Boksen is de manier om je lichaam sterk & fit te maken Columns
Columns

Boksen is de manier om je lichaam sterk & fit te maken

Boksen is de manier om je lichaam sterk & fit te maken
Boksen is de manier om je lichaam sterk & fit te maken

Boksers halen hun slagkracht van de grond af. De krachtbron voor een stoot begint met de lange en krachtige spieren van de benen.

Ondersteunt door de enorme bilspieren, buikspieren en de spieren van het bovenlichaam kan boksen gezien worden als een echte fit maker. Net als bij het kraken van een zweep.

Er straalt een kleine beweging van het onderlichaam uit. En wordt krachtiger naarmate het het lichaam omhoog komt en eindigt met het contact van de vuist.

Overuren

Je stootkracht in het boksen komt vanuit je hele lichaam. Om de snelheid en kracht van de stoten te behouden, moeten uw hart en longen overuren maken. Dit om zuurstof door de bloedstroom te pompen om de spieren gaande te houden.

Een bokstraining traint je hart en longen om efficiënter te worden. Naast je cardiovasculaire systeem, werkt boksen op de een of andere manier de meeste spieren van je lichaam. De been-, heup-, kern- en schouderspieren zijn de belangrijkste delen van het lichaam die een stoot produceren. En er zijn een paar kleinere spieren die daarbij helpen.

Kuiten

Van de achterkant van je enkels tot de achterkant van je knieën, zijn de kuiten sterke spieren die je helpen je tenen in de grond te drukken en je hielen op te tillen. Wanneer je een stoot gooit, beweeg je een beetje naar voren of van links naar rechts.

Zelfs als je geen stap zet, helpen ze je om je lichaam in de richting van de stoot te laten leunen. De kracht van je stoot werkt vanaf de grond en deze krachtige spiergroep is de eerste stap.

Benen

Je quadriceps en hamstrings zijn de belangrijkste spieren van je dijbeen. Nadat de kuitspieren een stoot hebben gegeven, produceren de benen een serieuze kracht. De quads en hamstrings zijn uitzonderlijk sterke spieren en helpen je lichaam in de richting van een stoot te bewegen. Ze helpen je ook om hoger op te staan ​​of in een klap te gaan zitten.

Bij boksen is er een beweging die een "bob" wordt genoemd, waarbij je snel naar beneden hurkt en opstaat om een ​​stoot te voorkomen. Zo'n beweging wordt voornamelijk aangedreven door je beenspieren.

Heupen

De bilspieren zijn niet alleen de grootste heupspieren, ze zijn ook de grootste spieren in het lichaam. Ze zetten veel kracht achter je stoot omdat ze je helpen je lichaam te verdraaien.

Een stoot is een roterende beweging, wat betekent dat je ruggengraat draait. De bilspieren nemen het na je benen over om je romp in de richting van de stoot te draaien.

Kern

Je kern is een grote groep spieren die van je heupen naar je schouders loopt en alles daartussenin bedekt. Dit betekent dat alle buikspieren en de meeste rugspieren deel uitmaken van de kern.

Buikspieren

De draaiende beweging in een stoot wordt gestart door de bilspieren en voortgezet door de buikspieren. Met name de schuine spieren, die zich aan de zijkanten van je romp bevinden.

De spieren lopen diagonaal over je zij en zijn gebouwd om te draaien. Met andere woorden: als je gescheurde schuine strepen wilt, leer dan hoe je moet boksen.

Onderrug

Terwijl de buikspieren zijn gebouwd voor rotatie en kracht, dragen ook de lage rugspieren bij. Een studie uit 2011 in het Chinese Journal of Exercise Physiology toonde aan dat de meest elite vrouwelijke boksers hun lage rugspieren in een klap gebruiken.

Ze ontdekten ook dat minder ervaren boksers hun onderrug minder gebruiken dan zou moeten. Met andere woorden, de beste boksers gebruiken hun onderrug om meer kracht in hun stoten te bouwen.

Schouders

Het is moeilijk om een ​​bokser te vinden die geen gespierde schouders heeft. Dat komt omdat alle kracht die je ontwikkelt vanuit je onderlichaam en kern nog steeds door het schoudergewricht moet worden gefilterd.

Het komt allemaal neer op de deltaspier, de grote spier die je schouder bedekt. Na slechts een paar minuten oefenen met stoten, voelt u dit deel van uw lichaam branden door inspanning.

Armen

Er zijn twee belangrijke armspieren: de biceps en de triceps. De biceps zitten bovenop de arm en de triceps aan de onderkant. Als je een klap uitsteekt, strek je je elleboog uit. De armspier die uw elleboog verlengt, is uw triceps, dus dat is het belangrijkste deel van de arm dat tijdens een stoot wordt gebruikt.

ZiE OOK KICKBOKSEN GOED VOOR KINDEREN

De biceps worden iets meer gebruikt tijdens een hoek of uppercut, maar de triceps blijven de belangrijkste armspier die wordt gebruikt tijdens een stoot.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws