Snel de ring in na heftige knockout is spelen met je leven! Columns
Columns

Snel de ring in na heftige knockout is spelen met je leven!

Snel de ring in na heftige knockout is spelen met je leven!

Het komt in de praktijk voor dat vechters na een knockout binnen een paar dagen de ring weer in gaan.

Excessen in de sport zijn niet te voorkomen, ook niet binnen de vechtsport of het nu boksers, kickboksers, Muay Thai vechters of anderszins zijn. Dat sommige vechters spelen met hun leven door snel na een knockout de ring weer in te gaan, en dit vaak zelf niet serieus nemen is helaas een feit, maar is het te voorkomen? Tot nu toe was het vrij gemakkelijk om na bijvoorbeeld op zaterdag in de ring te hebben gestaan, knockout te gaan en op woensdag alweer in de ring te staan.

Van kickboks wedstrijd naar boks wedstrijd, zij konden mij daar toch niet van weerhouden

Wij spraken een oudere kickbokser die in het verleden vaak wisselde tussen kickboks en boks wedstrijden om maar te kunnen blijven vechten, hij verteld; "Wat ik vaak deed was op zaterdag een kickboks wedstrijd vechten, en dan doordeweek een boks wedstrijd, het is vaak voorgekomen dat ik in het weekend KO ging, maar gewoon een paar dagen later weer in de ring stond." Achteraf gezien niet echt verstandig van mij maar goed." Niemand hield mij tegen, of vroeg naar mijn status".

Snel de ring in na heftige knockout is spelen met je leven!

Voetballers lopen constant hersenschuddingen op en voetballen toch ook door

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat veel voetballers gewoon door voetballen met een hersenschudding, ook in Nederland gebeurt dit vaak. En laten wij eerlijk zijn het woord "hersenschudding" ligt dicht bij een knockout, want een groot aantal van deze voetballers zijn een paar seconden buiten westen, dus vergelijkbaar met een knockout. Een ding dat vaak over het hoofd wordt gezien in vechtsport is de uitwerking van knockouts op de hersenen. Wanneer je iemand in een gevecht knock-out ziet gaan, besef je waarschijnlijk niet hoeveel invloed het kan hebben op de carrière van een vechter.

Pornsanae Sitmonchai de man die in 2014 vaker knockout ging dan in zijn hele carrière tot dan toe

Het jaar 2014 was niet goed voor Pornsanae Sitmonchai. In 2014 verloor Pornsanae 8 van de 10 gevechten en ging maar liefst zeven keer Knockout. Een vechter die bekend stond om zijn wrede gevechten in de ring en het eindeloze hart kon niet langer dezelfde vechtstijl aanhouden. In 2014 had de superkrachtige Pornsanae meer KO-verliezen dan in alle voorgaande 8 jaar samen. De vechter die bekend staat om zijn fantastische knallers met hoogtepunten, begon aan de ontvangende kant te staan van die knockouts.

Hij vocht elke partij of zijn leven er vanaf hing echter het neveneffect van deze stijl is dat je jezelf blootstelt aan bekwame tegenstanders die wachten op openingen in je aanvallen. Dit leidt tot een grote opeenstapeling van schade die zich in de loop van de jaren voordoet. Hoewel een jonge gezonde vechter in staat is om met deze hoeveelheid slijtage om te gaan, worden deze ook ouder en zijn ze gevoeliger voor schade.

Knock-outs zijn geweldig om te zien, maar onderschat de schade niet

Hoewel je misschien een kort moment van sympathie hebt voor de persoon die knockout in de ring ligt, zal dat moment snel voorbijgaan. De waarheid is dat knockouts geweldig zijn om te zien, maar ze kunnen een verwoestende uitwerking hebben op de gezondheid van de vechters op de lange termijn. In veel gereguleerde ladnden zoals in Noord-Amerika mag je in feite niet tussen de 30 en 90 dagen vechten nadat je een KO of TKO hebt geleden. In Nederland zal het digitale vechters paspoort van de Vechtsport Autoriteit moeten gaan dienen als controle middel, vraag is alleen werkt dit ook in cross fights. Met andere woorden wordt de fighters pass gebruikt door elke bond, of interactief tussen vechtstijlen?

Opgeven bestaat niet

Iedereen die de carrière van Pornsanae volgde, wist dat 2014 een slecht jaar was. Een van de moeilijkste vragen waarmee vechters worden geconfronteerd, is weten wanneer ze de handschoenen op moeten hangen en met pensioen moeten gaan? Voor vechters zoals Pornsanae die bekend staan om hun vechters hart, staat opgeven niet in hun woordenboek. Dit is zijn hele carrière een kenmerk geweest van zijn vechtstijl. Je kunt het hart van een vechter nooit in twijfel trekken als hij in de ring stapt, wat helaas ook kan betekenen dat deze niet weet wanneer hij moet stoppen met vechten. En dus ook niet de risico's wilt zien van het vroegtijdig na een knockout de ring in te gaan, je speelt letterlijk met je leven.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws