Vechtsportautoriteit reageert op commotie rondom keurmerk
Home / Nieuws / Vechtsportautoriteit reageert op commotie rondom keurmerk

Vechtsportautoriteit reageert op commotie rondom keurmerk

Vechtsportautoriteit reageert op commotie rondom keurmerk

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA), heeft een reactie gegeven op de commotie rondom haar keurmerk. Deze is per vandaag ingegaan en verbiedt sportscholen zonder het fel begeerde schildje op de duer mee te doen aan vechtsport gala’s.

De afgelopen dagen laaide de discussie op over het keurmerk waardoor plotsklaps een groot aantal sportscholen niet meer mee mogen doen aan vechtsport gala’s. Toch mocht het geen verrassing zijn want de maatregel werd ruimschoots voor lancering aangekondigd.

Ze wisten het toch

Via haar eigen website geeft de VA antwoorden op vragen die spelen. ,De meeste sportscholen die regelmatig meedoen aan wedstrijden hebben het inmiddels geregeld. Maar een aantal sportscholen nog niet. Sommigen hebben kritische vragen over het keurmerk. Die beantwoorden wij graag”, schrijft de VA.

Het keurmerk kwam vanuit de vechtsport sector zelf, daarom verbaasd het voorstanders dat er nu zo fel tegen geageerd wordt. In 2017 werd er een vooraankondiging gedaan, gevolgd in 2019 door een enquete vanuit de VA voor input vanuit de sportscholen. Daar kwam later nog bij dat er veel draagvlak bleek te zijn voor een dergelijk kwaliteitskeurmerk.

Geldklopperij

Waar echter de meeste sportscholen die geen keurmerk over lijken te vallen is het feit dat de opleidingen om erkend trainer ineens meer dan verdubbeld zouden zijn. De VA neemt daar afstand van en zegt daar geen invloed op te hebben. Wat opvalt is dat ‘vechtsport pioniers’ die de sporten naar Nederland haalden geen opleiding hoeven te doen.

,,Wedstrijdvechters en trainers/coaches met honderden wedstrijden achter hun naam. Zij brachten de Nederlandse vechtsport naar een breed publiek en naar de wereldtop. Hen vragen wij niet om een cursus te volgen. Deze pioniers kunnen vrijstelling krijgen op grond van ‘eerder verworven competenties’, zoals dat in opleidingstermen heet”, aldus de VA.

Dit laatste roept nieuwe vragen op bij critici; ,,Dat je een goede voetballer bent, betekent nog niet dat je als trainer ook zo goed zal zijn. Kijk naar de praktijk waar topvoetballers faalden als trainer”, zegt een reageerder tegen onze redactie. Lees hier meer over de vragen en antwoorden van de VA.

Bekijk ook

Tayfun Ozcan vecht alsnog tegen Marat Grigorian! 'Superbon uitgeschakeld'

Tayfun Ozcan vecht alsnog tegen Marat Grigorian! ‘Superbon uitgeschakeld’

Tayfun Ozcan vecht morgen alsnog tegen Marat Grigorian

Rico vs Hesdy! Stoten en trappen als bommen

Rico vs Hesdy! Stoten en trappen als bommen (video)

Rico Verhoeven en Hesdy Gerges hielden vandaag interviews,

Vechticoon Eddie Alvarez staat open voor UFC of Bellator

Vechticoon Eddie Alvarez staat open voor UFC of Bellator

Eddie 'The Underground King' Alvarez is niet meer in actie geweest

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page