Alfred Neef: 'vechtsport komt altijd op de eerste plaats' - Vechtsport Info
Home / Columns / Alfred Neef: ‘vechtsport komt altijd op de eerste plaats’

Alfred Neef: ‘vechtsport komt altijd op de eerste plaats’

Alfred Neef – gele handschoenen – tijdens een van zijn dagelijkse trainingen bij KB Groningen(foto: Mike Tomale)
Van de uit Groningen afkomstige Alfred ‘The Crazy One’ Neef kun je zeggen dat in zijn leven vechtsport altijd op de eerste plaats komt. De voormalig wereldkampioen Pencak silat bongkot heeft geen makkelijke jeugd gehad en was destijds een lastig jongetje dat al veel vocht op school.

 

Alfred kan als vechter getypeerd worden ais een pitbull met Zuid-Amerikaans tintje, aangezien zijn vader afkomstig is uit Peru. De gepassioneerde oldschool vechter geeft nooit op. Naast zijn wereldkampioentitel  pencak silat uit 1992 heeft hij diverse keren de wk pencak silat gedraaid en twee keer zilver en twee keer brons gehaald.

MMA

De laatste jaren is Alfred fanatiek bezig met kickboksen en MMA. Recentelijk nog vocht de toen al 50-jarige Alfred Neef – na 14 jaar afwezigheid uit de vechtsportwereld – nog een MMA-partij in Leek tegen de 51-jarige Roy Luimes en won. Neef woog op de dag van de wedstrijd 85 kilo en verloor in 8 maanden voorbereiding maar liefst 32 kilo. Dit heeft hij mede bereikt door zijn personal training van Ethan Dao ( Unique Personal Fit) en zijn coach Gert Flik.

In eerste instantie zou Neef vechten tegen oud-vechter Sicco Postma maar die partij is niet doorgegaan door omstandigheden in het Friese kamp. In juni van dit jaar won Neef de 50+ titel, na een zware MMA-partij tegen Chico ‘El Toro’ Martinez. Iedere keer beloofd Neef dat het zijn laatste partij zal zijn, maar hij blijft de wedstrijdspanning opzoeken en doet in zijn training zeker niet onder voor de jongere vechters.

Alfred Neef (foto: Mike Tomale)

Terugkijken

Alfred vindt dat het 100 procent leven voor de vechtsport en er alles voor aan de kant zetten het zeker waard is geweest, ook al heeft hem dat soms op het persoonlijke vlak benadeeld. “Het milieu, de vrienden en het gezin waarin je opgegroeide heeft je uiteindelijk gevormd. Ik was in mijn jeugd moeilijk. Vechtsport heeft me richting en voldoening gegeven, het is bijna filosofisch. Bij iedere tegenslag in het leven greep ik terug naar mijn basis, de sport en de stootzak.” 

Volgens Alfred werkt de passie voor de vechtsport net als een verslaving. Door er veel energie in te steken bereikt men een hoger niveau dat gepaard kan gaan met winst. “Je valt op en krijgt aandacht. Ik deed er dan ook alles voor, ook buiten de trainers om. Het maakte me rustig en gaf me een bevredigend gevoel. Het gaf me stabiliteit in deze samenleving met al z’n negativiteit.”

Maatschappelijke carrière

De baantjes die Alfred gedurende zijn carrière als vechtsporter had, zag hij meer als een bron om zijn reizen naar bijvoorbeeld Maleisië en Thailand mee te bekostigen. “Het vechten heeft niet met gewin te maken, je verdiend immers geen rooie cent als vechtsporter,” grinnikt de oud-wereldkampioen.

Onbewust heeft Alfred doelen bereikt in zijn leven, juist omdat hij in de sport zijn ei kwijt kon. “In het begin is er altijd iemand sterker dan jij, maar je groeit en uiteindelijk als je maar hard genoeg werkt, komt de winst.”

Alfred had na zijn pencak-carrière heel graag les willen gegeven en zijn kennis willen doorgegeven. “Alles wil ik geven, ik houd niets achter. Leerlingen begeleidde en corrigeerde ik wel tijdens de pencak trainingen maar de positie als leraar werd me niet gegeven.” Om de een of andere manier is het toch nooit zover gekomen. De reden hiervoor is voor Alfred nog steeds onduidelijk.

Advies: ‘Puur zijn’

“Er is geen betere psycholoog dan sport en geen betere psychiater dan bovenop iemand zitten in de ring,” lacht Alfred. “In de ring loopt mijn rugzakje helemaal leeg.” Het advies van de getalenteerde vechtsporter Alfred Neef aan de jongere vechters is dan ook: zorg dat je puur bent als je de ring ingaat, werk hard. “Vechtsporters moeten een balans vinden tussen geest en lichaam. Belangrijkste daarbij is dat je je bagage van het leven helemaal moet kunnen loslaten als je die ring in stapt. Belangrijkste regel: niet bang zijn, hoe groot en sterk je tegenstander ook is.” Aldus Alfred Neef.

Bekijk ook

Mikey Garcia ten onder tegen Underdog Sandor Martin

Sandor Martin deed afgelopen nacht wat veel boksfans niet hadden voorwacht.

In 5 sec ‘KO’! Vechter met TURBO stoot omver gemept (video)

Vagab Vagabov is een naam om niet te vergeten.

UFC-Ster McGregor breekt neus bekende DJ! ‘Levensgevaarlijk’

Het ging goed fout

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page