De meest beruchte vechter ter wereld stopt er mee! 'Door omstandigheden met pensioen' Nieuws
Nieuws

De meest beruchte vechter ter wereld stopt er mee! 'Door omstandigheden met pensioen'

De meest beruchte vechter ter wereld stopt er mee! 'Door omstandigheden met pensioen'

Dave Leduc staat op het punt met pensioen te gaan. De Lethwei-ster heeft vanochtend aangekondigd dat hij zijn handschoenen aan de wilgen hangt, hoewel hij nog één laatste keer van plan is om in Cambodja te vechten voordat hij definitief stopt.

Leduc maakte naam door deel te nemen aan wedstrijden in Myanmar. Nadat hij de overstap had gemaakt van Muay Thai naar Lethwei, wist hij al zijn tegenstanders te verslaan en talloze titels te winnen.

Maar Leduc heeft sinds 2019 niet meer gevochten in Myanmar. Het is waarschijnlijk dat hij daar niet meer welkom zou zijn, nadat hij openlijk kritiek had geuit op het regime via zijn sociale mediakanalen, waarbij zijn berichten een groot Birmees publiek bereikten.

Geen limiet

Leduc legt uit dat zijn vechtcarrière is ontspoord door de politieke situatie in Myanmar en Covid-19. "De toestand in de wereld en de situatie in Myanmar in de afgelopen drie jaar hebben het ontzettend moeilijk gemaakt om mijn carrière voort te zetten."

Hij heeft nog nooit een Lethwei-gevecht verloren en heeft zes overwinningen en zes gelijke spelen op zijn naam staan. Hij hield de gouden riem vast, die geen gewichtslimiet heeft en algemeen wordt beschouwd als de meest prestigieuze titel in de sport.

Hij staat gepland om het op te nemen tegen Prum Samnang in een Kun Khmer-gevecht in Phnom Penh. De twee mannen zouden oorspronkelijk tegenover elkaar staan onder Lethwei-regels tijdens een evenement in Europa, maar de Cambodjaan kon geen visum krijgen.

Zakelijke kant

Leduc is ook betrokken bij vechtsport vanuit zakelijk oogpunt. Zijn promotie, Marshall Fighting Championship, heeft tot nu toe twee evenementen georganiseerd, beide vonden plaats in Slowakije en bevatten Lethwei-gevechten in een kooi.

De Lethwei-scene in Myanmar lijkt tot stilstand te zijn gekomen na de militaire coup. Het land bevindt zich nu midden in een burgeroorlog, waarbij de oppositie grote delen van het grondgebied controleert, terwijl het leger de macht heeft in alle belangrijke bevolkingscentra.

In deze context is het moeilijk voor sportevenementen om door te gaan. Leduc's voormalige tegenstander Too Too werd onlangs gedood terwijl hij in militaire hechtenis zat, terwijl ONE Championship-vechter Phoe Thaw gewond raakte bij een explosie en werd gearresteerd nadat hij zich publiekelijk had uitgesproken tegen het regime.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws