Risico's van herhaald impact op het hoofd bij vechtsporten! Columns
Columns

Risico's van herhaald impact op het hoofd bij vechtsporten!

Risico's van herhaald impact op het hoofd bij vechtsporten!

Een onlangs gepubliceerd artikel over waarom Kyokushin Karateka's niet tegen het gezicht stoten. Het heeft veel los gemaakt!

Veel mensen waren voor het stoten naar het hoofd, met het argument dat het de enige manier is om realistisch te trainen, en dat de Kyokushin Karateka's en (overige vechtsporters) daardoor beter zouden zijn voorbereid. Wat schokkend was, was het feit dat niemand het absolute gevaar van de impact op het hoofd noemde.

Hypnotisch hoofdtrauma bestaat echt mensen! Het is de reden dat veel MMA-vechters stoten naar het hoofd vermijden, en / of zware sparring hierop dramatisch verminderde. De gevaren en gevolgen van hersenschudding zijn niet te onderschatten. Zeer onlangs nog werden in Canada nieuwe regels door de Canadese Football League (CFL) aangenomen om contact naar het hoofd te elimineren in de praktijk. allemaal tekenen dat contact naar het hoofd erkent wordt als gevaarlijk.

Risico's van herhaald impact op het hoofd bij vechtsporten!

Chronische traumatische encefalopathie

Er is extreem betrekking op bewijsmateriaal over de lange termijn effecten van herhalend hersentrauma. Chronische traumatische encefalopathie (CTE), is gekoppeld aan deelname aan contact sporten zoals boksen en Amerikaans voetbal.

CTE resulteert in een progressieve afname van geheugen en cognitie, evenals depressie, zelfmoordgedrag, slechte impulscontrole, agressiviteit, parkinsonisme en uiteindelijk dementie. Bij sommige individuen is het geassocieerd met motorische neuronziekte, aangeduid als chronische traumatische encefalomyelopathie, die klinisch lijkt op amyotrofe laterale sclerose. Ik ken persoonlijk een bokser op hoog niveau die op zeer jonge leeftijd hierdoor geraakt is. Het is niet leuk om hem achteruit te zien gaan.

Wat veel mensen niet realiseren is dat het probleem niet met de impact van de stoot is. Het is het schudden van het hoofd, tijdens de stoten en de hersenen klappen letterlijk tegen de binnenkant van het hoofd aan.

De belangrijkste 5 risico's van herhaalde impact op het hoofd:

1. Chronische Traumatische Encefalopathie (CTE)

CTE is een degeneratieve hersensiekte die wordt gevonden bij atleten, militaire veteranen en anderen met een geschiedenis van herhalend hersentrauma. In CTE vormt een eiwit genaamd Tau klompen die langzaam in de hersenen verspreiden en de hersencellen doden. Klinische symptomen van CTE omvatten de progressieve afname van geheugen en cognitie, depressie, zelfmoordgedrag, slechte impulscontrole, agressiviteit, Parkinsonisme en dementie.

Bewijsstukken suggereren dat CTE wordt veroorzaakt door repeterende klappen op het hoofd over een periode van jaren. Het is belangrijk om op te merken dat u niet hoeft te lijden aan een volle hersenschudding om deze ziekte te krijgen. In feite wijst er bewijs op subconcussieve impact, of herhalende impact op het hoofd als de grootste factor!

2. Depressie

Depressie is een mentale stoornis die invloed heeft op hoe iemand voelt, denkt en handelt. Het kan leiden tot een verscheidenheid aan emotionele en lichamelijke problemen die het vermogen van een persoon om te functioneren op het werk en thuis kunnen verminderen. Symptomen kunnen een interesseverlies bevatten in activiteiten die ooit zijn genoten, veranderingen in eetlust, slaapproblemen en zelfs gedachten van de dood of zelfmoord.

3. Dementia Pugilistica

Ook bekend als 'punch-drunk syndrome', is dementie pugilistica een neurodegeneratieve ziekte gevonden bij mensen die meerdere hersenschuddingen hebben gehad. Mensen die aan deze aandoening lijden, ervaren gewoonlijk trillingen, vertraagde beweging, spraakproblemen, verwarring, gebrek aan coördinatie en geheugenproblemen.

Dementia pugilistica is een variant van CTE, en deelt ook enkele histologische kenmerken van de ziekte van Alzheimer op het microscopische niveau. Terwijl het voornamelijk is geïdentificeerd bij boksers die herhaalde impact hebben opgedaan, kunnen andere atleten ook aan deze vorm lijden. In feite is het mogelijk dat beschikbare gegevens over neurodegeneratieve eigenschappen bij boksers inzichten bieden voor het begrijpen van minder ernstige hoofdverwondingen.

4. Neuro-cognitive Impairments

De tekenen en symptomen van een hersenschudding kunnen vaak de cognitieve vaardigheden van de mens beïnvloeden, wat resulteert in een onvermogen om te concentreren, verwarring, prikkelbaarheid en verlies van evenwicht. Als u meer dan één traumatisch hersenletsel lijdt gedurende uw leven, kunt u meer risico lopen op het ontwikkelen van blijvende, eventueel progressieve, verminderde werking die de functie beperkt.

5. Langzamer Neurologisch herstel

Miljoenen mensen hebben jaarlijks hersenschudden, maar de risico's van een langdurig herstel na herhaling van hersenschudding blijven nog steeds een nieuw grondgebied. Desondanks geeft een studie aan dat de geschiedenis van meerdere hersenschuddingen kan worden geassocieerd met een langzamer herstel van de neurologische functie na een andere hersenschudding. Het suggereert ook dat herhaling van hersenschudding kan leiden tot permanente neurocognitieve stoornissen. Daarom is het absoluut belangrijk om nooit terug te keren naar sport of gevaarlijke activiteiten totdat je volledig genezen bent.

Bron: Ingezonden artikel

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws