Het systeem van Bruce Lee: Jeet Kune Do Nieuws
Nieuws

Het systeem van Bruce Lee: Jeet Kune Do

Het systeem van Bruce Lee: Jeet Kune Do

Bruce Lee is al in 1973 op 32 jarige leeftijd overleden en toch kennen velen, jong en oud, zijn naam. Vraag je iemand naar Bruce Lee, dan kent men hem vaak als acteur van vechtfilms. Maar naast acteur was hij vooral een van de beste, snelste en een vooruitstrevend martial artist.

Een pionier in de vechtsport die zijn tijd ver vooruit was. Vergeet niet dat het toen de jaren 60 was en dat vechtsport op een andere manier werd bedreven en naar werd gekeken dan tegenwoordig. En juist dat laatste maakt Bruce Lee zo speciaal en dat hij tot op de dag van vandaag nog steeds een groot voorbeeld is voor vele martial artists!

Geen sport maar verdedigingskunst

Ondanks dat Bruce Lee slechts 32 jaar jong is geworden, heeft zijn kennis, ervaring en zijn kijk op de verschillende vechtsporten, theorieën en principes ervoor gezorgd dat hij een dikke stempel op de vechtsportwereld heeft gedrukt en zijn nalatenschap, Jeet Kune Do, over de hele wereld getraind wordt!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Jeet Kune Do geen sport, maar een zeer geavanceerde en uiterst effectieve verdedigingskunst.

Jeet Kune Do is een niet-klassieke, niet-traditionele, vechtkunst met een sterke basis vanuit Wing Chun Gung Fu, schermen en westers boksen. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Vrij van rituelen en aspecten van sport, ontwikkelt door Bruce Lee voor zelfverdediging op straat. Doordat Jeet Kune Do kijkt naar het individu en rekening houdt met wat het beste bij de persoon past, kan iedere student altijd de meest optimale resultaten bereiken, waardoor het beste van hem of haar naar boven komt.

Het buitengewone aspect van Jeet Kune Do vinden we in de simpliciteit. Jeet Kune Do is de simpele en directe expressie van persoonlijke gevoelens, met een minimaal gebruik van bewegingen en energie. Jeet Kune Do is zonder overbodige elementen, zoals kunstmatigheid en complexiteit, die de mens er vaak onnodig aan toevoegt.

Stromingen binnen het Jeet Kune Do

Naast zijn eigen trainingen, bestudeerde Bruce Lee zijn hele leven boeken en verschillende martial arts. Alle opgedane inzichten en ervaringen zorgden ervoor dat Bruce Lee continu ‘zijn systeem’ aan het verbeteren was. Hierdoor ontstond een aantal scholen, die ieder een ander ‘systeem’ aanbood door Bruce Lee ontwikkeld. Na een tijdje besloot Bruce Lee zijn scholen te sluiten. Een klein aantal (privé)leerlingen zijn door Bruce Lee aangewezen die het Jeet Kune Do mochten onderwijzen aan anderen.

Na het overlijden van Bruce Lee zijn er twee stromingen ontstaan, namelijk het ‘Original Jeet Kune Do’ en ‘Jeet Kune Do Concepts’. Beoefenaars van het Original JKD houden voornamelijk vast aan de oorspronkelijke leer van Bruce Lee, vast curriculum op papier gezet, zoals hij destijds in de scholen heeft onderwezen. Beoefenaars van Jeet Kune Do Concepts hechten, naast het curriculum, veel waarde aan de filosofie van Bruce Lee, de zelfexpressie en individualiteit door het o.a. benaderen van andere systemen en dit te verwerken in hun eigen manier van zelfexpressie.

Jeet Kune Do in Nederland

In Nederland kan het nog weleens lastig zijn om een Jeet Kune Do school te vinden. Allereerst zijn er niet al te veel scholen, zoals bij de meeste budosporten wel het geval is. De paar scholen die er zijn, zijn breed verspreid over heel Nederland. Ook in Nederland verschilt het per school welk van de twee stromingen daar wordt onderwezen. Waar de ene school zich meer richt op de concepts, houdt de andere vast aan Original JKD. Bekende huidige Jeet Kune Do leraren binnen Nederland zijn o.a. James ter Beek en George Sirag, Robin Vader, Corné Heesters, Stephen Ghazi en Ben Tieleman.

Ben Tieleman – Officieel Jeet Kune Do Instructeur

Al van jongs af aan geïnteresseerd in vechtsporten, zelfverdediging en filosofie, duurde het dan ook niet lang voordat Ben Tieleman serieus zelf hiermee begon. Op zijn vijftiende jaar kwam hij voor het eerst in aanraking met Kung-Fu. Xing Yi Quan, een interne Kung Fu stijl, die werd gegeven door Sifu Qiu Rong Zhao (oprichter en hoofdinstructeur van Jing Wu Kung Fu Nederland / Ex Bondscoach China). Daarnaast heeft Ben onder dezelfde Sifu, San Shou (Chinees Free-fight) gevolgd.

Jaren later in 2008 en inmiddels bedreven in het Jeet Kune Do, opende Ben de deuren van zijn eigen school ‘My Own Jeet Kune Do’ (MOJKD). MOJKD hecht veel waarde aan de oorspronkelijke leer van Bruce Lee, maar wel vertaald naar deze tijd en met ruimte voor doorontwikkeling, zelfexpressie en individualiteit. Elk individu zoekt binnen het systeem zijn of haar puurste vorm van zelfexpressie. De school waarbij je als student je ‘’eigen’’ Jeet Kune Do ontdekt.

Gecertificeerd

Er is veel ruimte voor plezier binnen de groep, maar een belangrijk kernpunt van MOJKD is uiteindelijk toch het bieden van hoge kwaliteit. Ben doet er dan ook alles aan om de kwaliteit binnen de groep en van het individu hoog te houden. Sinds 2008 is er op dit moment slechts een persoon die, onder strenge eisen, door Ben officieel gecertificeerd is tot instructeur onder de vlag van MOJKD.

Ben heeft getraind bij en met verschillende Jeet Kune Do instructeurs uit verschillende delen van de wereld. Ben valt zowel onder de Poteet lineage (student Bruce Lee) als onder leiding van GM Rudy Lams (gecertificeerd onder de Ted Wong (privé student Bruce Lee), Richard Bustillo (student Bruce Lee) en Larry Hartsell (student Bruce Lee) lineage). Naast Jeet Kune Do instructeur is Ben Tieleman ook gecertificeerd Wing Chun leraar onder Remco Bon (vierde generatie Wing Chun leraar Yip Man lineage). De afgelopen jaren geeft Ben privéles en reguliere trainingen in Haarlem, Noord-Holland. Voor meer informatie: Jeetkunedonederland.com

"Jeet Kune Do is een pure reflectie van wat jij bent"

- Ben Tieleman

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws