50 JAAR KARATE: Roger Alken zet levenswerk vader voort
Home / Nieuws / 50 JAAR KARATE: Roger Alken zet levenswerk vader voort

50 JAAR KARATE: Roger Alken zet levenswerk vader voort

Roger Alken demonstreert een hoge trap

Roger Alken, zoon van de bekende Hub Alken een van de karate pioniers in ons land. Viert het 50 jarige jubileum van de sportschool die zijn vader ooit oprichtte.

Het karate leeft nog steeds in ons land. Wellicht lijkt het de afgelopen jaren iets ondergesneeuwd door het kickboksen en het steeds meer in populariteit toenemende MMA (Mixed Martial Arts). Toch wordt het karate door veel liefhebbers beoefend.

Grote namen voortgebracht

Bijna elke bekende vechtsporter heeft wel iets met karate gedaan. Vaak gebruikt als basis voor bijvoorbeeld het kickboksen en MMA. En bracht het grote namen voort die bijvoorbeeld bij GLORY, UFC of ONE Championship vechten. In de sportschool van Alken is dit niet anders en heeft deze grote talenten voortgebracht.

Toen vader Hub de karateschool oprichte deed hij dit met een visie. Welke wordt voortgezet door zoon Roger. Die het stokje noodgedwongen overnam toen Shihan Hub Alken overleed in 2018. ,,50 jaar geleden, februari 1971, richte mijn vader, ondersteund door mijn moeder, karate club Geleen op. En was de eerste die een karateschool in Limburg oprichtte”, zegt Roger. Die zegt het levenswerk met eer en plezier voort te zetten.

Amerika

In de periode die volgde na de oprichting kwamen een grote talenten tot wasdom. Ook gingen velen, nadat ze van wit t/m zwarte band door Hub waren opgeleid. Hun eigen weg en stichten hun eigen school. Tot zelfs in Amerika aan toe. Maar de meesten bleven in Nederland.

Roger Alken samen met vader Hub door de tijden heen

Met trots kan Roger dan ook zeggen dat zijn vader aan de bakermat stond van alle Shotokan karateleraren in Limburg. En deze leraren direct of indirect uit de school van Alken komen. Dit zegt iets over de kennis en respect die Shihan Hub overbracht op zijn leerlingen. Die zichzelf altijd bleef ontwikkelen.

Kampioenen

In 1974 ging Roger Alken als 5 jarige mee met zijn vader en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, dankzij zijn vader heeft hij heel veel in de vechtsport bereikt. ,,Zonder hem had ik dit nooit kunnen bereiken. Samen met mijn vader heb ik veel karatekampioenen mogen trainen zoals: Xavier Kohlen die later overstapte naar het boksen”, zegt Roger.

Omdat de wereld van om het karate veranderde en er meer vechtstijlen in ons land bij kwamen. Heeft Alken hier op in gespeeld. Momenteel heeft Alken liefhebbers trainen in de dojo’s van karate-do tot Muay thai/kickboksen. Maar ook BJJ/MMA en Kombat Fitness. Met een groot aantal recreanten en wedstrijdvechters.

,,Iedereen komt aan zijn trekken binnen onze sportschool. Ik ben er dan ook zeer trots op dat ik het levenswerk van mijn vader kan voortzetten. Ik hoop dat wij snel weer flink aan de bak kunnen als de coronamaatregelen eindelijk worden versoepelt”, sluit Roger af.

🔽 ZIE OOK 🔽

Bekijk ook

'Badr heeft mij niets gezegd!' Coach over speculaties kickbokslegende

‘Badr heeft mij niets gezegd!’ Coach over speculaties kickbokslegende

Badr Hari is een aantal keren gespot op zijn oude

Wat is kickboksen?

Wat is kickboksen?

De beste kickboksers zijn een aantal mannen en vrouwen.

'Af jij!' Oude bokser slaat rivaal onderuit (video)

‘Af jij!’ Oude bokser slaat rivaal genadeloos onderuit (video)

Waarom de twee een boksgevecht hielden is niet bekend

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page