'Vechtsportautoriteit kan keurmerk in de reet steken!' Verzet tegen ingrijpende maatregel Nieuws
Nieuws

'Vechtsportautoriteit kan keurmerk in de reet steken!' Verzet tegen ingrijpende maatregel

'Vechtsportautoriteit kan keurmerk in de reet steken!' Verzet tegen ingrijpende maatregel

Per 1 september mogen alleen nog sportscholen met een Vechtsportautoriteit keurmerk deelnemen aan wedstrijden in het kickboksen, thaiboksen en MMA-vechten. Deze maatregel om de rotte appels er uit te vissen lijkt steeds meer tegenwerking te krijgen nu het uur 'u' daar is.

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) verstrekt het kwaliteitslabel. De organisatie werd in 2017 opgericht na wantoestanden in de vechtsport en om het imago van de sport op te poetsen. Echter ligt vanaf de oprichting de VA onder vuur van critici die vooral wijze naar de leiding van de organisatie.

Hoge kosten

Vooral op social media is er veel kritiek te lezen op de nieuwe maatregel. ,,Deze is speciaal voor de Nederlandse Vechtsportautoriteit met hun keurmerk die ze in hun reet mogen steken", schrijft bekende vechtsporter Clyde van Dams compleet met een plaatje van een middelvinger op Facebook. ,,VA keurmerk met daar achter een verscholen zogenaamde opleiding tot trainer. Met hoge kosten. Waar gaat dat geld naar toe?"

Van Dams refereert naar het feit dat de opleiding tot gecertificeerd trainer significant is verhoogd na de aankondiging van de maatregel. ,,Vanaf dit weekend mogen sportscholen zonder Keurmerk niet langer deelnemen aan gala's. Als je je wedstrijdvechters wilt laten deelnemen, ben je VERPLICHT om een Keurmerk te hebben", schrijft Atila Mert een van de belangrijkste sponsoren van vechtsporters.

Ga het gesprek aan

,,Daar is geen ontkomen meer aan. Er worden zelfs al gala's afgeblazen omdat ze de matchmaking niet meer rond kunnen krijgen!" Er word gevreesd dat sportscholen financieel in de problemen komen. ,,Momenteel zijn er pas zo'n 250 VA-keurmerken uitgegeven terwijl er meer dan 2.000 sportscholen zijn. Er zijn pas zo'n 400 aanvragen voor een Keurmerk gedaan, dus ik denk dat het probleem wel heel duidelijk is, nu", aldus Mert die een oproep doet vooral met de VA het gesprek aan te gaan.

,,Als je geen Keurmerk neemt, kun je nog wel gewoon lesgeven aan je leden, maar dan kan je niet langer deelnemen aan gala's. Je leden mogen pas weer meedoen, als ze zijn ingeschreven bij een sportschool met een Keurmerk. Hier wordt gewoon op gecontroleerd. De VA levert maatwerk, neem aub contact met ze op en neem je eigen situatie door met hen, want ook voor hen is het goed als de evenementen doorgaan", zegt Mert.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws