Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest Columns
Columns

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest
Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? Ik niet. Waarom niet? Omdat een Muaythai-training simpelweg de ultieme workout is.

We lezen natuurlijk veel in de Nederlandse media dat kickboksen en boksen zo goed is voor het lichaam, maar als je het dan echt 'to the next level' wilt brengen, begin dan eens met een Muaythai-training.

Profs in Thailand

We zijn natuurlijk niet in Thailand, waar de prof Muaythai-vechters vanaf zeven jaar opgroeien in een gym, waar ze eten, slapen en trainen, en dat zes dagen per week. Een dag begint om vier of vijf uur 's ochtends, als het net licht wordt. Even 10 kilometer hard lopen om daarna nog anderhalf uur krachttraining te doen.

Na het ontbijt volgt er dan een Muaythai-training waarbij techniek, conditie en hardheid tot het uiterste worden gepusht. Na de lunch is er even tijd om te rusten en na het heetst van de dag begint het weer van voor af aan met hardlopen en daarna trainen in de gym op de zak en met de pads en sparren in de ring. En dat bij gemiddeld zo'n 35 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 90 procent of meer.

Als je een dergelijke training hier in Nederland zou introduceren zou het gross van de mensen hard weglopen en vooral wegblijven. Dus moeten we het naar de Westerse standaard halen, waar geen profs zijn in Muaythai en er naast de training gewoon gewerkt moet worden om brood op de tafel te krijgen.

Hersens en reflexen fitter 

Dat wil niet zeggen dat je niet twee of drie keer per week Muaythai kunt trainen. Gelukkig zijn er in Nederland een paar echte Thaise Muaythai vechtsportscholen, zoals Duran Gym in Eindhoven en Team Tomale in Oss, waar op de Thaise, spartaanse manier wordt getraind maar vertaald naar de Westers behoeft. Daarbij wordt ook aandacht besteedt aan de culturele aspecten van het Muaythai, zoals de Wai Khru en de Ram Muay. Gegarandeerd succes als je doel afvallen is en/of fitter en leniger worden.

Muaythai zorgt er niet alleen voor dat je fysiek er nog beter komt uit te zien, het zorgt er ook voor dat je een andere kijk krijgt op vechten in de ring. Het als een dolle door de ring heen maaien en trappen is er niet bij. Het is kijken naar wat je tegenstander doet en dat strategisch benaderen. Je hersens en je reflexen worden hierdoor flink gestimuleerd.

Bijkomend voordeel is dat de omgeving waarin Muaythai vechters en recreanten trainen, zowel in Thailand als in Nederland, een sociale is. Het gevoel van verbroedering, samenhorigheid en respect is erg groot waardoor je als individu in een groep beter presteert.

Recreatief Muaythai

Muaythai is zeker ook als recreant goed te doen, zowel voor jong als oud. De trainingen zijn veelal maatwerk waarbij gekeken wordt naar wat iemand kan in plaats van naar wat iemand niet kan. Iedere vezel in het lichaam wordt met Muaythai getraind. Het enig wat men nodig heeft is een doel, 200 procent inzet en iemand die je daarbij helpt.

Muaythai is misschien nog niet mainstream, zoals kickboksen of boksen, maar daarom is de training er zeker niet minder om.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws