Nederlandse Vechtsportautoriteit Opgericht En Van Start Nieuws
Nieuws

Nederlandse Vechtsportautoriteit Opgericht En Van Start

Nederlandse Vechtsportautoriteit Opgericht En Van Start

De Nederlandse VechtsportautoriteitNederlandse Vechtsportautoriteit Opgericht En Van Start

Vandaag werd via verschillende kanalen bekend gemaakt dat de Nederlandse Vechtsportautoriteit is opgericht en in werking zal gaan. Dit door de Nederlandse overheid opgerichte instituut wat te vergelijken is met bijvoorbeeld de Kansspel Autoriteit die de gokwet handhaaft, zal de diverse vechtsporten gaan reguleren. Onderstaand het persbericht wat werd uitgegeven.

Persbericht: Nederlandse Vechtsportautoriteit

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is met de benoeming van het eerste bestuur van start. Primaire taak van de autoriteit is het beter reguleren van de zogenaamde full contact vechtsporten in Nederland, waaronder kickboksen, thaiboxing en mixed martial arts (MMA).

De Vechtsportautoriteit is een vervolg op het werk dat de stuurgroep Regulering full contact vechtsporten onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de afgelopen jaren heeft verricht. De autoriteit zal onder meer gemeenten gaan adviseren met richtlijnen over de organisatie van vechtsportgala’s. Als organisatoren zich niet aan deze richtlijnen houden kan een gemeente besluiten geen vergunning te verlenen. Het tegengaan van gezondheidsrisico's staat daarbij hoog in het vaandel. Bijvoorbeeld het risico dat ook al zeer jonge vechtsporters lopen als gevolg van stoten en trappen naar het hoofd. Ook gaat men aan de slag met één uniform wedstrijdboekje voor vechtsporters. Een licentiesysteem voor trainers, evenementenorganisators, coaches en scheidsrechters moet leiden tot een kwaliteitsimpuls in de sector.

Met deze maatregelen wil de Vechtsportautoriteit de problemen in de sector aanpakken en de maatschappelijke waarde van vechtsport vergroten. Vechtsporters en publiek verdienen een veilige, goed gereguleerde en georganiseerde sector, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Het bestuur van de Vechtsportautoriteit bestaat voorlopig uit vijf leden: Herbert Dekkers (manager Omgevingsdienst), Peter Kwint (communicatieadviseur), Bas Pijnenburg (arts), Marcel Scholtes (onderzoeker ministerie Veiligheid en Justitie) en Diederik van Omme (advocaat). Dit bestuur is benoemd door een Raad van Toezicht waarin de burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen en advocaat en sportbestuurder Jan Loorbach zitting hebben. De Vechtsportautoriteit is een onafhankelijke, toezichthoudende en handhavende organisatie. In de praktijk zal vooral de samenwerking gezocht worden met gemeenten – wanneer het vergunningverlening aan evenementen betreft – en vechtsportorganisaties. De Vechtsportautoriteit wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): ‘Dit is niet alleen een belangrijk stap in de betere regulering en professionalisering van de vechtsport, maar ook in de toekomst van deze sport. Iedereen, van jong tot oud, moet vechtsporten op een veilige en verantwoorde manier kunnen beoefenen. Het ministerie van VWS steunt de Vechtsportautoriteit dan ook van harte.’
Ook Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF steunt dit initiatief: 'Met de oprichting van de Vechtsportautoriteit is een belangrijke stap gezet om de ook in Nederland populaire full contact vechtsport een stap verder te brengen. NOC*NSF steunt de nieuwe autoriteit dan ook van harte in hun streven naar een eerlijke en bovenal veilige full contact vechtsport in Nederland.'

De oprichting van de Vechtsportautoriteit is een antwoord op misstanden in de sector. Vijf jaar geleden luidden verschillende burgemeesters in Nederland de noodklok, toen enkele vechtsportgala's uit de hand waren gelopen, in een enkel geval zelfs met dodelijke afloop. Er bleek sprake van verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld bij sommige vechtsportevenementen. Daarnaast zijn er nog steeds kickbokswedstrijden tussen kinderen zonder deskundige begeleiding. De aanpak van problemen in deze harde vechtsporten blijkt lastig door het niet altijd toereikende niveau van organisatie.
Er is al jarenlang verdeeldheid in de sector. Het pedagogisch beleid, de kwaliteit en veiligheid zijn daar niet bij gebaat. Daar probeert de autoriteit verbetering in aan te brengen, door de kwaliteit van de sport voorop te stellen. Het doel is een nog veiligere en beter gereguleerde vechtsportsector, die recht doet aan het topniveau dat Nederland al jaren in de ring en de kooi levert.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws