Kickboks icoon Thom Harinck: "Mijn vechtstijl groeit wereldwijd' Nieuws
Nieuws

Kickboks icoon Thom Harinck: "Mijn vechtstijl groeit wereldwijd'

Kickboks icoon Thom Harinck: "Mijn vechtstijl groeit wereldwijd'

Thom Harinck is op Op 80-jarige leeftijd nog steeds een bekende naam in de kickbokswereld. Ondanks zijn pensioen is zijn eigen vechtstijl Chakuriki, wereldwijd in opmars met scholen in Duitsland, Rusland, Brazilië en diverse andere landen. Voor veel fans is Harinck de man die kickboksen in Nederland groot heeft gemaakt.

De ontwikkeling van Chakuriki

Ontevreden over de bestaande vechtsporten, zoals karate, ontwikkelde Harinck in 1972 zijn eigen stijl. Hij combineerde technieken van Engels boksen, Frans savate en Muay Thai tot Chakuriki, wat "ontleende kracht" betekent. De stijl omvat ook het beheersen van traditionele wapens zoals bo, nunchaku en sai in combinatie met zazen meditatie. In Amsterdam richtte hij zijn eigen vechtsportschool Chakuriki op.

"Ik vindt het top om te zien dat de Chakuriki voortleeft en er in het buitenland veel interesse in is", zegt Thom Harinck tegen onze redactie. "Ik zoek zoveel mogelijk de jongens op die er mee bezig zijn, en er worden veel grote talenten getraind." Zelf is Harinck topfit en blijft trainen: "Als je fit wil blijven ook op hoge leeftijd is kickboksen een goede optie."

Ver voor dat er een overkoeplende vechsportbond in ons land was had Harinck al eerder die visie was medeoprichter van de NKBB (Nederlandse Kick-Boxing Bond) in 1976. In 1978 waren Harinck en zijn team de eerste Europeanen die vochten in het Lumpini-stadion in Bangkok. Hij richtte meerdere bonden open in 1990 werd hij als enige niet-Aziaat gekozen in de IMTA (International Muay Thai Association).

https://www.youtube.com/watch?v=UjeTyO7THX0&t=1828s

Pionier in de Kickbokswereld

Veel bekende vechters vonden hun weg naar Harinck. Onder zijn leiding werd Branko Cikatić in 1993 de eerste K-1-wereldkampioen gevolgd door Peter Aerts in 1994 en 1995. Bekende vechters die hij trainde en coachte zijn onder meer Badr Hari en Hesdy Gerges.

Na een korte pauze in 2013, begon Harinck in januari 2016 weer met coachen. Hij geeft dagelijks trainingen aan een selecte groep vechters, waaronder Hesdy Gerges. In mei 2016 publiceerde hij zijn Engelstalige biografie bij Amsterdam Publishers, getiteld "Thom Harinck: Godfather of Muay Thai in The West", geschreven met Julio Punch.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws