Hartritme / bloeddruk en training voordeel Columns
Columns

Hartritme / bloeddruk en training voordeel

Hartritme / bloeddruk en training voordeel

Enige tijd geleden schreef ik over het “adem masker”. De “voordelen” waren voor iedereen duidelijk.

Het gevolg was een aantal vragen wat je wel kan doen om maximalisatie van de training te krijgen. Wereldwijd zijn er onderzoeken aan de gang die zich vooral richten op de “gadgets” in de markt. Een aantal mogelijkheden is snelheidsmeting, spierverzuringsgraad, uithoudingvermogen, herstel, spierspanning en zo kan ik nog even doorgaan. Er zijn veel verschillende metingen mogelijk. We zullen er een aantal behandelen in de toekomst.

Nu richt ik mij op de bloeddruk / hartritme.

Hier zijn heel veel onderzoeken in gedaan en er is daarom veel data. Deze data is hoofdzakelijk afkomstig uit niet-gevechtssporten. Gedurende mijn onderzoek heb ik maar een paar echte wetenschappelijke benaderingen gevonden. (voorbeeld: Acute response in changes in blood pressure and heart rate after punching and kicking in Mau Thai van Jurandir Baptista da Silva / 15-02-2016 AoBID nr. 10957).

Zowel in Thailand als de USA (vaak onder leiding van Thai) word veel geëxperimenteerd met de hart meting banden. Een van de grootste problemen is dat ze vaak afzakken, verschuiven of zelfs afvallen. Het is vooral bij stoot trap oefeningen een probleem. De meest voor de hand liggende reden is de maximale expansie en daarna terugtrekking van de gehele borst omvang. Dit kan ondervangen worden door gebruik te maken van antislip spray van o.a. Mueller.

Hartritme / bloeddruk en training voordeel

Praktijk: We meten rust hartwaarden van de atleet.

Het gaat om bovendruk / onderdruk / hartslag. Die noteren we (er is ook al een beta fase app) en beginnen de training. Er volgen drie vormen van training waarbij we meten. Eerst de partner training waarbij er een aantal waarden worden genoteerd. Na elke drie minuten word de eind waarde genoteerd en de begin waarde na een minuut rust. Het is van belang herstel goed in beeld te krijgen. Gemiddeld doen we hier tien (10) rondjes.

Na de partner training volgt de zak.

Hierbij is sprake van een (meetbare) opbouw. Het totaal is 6 / 9 rondjes. Hierbij worden eerst alleen handen gebruikt (2/3 r) daarna stoot / trap (2/3 r) om te eindigen met alle bewegingen (2/3 r). Ook hierbij teken we einde ronde en begin ronde waarden op. Als laatste onderdeel nemen we het padwerken. Ook hier tekenen we voor 6/9 rondjes. De verdeling houden we gelijk met die op de zak. Ook hier weer begin en einde ronde data. De paddyman geeft hierbij gemiddelde druk. Bij het padwerken is vooral de inzet van de paddyman bepalend voor maximalisatie van de conditie / resultaten van de atleet.

We hebben nu een schat aan gegevens. Nadat alle begin en eindwaarden in een Excel sheet zijn gebracht kunnen we starten met het echte werk. Je hebt nu basis waarden waarop we resultaten gaan bouwen. Het is van groot belang de maximale bloeddruk te bereiken en te verleggen, tevens moet de hersteltijd worden gemaximaliseerd. Binnen een minuut moet bloeddruk, hartslag en ademritme weer redelijk genormaliseerd worden.

Doelmatig meten om de conditie van de atleet in kaart te brengen

Het doel van de meting is om de conditie van de atleet in kaart te brengen, de rust / activiteit ratio te bepalen en er vooral voor te zorgen dat er een stapsgewijze vooruitgang word geboekt. Wanneer er veel pieken en dalen in de meting zitten is er iets niet goed. Er moet een stijgende lijn weer te nemen zijn en geen pieken en dalen.

Is de tool geschikt voor wedstrijdvechters en beginners? Ja zeker. Het leuke van de tool is dat je beginners en gevorderden de eigen vorderingen kan laten bijhouden. Je maakt resultaten inzichtelijk en meetbaar. Juist de beginnende groepen kan je daarom rustiger laten klimmen. Je kan met feiten aantonen dat snelle vooruitgang te veel pieken en dalen opleveren en dat die niet goed zijn voor een lange termijn ontwikkeling.

De wedstrijd atleet krijgt direct te zien hoe de training verliep. Er bestaat geen mogelijkheid meer om er met de pet naar te gooien zonder te verklaren waarom. Als trainer weet je nu waar de atleet staat en wat die ervoor over heeft.

Deze trainingsmethode hoeft niet duur te zijn. Gezamenlijk inkopen van borstbanden en een registratie tool bespaart geld. Een goede instructieles is noodzakelijk. Het opstellen van een termijn trainingsschema is geadviseerd. Wanneer je een 4 tot 6 weken programma neemt en deze per jaar een aantal malen herhaalt heeft iedereen een lange termijn inzicht.

Voordelen van deze trainingsmethode:

  1. Je meet en registreert feiten
  2. Er kan een duidelijke planning naar resultaten worden gemaakt
  3. Het systeem is voor iedereen inzetbaar ook binnen de PT
  4. Geen onderscheid tussen mannen en vrouwen
  5. Er zijn oneindig veel combinaties mogelijk

Kortom dit is een “tool” die wel aan te bevelen is. Wil je meer weten neem dan contact op.

[contact-form][contact-field label="Naam" type="name" required="true" /][contact-field label="E-mailadres" type="email" required="true" /][contact-field label="Bericht" type="textarea" /][/contact-form]

Arnaud van der Veere

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws