Home / Columns / Overleden kickbokser Khalid Lazaar nog steeds een groot voorbeeld

Overleden kickbokser Khalid Lazaar nog steeds een groot voorbeeld

Kickbokser Khalid Lazaar is op 6 december 2010 omstreeks 22.00 uur overleden aan de gevolgen van kanker. Voor veel kickboksers bij Fight Club Den Bosch was en is Khalid nog steeds een groot voorbeeld.

Kickbokser Khalid Lazaar, het gevecht van zijn leven
Youtube

Boefje

Coach William Beekwilder, de voormalige trainer en vriend van Lazaar, spreekt na inmiddels acht jaar na het overlijden van zijn pupil nog steeds geëmotioneerd en vol lof over hem. “Khalid kwam bij onze kickboksschool op 10-jarige leeftijd vechten bij de jeugd. Hij was een kleine boefje die altijd streken uithaalde, zo’n mannetje waar je echt niet kwaad op kon worden.”

De vorig jaar overleden Sjef van Vugt, beter bekend in de kickbokswereld als ‘opa Sjef,’was ook een naaste vriend van Khalid. “Als Opa Sjef dan de abonnementen van de kickboksschool controleerde, vervalste Khalid de handtekening op zijn kaart,” vertelt de coach lachend. “Khalid had niks en daarom konden we ook niet kwaad op hem worden.”

Khalid bleek een geboren vechtertje te zijn die zich later ontpopte tot een ware knokker met een arsenaal aan goede stoten en trappen. Hij werd ook wel de ‘Bossche Popeye’ genoemd. Khalid Lazaar was Europees Kampioen en vocht tot 63 kilo en soms tot 70 kilo, onder andere tegen onder andere Jimmy Eimers, Chris van Venrooy, Pedro Sedarous en Ibrahim Elallaoui.
Khalid (rode broek) deelt hier een linkerhoek uit waarna hij binnen een par seconden zijn tegenstander KO slaat (screenshot Youtube)

Dood of de gladiolen

Khalid woonde in Kerkdriel en kwam bijna dagelijks op de fiets of met de bus naar de gym om te trainen. “Khalid had de pech dat hij een groot rechtvaardigheidsgevoel had, vandaar dat hij vaak heeft vast gezeten. Hij kon gewoon niet tegen onrecht” legt zijn coach uit. “Ik waarschuwde hem vaak zo van ‘jongen doe dat nu niet’, maar in mijn hart wist ik dat ik hem niet tegen kon houden. Dan had hij iemand weer een paar tikken gegeven en moest hij weer een tijdje zitten. Eerst was dat een paar weken zitten, later een paar maanden en toen een paar jaar vastzitten.”

Na zijn vrijlating had Khalid snel geld nodig en ging hij meteen weer knokken. Ondanks dat hij zo lang vast had gezeten, wist hij na twee weken al de beste knokkers in de A-partijen tegen het canvas aan te slaan. “Het was een knokker pur sang met een leeuwenhart,” zegt coach Beekwilder vol trots. “Hij mocht je of hij mocht je niet. Je hield van hem of je haatte hem. Voor mij was het echt mijn maatje en ik zag hem als mijn zoon.”

Op handen gedragen

Een paar jaar na het millennium verhuisde Fight Club Den Bosch naar het achtergelegen, grotere pand aan de Havendwarsstraat. Khalid hielp iedere dag mee met de verbouwing en het opknappen, want het nieuwe pand was volgens coach Beekwilder een bouwval.

Na de verbouwing had Coach Beekwilder vanwege privéomstandigheden even geen zin meer in de vechtsportschool en Khalid nam de dagelijkse beslommeringen op zich en draaide de kickboksschool. Khalid was medeoprichter van wat de vechtsportschool nu is geworden. “Hij was echt door iedereen hier geliefd, een mens-mens, dat was hij. Hij deed ontzettend veel voor onze jeugd. Zo organiseerde hij onder andere het zomerkamp, films, feesten, buitentrainingen, zwemmen, noem maar op. Khalid werd door iedereen hier op handen gedragen.”
De immense poster in de vechtsportschool, als eerbetoon aan Khalid Lazaar – Vuisten van Vuur

Kanker

Toen bij Lazaar in 2009 darmkanker werd gediagnosticeerd, hield Fight Club Den Bosch een benefietgala om geld in te zamelen voor medische ingrepen en medicatie. Rachid El Ghazaoui, beter bekend als Appa, was onder andere van de partij. In totaal werd ca. 60.00 euro opgehaald wat ervoor zorgde dat Khalid nog een half jaar langer kon leven. “Je had eens moeten zien toen Khalid de laatste dagen nog leefde, hoeveel mensen in het ziekenhuis bij hem op visite kwamen. Ze moesten een complete afdeling voor hem inrichten, anders kon het ziekenhuis de toestroom van mensen niet aan,” legt Coach Beekwilder uit. “Khalid heeft tot het laatste moment gevochten, hij had veel pijn maar hij was een taaie. Zo vind je ze nog weinig tegenwoordig.”

Op 26 februari 2013 vond in de Maaspoorthal het kickboksgala ‘Vuisten van Vuur’ plaats, georganiseerd ter ere van Khalid Lazaar. Robin van Roosmalen en Ilias Bulaid wonnen beiden hun partijen. De Amerikaanse vechter Bob Sapp vocht tegen Volkan Duzkun en verloor.

Duidelijk mag zijn dat iedere generatie zijn helden nodig heeft. Khalid Lazaar was ondanks zijn kleine postuur een grote persoonlijkheid en een voorbeeld voor velen. Hij is dit nog steeds voor de kickboksers van Fight Club Den Bosch. Jordy Beekwilder heeft destijds samen met Nerses Meledian een compositie gemaakt ter nagedachtenis aan deze veel te jong overleden vechter.

Bekijk ook

Nieuw onderzoek: MMA vechters spelen met hun leven door extreem afvallen

Column: De extreme methode waarmee MMA-vechters hun gewicht willen verslaan

We zoeken met alle middelen naar voordelen om onze doelen te bereiken, een van de ...

Voordelen die kinderen krijgen door Jiu-Jitsu training

Column Amelie Rosseneu: 5 Veel gemaakte fouten met jonge atleten

In haar columns deelt adviezen en ervaringen, vandaag legt zij uit welke fouten je kunt ...

Wij spraken met de Vechtsportautoriteit over het streven naar een gereguleerde, veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportsector!

Verbieden kickboks events: ‘Vechtsportautoriteit reageert op open brief’

Reactie van de Vechtsportautoriteit op “open brief” 2 november 2018 Namens de Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna ...