Sportblessures en zorgvergoedingen: zo zit dat Nieuws
Nieuws

Sportblessures en zorgvergoedingen: zo zit dat

Sportblessures en zorgvergoedingen: zo zit dat

In elke sport komen blessures voor, zo ook bij vechtsporten. Sportblessures zijn er in allerlei soorten en maten, de een serieuzer dan de ander. Heb je flinke klappen gehad en is voldoende rust nemen niet meer voldoende om te herstellen? Het is dan verstandig om professionele zorg te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan sportfysio, chiropractie en gespecialiseerde sportartsen. Veel van deze zorg wordt voor je vergoed vanuit je zorgverzekering, maar lang niet alles. In dit artikel vertellen we jou hier meer over.

Heb je een blessure?

Na het oplopen van een blessure is het verstandig om voldoende rust te nemen. Heb je voldoende rust genomen, maar blijven jouw klachten jou hinderen in je dagelijks leven? Ga dan altijd eerst even naar de huisarts. Deze wordt namelijk vergoed vanuit je basisverzekering en dit gaat daarom niet ten koste van je eigen risico. Bij een doorverwijzing naar de fysiotherapeut moet je opletten.

Als je nog geen 18 jaar bent worden er 9 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Als er hierna door de fysiotherapeut wordt aangegeven dat meer behandelingen nodig zijn, worden er nog eens 9 vergoed. Hierna kun je rekenen op extra aanvullende kosten voor fysiotherapie.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan wordt fysiotherapie bij een sportblessure in de meeste gevallen enkel gedekt via een aanvullende verzekering. Veel verzekeraars bieden dit aan, de ene zorgverzekering is echter goedkoper dan de ander. Ook kunnen de voorwaarden verschillen.

Sportblessure

Soms is een blessure niet goed behandelbaar door een fysiotherapeut. De huisarts of fysiotherapeut verwijst je in zo’n geval waarschijnlijk door naar een gespecialiseerd sportarts. De basisverzekering vergoedt een consult bij een sportarts, maar je moet wel eigen risico betalen als je 18 jaar of ouder bent. Als je daarentegen een sportmedische keuring wil, dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Vergelijk de vergoeding voor sportmedisch advies hier.

De sportarts kan je ook doorverwijzen naar een medisch specialist, bijvoorbeeld voor een kruisbandoperatie. Bij een doorverwijzing naar een medisch specialist in het ziekenhuis, wordt de zorg ook vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zul je hiervoor eigen risico moeten betalen.

Let wel op of de ziekenhuizen en de zorgverleners (fysiotherapeuten) een contract hebben met je zorgverzekeraar. Als dit namelijk niet het geval is, kan het zo zijn dat je niet 100% vergoed krijgt. Check via de contracteringsmodule met welke zorginstellingen jouw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten.

Zorgverzekering en vechtsport

Ondanks strenge regels op het gebied van techniek, is vechtsport niet altijd ‘zachtzinnig’. Een sportblessure is daarom niet altijd te voorkomen. Loop jij af en toe een blessure op en heb je hiervoor soms aanvullende zorg nodig? Dan loont het voor jou om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je controleren welke verzekeraar het beste bij jou en jouw zorgbehoefte past.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws