Knock-out's met dodelijke afloop door CTE - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Knock-out’s met dodelijke afloop door CTE

Knock-out’s met dodelijke afloop door CTE


Knock-out (foto: abdurraouframesh7 – Pixabay)

(CET) Chronische traumatische encefalopathie is een neurodegeneratieve ziekte die veroorzaakt wordt door herhaaldelijk hoofdletsel, zoals bijvoorbeeld bij boksen, American Football en ook voetbal. Er is geen behandeling bekend tegen CTE, dus wordt ingezet op het voorkomen van hersenletsel.

CTE wordt klinisch gekenmerkt door een spectrum van cognitieve, psychiatrische en motorische symptomen en histopathologisch door neerslag van hypergefosforyleerd tau-eiwit en de aanwezigheid van TAR-DNA-bindend eiwit (TDP-43) met naar verhouding weinig bèta-amyloïd. De belangrijkste risicofactoren om CTE te ontwikkelen zijn het cumulatieve effect van repetitieve hoofdletsels met of zonder klinische symptomen, en de duur van de blootstelling aan de repetitieve letsels (de sportcarrière). (bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde)

Bokslegende Muhammad Ali is misschien wel een van de bekendste voorbeelden in de sportwereld waar duidelijk zichtbaar is geweest hoe desastreus het constant incasseren van impact op het hoofd kan zijn. Op 74-jarige leeftijd overleed hij aan Parkinson.

‘Boksersdementie’, punch drunk” of dementia pugilistica wordt het in de bokswereld genoemd. Ga je vaker knock-out, kun je last krijgen van tremoren (spiertrillingen), geheugenstoornissen, agressie, depressie en dementie.

Voetbal

Voetballer Jeffrey Jeff Astle stond bekend als een begenadigd kopper en overleed in 2002 op 59-jarige leeftijd. Doodsoorzaak: chronische traumatische encefalopathie. Neurochirurg Willie Stewart concludeerde in 2014 dat Astle CTE had opgelopen doordat hij in de jaren zestig zo vaak tegen lederen ballen had gekopt

Voetbalzone schrijft dat KNVB-arts Goedhart deze mening niet onderstreept en de mening deelt van de Amerikaanse professor Donald Kirkendall van de Universiteit van North Carolina:  “Door het aanspannen van de nekspieren wordt de klap verdeeld over het gehele lichaam. In deze gevallen kunnen we geen schadelijke gevolgen zien. Dat is wel het geval als de bal per ongeluk op het hoofd belandt.”

American football

Uit een groot onderzoek naar de hersenen van overleden American footballspelers blijkt dat een grote meerderheid van hen leed aan CTE, een hersenziekte die veroorzaakt wordt door harde klappen tegen het hoofd. Van de 202 spelers die werden onderzocht, bleken er 177 CTE te hebben gehad.

LEES OOK: Bokser Adonis Stevenson in coma na knock-out

Bij de groep profspelers werd zelfs vastgesteld dat 110 (liefst 99 procent) van hen aan de hersenziekte leed. Naast profs werden de hersenen van mensen onderzocht die American football op de universiteit of de middelbare school speelden. Ook onder hen werd CTE aangetroffen. (bron: Volkskrant)

Vechtsportautoriteit

Een van de reden waarom de Nederlandse vechtsportactiviteit zich hard heeft gemaakt voor een verbod op het trappen en stoten naar het hoofd voor vechtsporters onder de 18 en voor het Fightpassport . Onderzoek naar de gezondheidseffecten hebben uitgewezen dat niet alleen een knock-out leidt tot hersenschade, maar dat ook het keer op keer raken van het hoofd de hersenfunctie aantast.

Het Fightpassport zal het makkelijker maken om in te schatten of twee vechters aan elkaar gewaagd zijn en of vechters medisch gezien ‘fit to fight’ zijn. Als een vechtsporter knock-out is gegaan wordt er een herstelperiode opgelegd.

Voorbeelden

  • Kickbokser overlijdt naar meerdere knock-outs, 2018 –  klik hier
  • Bokser overlijdt na hersentrauma, 2018 – klik hier
  • 13-jarige thaibokser overlijdt na Knock-out, 2018 – Klik hier
  • Italiaanse thaibokser overleden door zware hersenschade na dubbele KO, 2018 – klik hier
  • Bokser Tim Hague overlijdt na knock-out, 2017 – klik hier

Bekijk ook

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Afbeelding van abdurraouf ramesh abdullah via Pixabay Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? ...

Chico Martinez: “Ik maak niet weer dezelfde fout!”

Tijdens Enfusion in Eindhoven staat een knaller van een veteranen gevecht op de rol

Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

The Art of Muay Thai, Eersel (foto: Mike Tomale) Zaterdag 30 november 2019 organiseerden Tiger ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page