Waarom Kyokushin Vechters niet tegen het gezicht stoten Columns
Columns

Waarom Kyokushin Vechters niet tegen het gezicht stoten

Waarom Kyokushin Vechters niet tegen het gezicht stoten

Waarom Kyokushin Vechters niet tegen het gezicht stoten in een gevecht

Door: Marc Koenders (ingezonden artikel)

Bijna elke keer dat ik een video van een Kyokushin post, zijn er een of meer mensen die commentaar geven over hoe het niet realistisch is omdat ze niet tegen het gezicht stoten of ze stellen de vraag waarom ze dit niet doen. Ik heb besloten om wat onderzoek te doen en een bericht te creëren die ik altijd kan delen wanneer deze opmerkingen of vragen opkomen.

Dat gezegd hebbende, kon ik geen definitief antwoord vinden, hoewel veel speculatie en geruchten. Ik zou graag een duidelijk antwoord krijgen, misschien van iemand uit de vroege tijd, of iemand die het Sosai Oyama direct heeft gevraagd?

Van wat ik heb verzameld, in de vroege dagen van Kyokushin karate training, waren blote knokkel slagen naar het gezicht toegestaan, maar dit leidde tot veel verwondingen en bloed, waardoor sommige leerlingen zich onttrokken aan training. Ook wilden ze dat de wedstrijden langer duurden, een uitdaging zijn en winsten niet te wijten zouden zijn aan verwondingen. Ze omwikkelden hun handen een tijdje in handdoeken, maar Sosai Oyama geloofde dat het dragen van beschermende handschoenen het realisme zou belemmeren, dat de stijl onderstreepte.

Daarom werd besloten dat de hand en elleboog op het gezicht raakt, hoofd en nek zouden niet langer in training en competitie mogen worden toegestaan. Bovendien laat Japan op dat moment, en vandaag nog, samen met vele overheden over de hele wereld, geen enkele knuffel aan het hoofd leggen in alle gesanctioneerde wedstrijden.

Foto: the-martial-way.com
Foto: the-martial-way.com

Vechten met de blote handen

In de jaren negentig toen Sosai nog leefde en Kyokushin zo'n grote populariteit behaalde, toonden alle Kyokushin toernooien, waaronder de wereldtoernooien in Japan, de concurrenten het gebruik van hand en vuist acties (stoten, ellebogen, enz.) naar het hoofd en het gezicht. Dit werd oorspronkelijk gedaan voor een voor de hand liggende reden, zoals hierboven vermeld. Niemand wilde zien dat zoveel wedstrijdvechters bloedig waren en na wedstrijden naar het ziekenhuis werden gestuurd. Ik heb ook gelezen dat het Japanse publiek bang was dat wedstrijdvechters elkaar zouden doden bij de eerste full-contact toernooien die Mas Oyama in de late jaren 1960 hield als een gezichtstoot toegestaan ​​was.

Volgens Kancho Hatsuo Royama, een vroege student van Sosai Mas Oyama en hoofd van Kyokushin-kan, is wat de wedstrijdvechters van het vroegere tijdperk van Kyokushin en Kyokushin onderscheidt van wedstrijdvechters van het heden is:

Die vroege studenten van Oyama Dojo (voorafgaand aan de oprichting van de Kyokushinkaikan), en vroege dagen in de Kyokushinkaikan, oefenden contact kumites in de dojo waarin stoten aan het hoofd en de lies (en grijpen en gooien) allemaal wettelijk waren. Dit betekent dat de Japanse vechters van de vroegste Kyokushin toernooien gevochten hebben met gezicht- / hoofdstoten in de Dojo, en beperkte hun acties tegen lichaamsblokken bij de toernooien. Deze vechters wisten daarom hoe ze hun gezichten tegen stoten te verdedigen. Die reflexen waren goed ontwikkeld. Volgens Kancho Royama is er echter een tragische ontwikkeling in de evolutie van Kyokushin ontstaan. Er kwam een ​​nieuwe, jongere generatie die alleen maar wenste om Kyokushin toernooien te winnen, waar het niet nodig was om defensieve technieken en reflexen te ontwikkelen, en de meerderheid van alle Kyokushin-beoefenaren stopte de verdediging tegen het kritieke aspect van wat een echte zelfverdediging zou zijn.

De eerste Kyokushin kampioenen

Toen de eerste Kyokushin kampioenen werden gestuurd om te vechten in de K-1 kickboxing ringen, na de dood van Mas Oyama, werden ze tragisch verslagen, wat leidde tot een kritische ineenstorting in de populariteit van Kyokushin in Japan. Het Japanse publiek geloofde niet langer dat Kyokushin het sterkste karate ter wereld zou zijn.

Kancho Royama wijst erop dat het van cruciaal belang is dat we in Kyokushin-kan "terugkrijgen wat er verloren is gegaan. Als karateka moeten we zelfverdedigende reflexen ontwikkelen tegen acties aan het hoofd. '

Kyokushin-kan heeft gezichtsacties opnieuw in gang gezet, met toernooien voor beide zijden aan het gezicht. Voor degenen die willen vechten met de slagen naar het gezicht, en degenen die dat niet wensen te doen.

Ik zal Azam Ahmed citeren, die schrijt op een paar vechtsportforums en iemand is die ik echt respecteer in kennis en geschiedenis:

'Als je een boekje van Sosai Oyama leest of de beelden van de man zelf bekijkt, benadrukt hij het mentale aspect van vechtsporten meer dan iets anders. Hij heeft bij vele gelegenheden gezegd dat techniek / uithoudingsvermogen kumite vormt - maar techniek / uithoudingsvermogen zal u tot nu toe alleen maar toe nemen. Geestelijke taaiheid / krijgsgeest is wat je toelaat om door je eigen fysieke grenzen te gaan - in ieder geval zal de persoon met de grotere wil en zin voor het doel uiteindelijk overwinnen, zo niet onmiddellijk.

Wilskracht boven geest

Mensen ondervinden vaak of onderwaardeer hoe krachtig wilskracht / geest kan zijn. Het is pas als je je limiet hebt bereikt of in een moeilijke plaats bent die je doet realiseren hoe belangrijk het kan zijn. Pijn is een geweldige manier om je wilskracht te testen en te ontwikkelen. Knockdown karate is erg pijnlijk wanneer je verliest.

Met open hand slaan op het gezicht omdat u de makkelijkste manier om een ​​tegenstander uit te schakelen / het is veel moeilijker om iemand te schoppen - het resultaat dat u krijgt, is uiterst smerige wedstrijden in knockdown karate, waar wil / mentale taaiheid meestal de verdelingsfactor is - dwz wie kan doordringen? Geestelijke taaiheid is wat echt karakter creëert - en je krijgt het regelmatig in opleiding, meer in een omgeving waar je fysieke limiet regelmatig wordt getest - zowel in kihon als kumite.

Soms komt het ten koste van wat je realistisch zou verwachten - een stoot in het gezicht en dat is een van de moeilijkheden / conditie die een prio is. Het hangt af van naar welke karateka je aan het kijken bent en zijn stijl. Er zijn veel defensieve kyokushin-vechters die hoeken / beweging / afweren, enz. begrijpen. Voor sommigen is de tactiek om het uit te pakken met volume - je krijgt een mix van beide. Tenminste voor mij - ik denk niet dat er iets mis is met knockdown regels - ideaal, hoewel ik liever Kyokushin zie precies zoals het nu is, maar met MMA ontstane ​​stijl van sparring maar normale knockdown regels hebben daar zeker hun plaats.

Ik vind dit ook goed voor mij. Hoewel ik de oorspronkelijke reden niet weet dat ik niet naar het gezicht stoot. En voor mij, in ieder geval, is Kyokushin het sterkste karate, niet vanwege zijn grote vechtvaardigheid, maar omdat het een geschiedenis en reputatie heeft van onversadigbare spirt. De geest van OSU! Om nooit op te geven!

OSU!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws