Jeet Kune Do: De vechtsport zonder bond (wirwar) - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Jeet Kune Do: De vechtsport zonder bond (wirwar)

Jeet Kune Do: De vechtsport zonder bond (wirwar)

Op 8 juni 2019 plaatste de Nederlandse Jeet Kune Do Facebookpagina een bericht dat Sifu Paul Johnson uit Nottingham zou hebben aangegeven dat de Nederlander sportinstructeur Ben Tieleman geen derde generatie Jeet Kune Do instructeur is, maar slechts een leerling binnen het systeem van Johnson.

Jeet Kune Do (JKD) is de vechtkunst die door Bruce Lee werd beoefent. Een overkoepelende organisatie of bond voor JKD is er niet in Nederland.  De enige mogelijkheid om een leraar na te trekken tot Bruce Lee, is de lijn te volgen waarin hij is opgeleid. Maar ook die lijn is weer opgesplitst in verschillen stijlen, zoals bijvoorbeeld de traditionele Jeet Kune Do straatvechtstijl, de kickboksstijl, de afsplitsing naar Wing Chun en de verschillende wapenbeheersingen.

Voorbeeld van een lijn

Zo is bijvoorbeeld Dennis Govaart, die les geeft in Hoek van Holland, gecertificeerd in Jeet Kune Do door Sifu Stephen Ghazi uit Rotterdam,die op zijn beurt weer gecertificeerd is door Sifu Frans Stroeven. Stroeven is op zijn beurt opgeleid door Tim Tackett, leerling van Dan Inosanto een directe eerstelijnsleerling van Bruce Lee.

screenshot Facebook

Welles, nietes

Een vertegenwoordiger van de Nederlandse Jeet Kune Do Facebookpagina, die naar eigen zeggen wel gecertificeerd Jeet Kune Do instructeur is, geeft telefonisch te kennen dat Tieleman de officiële benaming van Jeet Kune Do leraar niet mag gebruiken. Hij zou volgens de vertegenwoordiger zo’n 10 jaar geleden tijdens zijn Cios opleiding met Jeet Kune Do zijn begonnen.

Ben Tieleman geeft les in JKD in de Gymzaal van de St. Bernardusschool in Haarlem en claimt volgens zijn website: “…,wilde hij zijn eigen school openen als gecertificeerd instructeur om Bruce Lee’s visie en ideeën over te brengen aan de medemens via de ‘rode’ draad die Sijo Lee heeft achtergelaten.” Echter staat zijn naam niet in het lijstje met instructeurs zoals aangegeven op de instructeurspagina van Sifu Paul Johnson.

Niets te vinden

Sterker nog, in Nederland is volgende de website van Johnson geen enkele vechtsporter bevoegd zichzelf gecertificeerd Jeet Kune Do leraar te noemen binnen de lijn van dit systeem. Johnson geeft op zin Facebookpagina aan gecertificeerd te zijn door Sifu Jerry Poteet, een directe leerling van Bruce Lee.

screenshot Facebook

De Real Jeet Kune Do Association in Nederland schrijft op haar beurt weer dat Paul Johnson niet bevoegd is om leraren te certificeren in de lijn van Jerry Poteet. Jerry Poteet kent geen officiële vertegenwoordiging in Nederland en er zijn dus ook geen 3e generatie instructeurs in die lijn in Nederland. Paul Johnson kregen we zelf niet te pakken voor commentaar.

Spoorloos verdwenen

Ben Tieleman geeft in een telefonisch interview te kennen dat hij tijdens een seminar van Johnson in Nederland door Johnson zelf is gecertificeerd. Nadat beide heren een verschil van mening kregen, heeft Tieleman het certificaat weggegooid en volgt zijn eigen visie.

Op de website van Johnson is de naam Tieleman nu niet meer te zien,  maar een foto van de site uit 2017 laat toch de naam echt wel zien onder het kopje Holland. Dus toen wel een gecertificeerd trainer … en nu ineens niet meer?

De afbeelding van de site van Johnson uit 2017

Tieleman schrijft op zijn website het volgende over de politiek binnen het JKD: Er zijn ‘gecertificeerde’ leraren die niet over de kwaliteit beschikken om goed en gedegen les te geven. Deze kunnen vaak zelf niet de praktijk voordoen, laat staan overbrengen! Daarentegen zijn er ook instructeurs met de juiste intenties en capaciteiten die goed les kunnen geven, maar niet de drang hebben om perse een papiertje te halen door de politiek die er binnen de huidige JKD wereld bestaat.

Het feit is, dat een papiertje niet zoveel meer zegt tegenwoordig. Vroeger moest men jaren trainen om het papiertje te verdienen en daarmee formeel toestemming te hebben al het geleerde materiaal over te brengen naar eigen leerlingen.

Nu betaal je een bedrag en binnen een aantal maanden, weken of zelfs in één dag kun je ‘gecertificeerd’ instructeur worden onder een bekende naam.
Laat je dus niet gek maken door naam, mooi taalgebruik, maar kijk naar wat jij belangrijk vindt en wat je zoekt in een instructeur.

Samenvattend

Het is nagenoeg onmogelijk om in deze tak van vechtsport en vechtstijlen duidelijk te krijgen wie nou wie is en waartoe deze is bevoegd. Aangezien de te vroeg overleden Bruce Lee niet zijn levenswerk heeft kunnen afmaken, zijn sommige leraren onder de eerstelijns leerlingen van Bruce Lee verdeelt over de eisen die gesteld zouden moeten worden aan de certificering van de instructeurs. Voor de één geld een gedegen opleiding en training, voor een ander is één seminar voldoende met een riant bedrag voor het certificaat.

‘’How long does it take to move through the levels the instructor has set up and how long does it take to become a certified instructor? This is, of course, subjective on the part of the instructor; however, you should not be able to receive an instructor certification in a weekend, a week, a month, or perhaps even a year. If your instructor has care about what he is passing on, he or she will want to be sure that you have a solid grasp and are able to perform in combat with a level of calm confidence so that the weapons you possess are at your disposal when you call on them. There should not be a direct correlation to the amount of money you spend and the amount of time it takes to move through the levels and/or receive your certification rather, certification should be based on the mastery of skill, confidence and comprehension.’’ (bron: Bruce Lee Foundation)

Er is ooit een poging geweest om een overkoepeld orgaan op te zetten waarin Bruce Lee’s werk zou worden afgemaakt en een bond vorm zou worden gegeven, maar dat is nooit van de grond gekomen met het Jun Fan Jeet Kune Do Nucleus project van echtgenote Linda Lee Caldwell.

Bekijk ook

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Afbeelding van abdurraouf ramesh abdullah via Pixabay Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? ...

Chico Martinez: “Ik maak niet weer dezelfde fout!”

Tijdens Enfusion in Eindhoven staat een knaller van een veteranen gevecht op de rol

Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

The Art of Muay Thai, Eersel (foto: Mike Tomale) Zaterdag 30 november 2019 organiseerden Tiger ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page