Sem Schilt over Verhoeven en Badr: 'Echte kampioenen blijven kalm' Nieuws
Nieuws

Sem Schilt over Verhoeven en Badr: 'Echte kampioenen blijven kalm'

Sem Schilt over Verhoeven en Badr: 'Echte kampioenen blijven kalm'

Kickbokslegende Sem Schilt is een prominente figuur in de wereld van de vechtsport. Schilt met zijn indrukwekkende lengte van 2,06 meter heeft vier keer het K-1 World Grand Prix-kampioenschap gewonnen en versloeg grote namen als Rico Verhoeven bij Glory en Badr Hari en heeft zo zijn gedachten over de twee topkickboksers die hij dan ook deelt. Zijn bijnaam ‘The Hightower’ weerspiegelt niet alleen zijn fysieke lengte, maar ook zijn verheven status in de kickbokswereld.

Recentelijk is Schilt toegetreden tot de Nederlandse Vechtsportbond (NVB), met als doel om de verschillende vechtsportverenigingen in Nederland onder één noemer te brengen, in een interview met Panorama spreek Schilt vrijuit.

Schilt legt uit dat hij met de NVB streeft naar eenheid binnen de vechtsport. “We willen alle onenigheid achter ons laten,” zegt hij. Tot nu toe waren er talloze bonden die allemaal hun eigen regels en eilandjes hadden. Dit zorgde voor veel verwarring en onduidelijkheid binnen de sport. Met de NVB wil Schilt een nieuwe start maken en alle neuzen dezelfde kant op krijgen.

Inzicht door Vechtsport

Voor Schilt biedt vechtsport een diepgaand inzicht in het leven. “Het leert je soms een stapje opzij te doen en de pijn te accepteren. In deze maatschappij accepteren we niks meer van een ander en denken we alleen maar aan onszelf,” aldus Schilt. Hij benadrukt dat vechtsport je leert doorzetten, een kwaliteit die hij als essentieel beschouwt in zowel de sport als het dagelijks leven.

Over zijn kijk op de maatschappij zegt Schilt dat politiek bedrijven vaak betekent dat je je aanpast aan bepaalde zaken. “Je kan ergens voor staan en dat is mooi, maar als je eenmaal in de politiek zit, moet je je schikken naar bepaalde zaken.” Deze inzichten vormen de basis van zijn werk binnen de NVB, waar hij probeert iets neer te zetten dat over vier jaar als een succes kan worden beschouwd.

De Beste Kickbokser ter Wereld

Wanneer gevraagd naar wie de beste kickbokser ter wereld is, houdt Schilt zich op de vlakte. Hoewel Rico Verhoeven vaak wordt beschouwd als het paradepaardje van GLORY, is Schilt van mening dat het moeilijk te bepalen is wie echt de allerbeste is, omdat de verschillende organisaties niet tegen elkaar uitkomen. “Vroeger had je de K-1, de grootste organisatie, daar wilde iedereen bij zitten. Nu kun je niet meten of je beter bent dan een ander, alleen in je eigen poule,” legt hij uit.

sem schilt

Toch gelooft Schilt dat Verhoeven een echte doorzetter is, vooral door zijn mentale kracht. Hij refereert aan een moment tijdens de GLORY Grand Prix waarbij Verhoeven een zware klap kreeg maar toch doorging. “Dat maakt hem de kampioen en niet de partijen die hij uittikt,” zegt Schilt.

Het Gedrag van Badr Hari

Over Badr Hari heeft Schilt gemengde gevoelens. In zijn gevechten is Hari misschien een reclame voor de sport, maar zijn gedrag buiten de ring vindt Schilt minder positief. “Hoewel ik ook wel weet dat hij meer is dan dat. Ik denk dat Badr gewoon een aardige gozer is, maar dat ie een management achter zich heeft dat sommige dingen uitvergroot,” zegt Schilt. Hij benadrukt dat het imago van een vechter vaak door de promotor wordt gevormd om meer tickets te verkopen.

Schilt is van mening dat respect binnen de sport belangrijk is. Hij vergelijkt de Nederlandse situatie met die in Japan, waar vechters worden gewaardeerd om wie ze zijn en wat ze doen. In Nederland draait het volgens hem te vaak om het laatste gevecht en niet om het gehele plaatje.

Rico Verhoeven versus Jamal Ben Saddik

De incidenten tussen Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik zijn Schilt ook niet ontgaan. Hij vond dat Verhoeven anders had kunnen reageren op de provocaties van Ben Saddik. “Rico is de kampioen. Noem hem even de King of Kings. Hij is de allerbeste. Als jij de allerbeste bent, dan hoef jij niet zo te reageren,” zegt Schilt. Volgens hem had Verhoeven rustiger moeten blijven en niet mee moeten gaan in de provocaties.

Dit gedrag past volgens Schilt niet bij een echte kampioen. “Een echte kampioen gaat niet mee in die onzin. Die blijft gewoon kalm. Hopelijk beseft hij wie hij is en gedraagt hij zich daarnaar,” aldus Schilt. Hij hoopt dat de NVB kan bijdragen aan een cultuur van respect en waardering binnen de vechtsport in Nederland.

Toekomst van de Vechtsport

Schilt kijkt met optimisme naar de toekomst van de vechtsport in Nederland. Hij hoopt dat de NVB een Nederlands kampioenschap kan organiseren met een echte ranking. “Elke zwaargewicht uit Nederland zou dan mee kunnen doen. Dat is toch geweldig?” zegt hij. Schilt denkt dat dit de sport nog interessanter zou maken, ook voor internationale organisaties zoals GLORY.

Het organiseren van dergelijke toernooien ziet Schilt als een mooie uitdaging voor de NVB. Hij is ervan overtuigd dat de Nederlandse vechtsport op deze manier een stap vooruit kan zetten en weer een leidende rol kan spelen in de internationale vechtsportwereld.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws