter vechtsporten niet bovenaan het lijstje. Hieronder staat beschreven welke sporten er juist wel populair zijn.

  • Azië. In Azië is voetbal de meest geliefde sport om op te wedden. Daarna komen basketbal en tafeltennis. Bovendien is e-sport zeer populair in Azië, en dus ook om op te wedden. Men verwacht zelfs dat in Azië e-sport nog populairder zal worden dan traditionele sport.
  • Zuid-Amerika. Ook in Zuid-Amerika is het wedden op voetbal het meest voorkomend. Voetbal is een belangrijke sport daar. Deze zit in veel culturen ingeworteld, zoals de Braziliaanse en Colombiaanse cultuur. Daarnaast zijn basketbal en baseball populair. 
  • Afrika. Tevens is in Afrika voetbal de meest geliefde sport, ook om op te wedden. Daarnaast wedden veel mensen op rugby. In Zuid-Afrika is bovendien cricket erg populair en ook in Kenia en Zimbabwe wedden veel mensen op cricket.
  • Australië. In tegenstelling tot de meeste andere landen, is voetbal hier niet de meest geliefde sport, maar rugby, zwemmen en cricket. Bovendien zijn traditioneel Australische sporten als netbal en veldhockey populair. Tot slot vinden er veel paardenraces in het land plaats. Op al deze sporten wordt veel gewed.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws