Hersenletsel door vechtsport: Vergroot risico op criminaliteit? Nieuws
Nieuws

Hersenletsel door vechtsport: Vergroot risico op criminaliteit?

Hersenletsel door vechtsport: Vergroot risico op criminaliteit?

Een op de drie jonge criminelen blijkt hersenletsel te hebben. Vaak veroorzaakt door drugs of alcohol in combinatie met agressief gedrag. Dit kan leiden tot vaker vechten betrokkenheid bij verkeersongelukken en zelfs een voorkeur voor vechtsporten met het risico op hoofdletsel.

Volgens Maaike Kempes bijzonder hoogleraar forensische neuropedagogiek aan de Universiteit Leiden is er in de rechtszaal én in de vechtsportwereld meer aandacht nodig voor deze problematiek. Hersenletsel kan immers een belangrijke rol spelen in crimineel gedrag én de keuze voor vechtsport.

Vechtsport: Risico op hersenletsel en agressie?

De populariteit van vechtsporten is de laatste jaren enorm toegenomen. Deze sporten gaan gepaard met het risico op hoofdletsel. Dit kan leiden tot hersenletsel met alle negatieve gevolgen van dien.

In combinatie met een kwetsbare thuissituatie of andere factoren, kan hersenletsel bij jongeren leiden tot agressief gedrag en criminele activiteiten.

Dubbele rol van vechtsport

Vechtsport kan enerzijds een positieve uitlaatklep zijn voor jongeren met agressieve neigingen. De discipline en structuur van de sport kunnen hen leren om hun emoties te reguleren en conflicten op een constructieve manier op te lossen.

Anderzijds kan de focus op agressie en fysieke confrontatie in sommige vechtsporten het risico op hersenletsel en crimineel gedrag juist vergroten.

Verantwoordelijkheid voor vechtsportclubs

Vechtsportclubs hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om hun leden te informeren over de risico's van hersenletsel en agressief gedrag. Ze kunnen preventieve maatregelen nemen, zoals het verplichten van helmen en beschermende kleding het aanbieden van trainingen over conflictoplossing en het creëren van een veilige en respectvolle sfeer binnen de club.

Aandacht in de rechtszaal en hulpverlening

Net zoals in de rechtszaal, is er in de vechtsportwereld meer aandacht nodig voor de impact van hersenletsel. Trainers coaches en andere betrokkenen moeten alert zijn op signalen van hersenletsel bij hun leden en hen doorverwijzen naar passende hulpverlening.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws