Hoe gevaarlijk is "Choken" voor je lichaam en hersenen? Columns
Columns

Hoe gevaarlijk is "Choken" voor je lichaam en hersenen?

Hoe gevaarlijk is "Choken" voor je lichaam en hersenen?

Choken ook wel bekend als een verwurging is terug te vinden bij veel vechtsporten! Maar is het schadelijk?

Veelal wordt de vraag gesteld of een "Choke" of "Verwurging" ernstige schade kan aanbrengen aan het lichaam en dan met name de hersenen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van deze uitschakel techniek in de vechtsport. Choken wordt in veel vechtsporten toegepast, denk aan Kravmaga , BJJ, Judo, Grappling, en MMA. Als je door een choke knockout gaat, is dit dan schadelijk, en het trainen heeft dat nog nadelige effecten?

Hoe wordt een choke uitgevoerd? En wat is het resultaat?

Door de klem techniek wordt de halsslagader afgeknepen, en zal de zuurstof en bloed toevoer worden afgesneden. Ook de luchtpijp kan ingedrukt worden, waardoor er geen lucht naar de longen gaat. Als men op de borst ligt wordt deze vaak ook onder druk gezet, waardoor de adem stokt.

Knockout door een choke, wat gebeurt er?

Door een goed uitgevoerde choke kan men binnen 10 seconden buiten westen raken, ook wel knockout genoemd. Om geen ernstige letsel over te houden is het aan te raden dat het slachtoffer binnen 20 seconden weer bijkomt. Het risico op onderstaand lestel ontstaat als men te lang knockout is door een verwurging

  • chroninsch-neurologische verwonding
  • niet-neurologische hoofdverwonding
  • acuut-neurologische verwonding

Striemen of blauwe plekken kunnen worden aangemerkt als niet-neurologische hoofdverwondingen. Acuut-neurologische verwondingen en chronisch-neurologische verwondingen zijn in verband met breinschade natuurlijk wel relevant. Net voor en tijdens een knockout is er sprake van diverse fysieke reacties. Zoals afwisselend een verhoogde en verlaagde hartslag, afwisselend een verhoogde en verlaagde bloeddruk en verwijding van de oogpupillen.

Gevolgen van choken bij de diverse doelgroepen

Choke gevolgen bij volwassen

Geen knockout en veel choken Knockout door choken Vaak knockout door choken
Geen blijvende hersenschade Geen blijvende hersenschade Waarschijnlijk geen blijvende hersenschade.

Choke gevolgen bij kinderen

Choken: trainen met lichte druk Choken: trainen met grote druk Knockout door choken
Geen blijvende hersenschade Wees voorzichtig: centrale zenuwstelsel en hart zijn nog niet volledig ontwikkeld Wees voorzichtig: centrale zenuwstelsel en hart zijn nog niet volledig ontwikkeld

Opgelet!

Personen met een hoge bloeddruk en hartproblemen moeten absoluut geen chokes trainen, aangezien dit tot blijvende fysieke schade kan leiden. Alls iemand knockout is en men gaat door met choken, leidt dit tot blijvende fysieke schade en mogelijk de dood.

Bron: Fight tips

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws