Alex Blanchard & Rudi Koopmans Nederlandse boks legendes! Columns
Columns

Alex Blanchard & Rudi Koopmans Nederlandse boks legendes!

Alex Blanchard & Rudi Koopmans Nederlandse boks legendes!

Alex Blanchard & Rudi Koopmans een leven vol boksen!

Als kind herinner ik mij nog de avonden en soms ook nachten dat ik met mijn vader voor de televisie zat en naar bokswedstrijden keek. Vooral als Muhammed Ali moet boksen maakte mijn vader mij om 04:00 uur wakker en keken wij de wedstrijd die uit Amerika live werd uitgezonden. Een heel andere tijd dan nu, geen internet, geen streaming en vooral geen kabel TV. Een hele sensatie om toen mee te maken en om over op te scheppen op school.

In november 1982 vochten Rotterdammer Rudi Koopmans (rechts)en de tien jaar jongere Amsterdammer Alex Blanchard het gevecht van de eeuw uit in Ahoy. © ANP
In november 1982 vochten Rotterdammer Rudi Koopmans (rechts)en de tien jaar jongere Amsterdammer Alex Blanchard het gevecht van de eeuw uit in Ahoy. © ANP

Alex Blanchard & Rudi Koopmans

Echter waren er nog andere boksers favoriet bij mijn vader en mijzelf, mijn vader een karateka en bokser die in de bokstent van mijn opa op de kermis zijn maanetje stond had zijn enthousiasme op mij overgebracht. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in vechtsporten en beogende naast karaten en judo ook boksen bij sportschool Gons in Hoorn (Noord Holland). Name als Rudi Koopmans en Alex Blanchard waren grote voorbeelden vanuit het boksen, naast natuurlijk de geijkte namen als Bruce Lee en Chuck Norris. Daar kon je sowieso niet omheen.

Inspiratie om te blijven vechten

Zowel Alex Blanchard als Rudi Koopmans hingen bij mij aan de muur in poster vorm, daar waar Koopmans een ruige uitstraling had van de ware straat vechter daar had Blanchard de gentleman look. Voor beide is iets te zeggen, beide goede boksers met een zogenaamde orthodoxe boksstijl, een genot om naar te kijken. Als jongen imiteer je natuurlijk graag de stijlen van je idolen, en dat was bij mij niet anders. Beide vechters hadden een directe harde en goede boksstijl, die ik later in het Muay Thai en Kickboksen nog steeds toepaste.

Vergeet de vechters van destijds niet

Voor de jongeren onder ons zeggen de namen Koopmans en Blanchard waarschijnlijk niets, maar laten wij niet vergeten dat ook binnen Nederland grote namen als hen de basis hebben gelegd voor de vechtsport, net als een Thom Harinck die het Muay Thai in Nederland introduceerde en verder verfijnde. Met als resultaat top vechters waar men in het moederland van het Muay Thai alleen maar ontzag voor kan hebben. Mijn advies is dan ook om eens jezelf te verdiepen in onze eigen vechtsport geschiedenis, leuk dat Jean Claude van Damme wellicht op je netvlies staat, maar ga eens op zoek naar onze eigen vechtsport geschiedenis, Je zult versteld staan wat er naar boven zal komen.

OSU!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws