Onverwachte wending titelgevecht Beterbiev vs Smith vandaag Boks Nieuws
Boks Nieuws

Onverwachte wending titelgevecht Beterbiev vs Smith vandaag

Onverwachte wending titelgevecht Beterbiev vs Smith vandaag

Artur Beterbiev zal vanavond toch tegen Callum Smith zijn bokswereldtitel verdedigen in Quebec, Canada. Even leek het erop dat Beterbiev uit het gevecht zou worden gehaald vanwege een doping constatering, maar is nu vrij gegeven om te boksen.

De World Boxing Council (WBC) heeft hun standpunt uitgebracht met betrekking tot de controverse rondom de anti-doping tests van Artur Beterbiev, de verenigde lichtzwaargewicht kampioen. Deze controverse ontstond in aanloop naar Beterbiev's verplichte verdediging tegen Callum Smith in Quebec, Canada.

Vorige maand rapporteerde VADA atypische bevindingen voor HGH en testosteron in twee van de monsters die van Beterbiev waren verzameld. Het team van Smith en promotor Eddie Hearn eisten meer informatie over deze atypische bevindingen.

WBC's reactie en verdere tests

De WBC, die VADA gebruikt voor het beheer van hun Clean Boxing Program, legde de situatie uit: Twee monsters (één urine en één bloed) die op 6 december 2023 werden verzameld, toonden 'atypische bevindingen' voor 5b-androstanediol en HGH (menselijke groeihormonen).

Een atypische bevinding is geen positief resultaat voor een verboden stof. De World Anti-Doping Agency (WADA) definieert een atypische bevinding als "een rapport van een laboratorium of andere door WADA goedgekeurde entiteit dat verder onderzoek vereist..." Dat is precies wat VADA in dit geval deed.

Beterbiev's testresultaten en WBC's conclusie

Als reactie op de atypische bevindingen beval VADA onmiddellijk aanvullende anti-doping tests op kampioen Beterbiev. Vervolgens werden er monsters verzameld van Beterbiev op 15 december 2023 (urine), 21 december 2023 (bloed en urine), en opnieuw op 3 januari 2024 (bloed). Al deze monsters leverden absoluut negatieve resultaten op.

Matchroom, Top Rank, de Quebec Commission, alle betrokken sanctieorganen (WBC, IBF en WBO), en de Association of Boxing Commissions (ABC) ontvingen meldingen van alle resultaten van de anti-doping tests van kampioen Beterbiev, en dus van alle vervolgprocedures. De WBC concludeerde dat er geen nadelige bevindingen waren en zal in deze kwestie geen nadelige actie ondernemen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws