Politie nekklem 'beter' aanleren is de grootste onzin - Vechtsport Info
Home / Columns / Politie nekklem ‘beter’ aanleren is de grootste onzin

Politie nekklem ‘beter’ aanleren is de grootste onzin

Foto Samuel Castro via Unsplash

Met verbazing hebben de afgelopen week mensen gereageerd op het feit dat de politie beter getraind zou moeten worden in het aanleggen van een nekklem.

In de pers was te lezen dat de Nederlandse vechtsportbranche de politie wel een handje wil helpen om het nog beter te doen. Dat er doden bij vallen werd afgewimpeld als zijnde niet relevant en al helemaal niet toe te wijzen aan de nekklem. Of er gesproken wordt voor de hele vechtsportbranche is niet duidelijk, noch dat deze er vierkant achter staan.

Nog even voor de goede orde: “De nekklem is een greep waarbij de keel van een persoon in de kom van de elleboog wordt gelegd. En de keel of hals wordt dichtgeknepen. Zodat iemand rustig wordt. Bij een nekklem wordt er druk uitgeoefend op de gewrichten en duwt het hoofd van de romp af,” Bron Wikipedia.

Tot de dood volgt

Iemand rustig wordt, maar niet sterft. Toch is dat gebeurt recentelijk met George Floyd in Amerika en in 2015 in Nederland met de dood van Mitch Henriquez. Niet alleen in ons land staat de nekklem ter discussie vooral in Amerika is de dodelijke greep in opspraak. Een van de leidende websites MMA-Junkie weidde er een stevige column aan.

Maar even terug naar het leren hoe beter de nekklem uit te voeren. Dient de vechtsport hier zich niet buiten te houden. Volgens de algemene reacties op social media wel. Het politie apparaat in Nederland beschikt over gecertificeerde sportleraren die de aspiranten allerlei vaardigheden aan leren. Of de nekklem behouden blijft valt nog te bezien.

Verdovingspijltje en blaaspijp

Toch is het tweeledig, hoe krijg je anders een agressieve arrestant onder bedwang. Laat staan een die stijf staat van de drugs. De minister van justitie heeft de oplossing. Taseren die handel met een stroomschok wapen. Maar ook deze hebben al wat dodelijke zaken voortgebracht.

Kortom een dilemma die de gemoederen flink bezig houdt. Aan de ene kant moet de veiligheid gewaarborgd worden. Ook van een dader. Is de oplossing wellicht een verdovingspijltje met blaaspijp? De tijd zal leren wat er gaat gebeuren.

Column bijdrage: H. Westerveldt (Gedragsdeskundige)

NOTE: Reageren op deze column of zelf bijdragen mail onze redactie!

Bekijk ook

UFC-ster McGregor! ‘Probleem is op te lossen’

De vechter heeft niet allen verstand van knokken

BREAKING! UFC’er Mike Perry tekent bij Bare Knuckle organisatie BKFC

Mike Perry, UFC-veteraan tekent een multi-fight contract bij BKFC

Rico streeft droom na! ‘Geen idee wanneer ik vecht’

Rico Verhoeven heeft een van de zwaarste gevechten uit zijn carrière achter de rug

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page