Vechtsportscholen met niet gediplomeerde trainers risico? Columns
Columns

Vechtsportscholen met niet gediplomeerde trainers risico?

Vechtsportscholen met niet gediplomeerde trainers risico?

Een goede vechter maakt nog geen goede trainer, niet gediplomeerd les geven is een risico?

Er zijn een groot aantal vechtsportscholen die leerlingen les laten zonder dat deze gediplomeerd zijn, en niet over de juiste papieren beschikken. Dit brengt een aantal risico's met zich mee zoals grotere kans op blessures, en niet goed aangeleerde technieken. Bovendien heeft een niet gediplomeerde vechtsport leraar vaak geen inzicht in andere methodieken die van belang zijn zoals signalen herkennen, en eerste hulp bij ongelukken tijdens een les.

Vechtsportscholen met niet gediplomeerde trainers risico?

Ring ervaring maakt je nog geen goede trainer

Steeds vaker zie je vooral op social media oproepen van sportscholen om te komen trainen. Vaak wordt er in de wervende tekst aangezet dat je les krijgt van een topper, zo van "Je krijgt les van Harry", een vechter die zelf in de ring heeft gestaan. Maar als je dan onderzoek doet, blijkt deze "Harry" twee C Klassen partijen te hebben gevochten. Maar geen diploma op zak te hebben om les te mogen geven. Er zijn natuurlijk top vechters die ook les geven, en de meeste hiervan hebben ook een geldig papiertje op zak. Bovendien beschikken deze vaak over een eigen gym, die weer is goedgekeurd door een erkende bond, met een daaraan gelieerd trainers diploma of anders.

Vraag gerust naar referenties

Als je dan toch besluit een sportschool op te zoeken, vraag dan om referenties, vaak zeggen diploma's aan de muur ook niet alles. Doe dus onderzoek, want je wilt zeker weten dat je van de juiste personen les krijgt. Een goed voorbeeld is het voetbal waar ex spelers een KNVB opleiding volgen tot trainer. In Nederland zijn er ook bonden die dit voor vechtsporten doen. Door de hype met kickboksen zijn er diverse initiatieven ontstaan zoals buiten les geven in kickbokslessen, wat vaak voor sportscholen met een erkenning en die de zaken wel op orde hebben een doorn in het oog. "Jan en alleman kan wel les willen geven", en het gekke is mensen gaan daar nog in mee ook, zegt een sportschoolhouder die liever anoniem blijft. "ik snap dat niet, ga toch naar een sportschool met gediplomeerde trainers, je stopt toch ook geen Skoda motor in een Mercedes."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws