Boks Team Albert Cuyp, grondleggers van het boksen in Nederland! Columns
Columns

Boks Team Albert Cuyp, grondleggers van het boksen in Nederland!

Boks Team Albert Cuyp, grondleggers van het boksen in Nederland!

Boks Team Albert Cuyp, waar het Nederlandse boksen ooit begon!

Wat veel huidige vechtsporters niet weten, en vaak door hun leeftijd is wat nou eigenlijk de historie is van de diverse vechtsporten die zij beoefenen, vandaag willen wij dan ook graag aandacht besteden aan een van de oudste sportinstituten in Nederland die vele top boksers heeft voortgebracht, Boks Team Albert Cuyp.

Boks Team Albert Cuyp, grondleggers van het boksen in Nederland!

Wellicht heb je ooit wel de namen Nelis Bisschop, Ben Bril, Pedro van Raamsdonk en Raymond Joval voorbij horen komen, allen boks grootheden van Nederlandse bodem. En als dit niet het geval is lees dan gerust verder, en leer meer over de historie van het boksen in Nederland. Allen van de eerder genoemde boksers maakten deel uit van het Boks Team Albert Cuyp, en waren grondleggers voor de bokssport in Nederland.

De geschiedenis

In 1935 werd de ‘Vereniging Tot Bescherming van het Schoolkind Albert Cuyp’ opgericht in het hartje van de Amsterdamse Pijp. De vereniging ontstond ooit in 1935 als samenbundeling van verschillende organisaties met als doel kinderen naast school een zinvolle vrijetijdsbesteding te geven. Deze doelstelling hebben zij nog steeds hoog in het vaandel staan!

De vereniging had meerdere activiteiten voor kinderen zo werd er geschaakt, gezongen, geschilderd en muziek gemaakt. En de sportschool werd zelfs ooit als oefenruimte gebruikt voor een complete fanfare uit de buurt. Maar de meest bekende activiteit van de vereniging is de in 1967 opgerichte boksschool! Die in de jaren tachtig van de vorige eeuw een groot aantal kampioenen afgeleverd heeft.

Grote successen

Mede door de grote inzet en betrokkenheid gekwalificeerde trainers zoals Ruud van der Linden, Rein Ravesteijn en Cees Hallie werden grote successen geboekt tijdens boks kampioenschappen. Er werd veel gereisd zodat de destijds jonge talenten ruime ervaringen op deden in amateurwedstrijden. Daar kwamen bokskampioenen uit die jarenlang het gezicht van de Nederlandse bokssport hebben bepaald, denk dan aan veelvoudig kampioen Pedro van Raamsdonk, Gilbert Hallie , Romeo Kensmil, en Rocky El Falah.Maar ook buiten Nederland in Europa en aan de andere kant van de oceaan bereikte deze bokser faam.

Kennisoverdracht

De toenmalige boksers zijn nog steeds nauw betrokken bij de boksschool, en trainen de nieuwe pupillen, en komen er nieuwe top talenten op, zo ook bijvoorbeeld Gilbert Hallie’s eigen zoon Kilat die binnenkort weer in de ring verschijnt. Zo wordt dus kennis en ervaring overgebracht. En leren de nieuwe talenten van de kampioenen van weleer.

Boks Team Albert Cuyp, grondleggers van het boksen in Nederland!

Spijt

Als kind ging ik vaak boodschappen doen voor mijn oma op de Albert Cuyp markt, en als jongetje van zes die aan karate deed keek ik vaak naar het logo op de gevel van de sportschool. Echter durfde ik de drempel nooit over, jaren later heb ik daar nog veel spijt van aangezien ik ooit overstapte naar het kickboksen, ik weet namelijk zeker dat als ik had leren boksen in de Albert Cuyp, ik wellicht ooit ook een kickboks kampioen had kunnen worden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws