'Teveel doden!' NL-vechtsport gaat strijd aan met extreem afvallen
Home / Nieuws / ‘Teveel doden!’ NL-vechtsport gaat strijd aan met extreem afvallen

‘Teveel doden!’ NL-vechtsport gaat strijd aan met extreem afvallen

'Teveel doden!' NL-vechtsport gaat strijd aan met extreem afvallen

Vechtsporters vallen vaak teveel en te snel af om gewicht te maken voor een wedstrijd. In het buitenland heeft dit al levens gekost. De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) werpt zich op om dit soort uitwassen in ons land te voorkomen. Elke dode sporter is er een teveel.

De VA maakt vandaag bekend dat de Vechtsportsector in Nederland de strijd aangaat tegen het afvallen ook wel bekend als ‘weight cuts’. Wie kent de beelden niet van bekende vechters zoals UFC-ster Conor McGregor die als een lopend lijk de weegschaal ooit op ging om gewicht te halen (lees verder onder video).

Te gevaarlijk

,,De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) wil ongezonde afvalmethodes in de vechtsport terugdringen. Om bij een gevecht in de gewenste gewichtsklasse te kunnen uitkomen, gebruiken sommige sporters extreme methodes om in korte tijd veel gewicht te verliezen. In andere landen heeft dit al tot sterfgevallen geleid. De vechtsportsector wil dat in Nederland voor zijn”, schrijft de VA.

De VA kondigt aan dat er zogenaamde hydratatie tests op vrijwillige basis als proef zullen plaatsvinden. ONE Championship is een van de grotere organisatie die een dergelijk systeem al hanteren om de vechters te controleren op hun vocht waarde. De VA is in overleg met internationale organisaties die de problematiek eveneens willen aanpakken. ,,De VA gaat binnen de Nederlandse vechtsportsector het gesprek aan over de wenselijkheid en uitvoerbaarheid hiervan.”

Dit moet anders

,,Afvallen kan op een gezonde manier”, zegt Bas Pijnenburg, internationaal ringarts en bestuurslid van de VA. ,,Stel realistische doelen, neem de tijd en maak gezonde keuzes. Helaas proberen veel sporters in te korte tijd gewicht te verliezen. Bijvoorbeeld door hun lichaam uit te drogen. ” Gaat verder onder video.

,,Of ze gebruiken nog extremere methodes. Verstand van medische zaken ontbreekt vaak. Het kan leiden tot forse gezondheidsschade. Er gaan zelfs mensen aan dood. Dat willen wij in Nederland voor zijn.’ Andere gewichtsklassesporten, zoals judo en roeien, namen eerder al maatregelen.” Lees hier meer….

Bekijk ook

Kooivechter scoort 'TURBO' knock-out! 'Ronken op het canvas'

Kooivechter scoort ‘TURBO’ knock-out! ‘Ronken op het canvas’

Voordat de Rus het wist lag hij te ronken op het canvas

'Saltootje!' Boksicoon Lopez sloopt rivaal Campa in boksklassieker

‘Saltootje!’ Boksicoon Lopez sloopt rivaal Campa in boksklassieker

Hiermee maakte Lopez een succesvol debuut

Oude man slaat racist trein uit

Oude man slaat racist trein uit! ‘Vechten verleer je nooit’ (video)

De man werd gedwongen het heft in eigen handen te nemen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page