Kickboksen in Nederland ten dode opgeschreven? 'Geen wedstrijden meer' Nieuws
Nieuws

Kickboksen in Nederland ten dode opgeschreven? 'Geen wedstrijden meer'

Kickboksen in Nederland ten dode opgeschreven? 'Geen wedstrijden meer'

Er is veel verontwaardiging onder een groot aantal kickboksscholen in ons land. Per 1 september 2022 mogen vechters van sportscholen die geen Nederlands Vechtsportautoriteit (VA) keurmerk hebben, niet meer deelnemen aan wedstrijden.

Het ziet er naar uit dat een groot aantal sportscholen haar deuren dicht moet houden voor wedstrijdvechters. De branche klaagt steen en been over de hoge kosten van opleidingen die extreem verhoogd blijken sinds de VA maatregel werd aangekondigd. Alhoewel er veel weerstand is lijkt niemand zich echt uit te durven spreken, volgens diverse bronnen uit angst voor de VA en verdere gevolgen.

Toch verschijnen er berichten op social media van sportscholen en trainers die zich uitten over de gang van zaken. ,,Per 1 september 2022 zullen bij Team Tomale in Oss geen wedstrijden meer gedraaid worden", schrijft Mike Tomale kickbokstrainer. ,,Dit omdat ik als trainer niet in aanmerking kom voor het Keurmerk Vechtsportautoriteit, dan alleen na betaling van 2560 euro voor trainerslicentie 2 en 3 via SKMO."

Geldklopperij

,,Voor mij als klein kickboksschooltje in Oss is dat niet te betalen en ben ik er principieel ook op tegen, gelet op de jaren ervaring die ik op zak heb en de resultaten die geboekt zijn met de jeugdvechters. De leden die wedstrijden willen blijven draaien, zullen bij een andere kickboksschool moeten aansluiten die wel beschikt over het Keurmerk Vechtsportautoriteit", aldus Tomale die op zijn eigen blog uitvoerig ageert.

Er is al lange tijd een tegenbeweging richting de VA, ook vanuit vechtsportbonden. Zo vraagt men zich af welke autoriteit de VA nu echt heeft dit soort zaken door te voeren. Ook zou een 'white paper' ontbreken met daarin onder andere de visie van de organisatie en het overheidsbeleid over vechtsport. Lees hier meer op het blog van Mike Tomale.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws