DODEN: Lopen atleten hoger risico in boksen of MMA? Nieuws
Nieuws

DODEN: Lopen atleten hoger risico in boksen of MMA?

DODEN: Lopen atleten hoger risico in boksen of MMA?
DODEN: Lopen atleten hoger risico in boksen of MMA?

De afgelopen jaren zijn er een aantal boksers overleden in de ring of na een wedstrijd. In MMA is dit wezenlijk anders.

Wanneer vechters hun handschoenen aantrekken en de ring of MMA-kooi binnenstappen om hun tegenstanders het hoofd te bieden, zetten ze blijkbaar hun leven op het spel. Hoewel de meerderheid het geluk heeft gehad om terug naar huis te keren, is een tragische minderheid tijdens het vechten dodelijk gewond geraakt.

In de loop der jaren zijn talloze MMA-vechters en boksers gestorven in de ring en de MMA-kooi, maar uit rapporten blijkt dat de dodelijke afloop als gevolg van boksblessures veel hoger is geweest in vergelijking met de MMA.

De verschillen

In 2019 onthulde een onderzoek van CNN dat bijna 13 boksers jaarlijks hun laatste adem in de boksring uitblazen. Gelukkig heeft geen enkele MMA-vechter dit ooit meegemaakt tijdens het vechten in de kooi. Toch zou je denken dat door het grote oppervlak van een bokshandschoen tegenover een MMA-glove de kans groter is om iemand dodelijk letsel toe te brengen.

Echter beweren experts dat vechten met MMA-gloves of zelfs de blote vuist veiliger is dan met de bokshandschoenen, die in feite alleen de handen beschermen. Zowel boksen als MMA zijn getuige geweest van ernstige verwondingen. Maar boksen heeft helaas meer dodelijke slachtoffers geeist.

Hoofd gebroken

Een van de eerste geregistreerde boksdoden was Frank Campbell, deze stond in 1930 tegenover Max Baer. Tijdens het gevecht sloeg Baer, Frank met een rechterhoek tegen zijn hoofd. Frank Campbell vertelde zijn hoek dat hij voelde dat er iets in zijn hoofd was gebroken. Na het verliezen van het gevecht via KO in de 5e ronde stierf Frank de volgende dag als gevolg van hersenbeschadiging.

De dood van Maxim Dadashev die overleed na een verlies tegen Subriel Matias in 2019, staat nog veel boks fans bij. Dadashev liep zwaar hersenletsel op tijdens het gevecht, wat hem uiteindelijk zijn leven kostte.

Boksen heeft te maken gehad met meer dan 1200 doden sinds het begin van de professionalisering van de sport. Ondertussen ligt het aantal gemelde doden bij MMA onder de 20. Echter, het debat over wat een meer brute sport is, boksen of MMA zal schijnbaar voor altijd blijven bestaan.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws