'Controles Vechtsportautoriteit bij sportscholen intimidatie?' (Opinie)
Home / Columns / ‘Controles Vechtsportautoriteit bij sportscholen intimidatie?’ (Opinie)

‘Controles Vechtsportautoriteit bij sportscholen intimidatie?’ (Opinie)

Na het bekend maken door de Vechtsportautoriteit dat er controles uitgevoerd gaan worden bij sportscholen, ontstond er nogal wat commotie. Zo werd onze redactie getipt dat erflink wat onvrede is en er een nogal stevig bericht via sociale kanalen en Whats App wordt verspreid. Onderstaand het bericht welke circuleert.

Een complex probleem ontstaat wanneer de VA daadwerkelijk op bezoek gaat bij sportscholen. Allereerst is de vraag met welk motief de VA de sportscholen gaat bezoeken. Is er sprake van controle van iets of een bepaalde vorm van intimidatie?

geen jurisprudentie

De VA heeft criteria samengesteld voor sportscholen om “erkend” te worden door deze organisatie maar deze criteria worden niet van overheidswege opgelegd of bekrachtigd. Er is geen jurisprudentie te vinden die dit nieuwe fenomeen zou ondersteunen.

Er is sprake van een “novum”, een nieuw feit waarvan de juridische gevolgen onbekend en nog ongegrond zijn. Het gevolg is dat een bezoek intimiderend over komt en tot onvrede of erger kan leiden. Dit is juridisch gezien een uitdaging en bij ongevraagd bezoek kan dit ervaren worden als intimidatie of zelfs een agressieve handeling.

Geen erkenning

Onaangekondigde bezoeken, zeker wanneer die ongewenst zijn, is huisvredebreuk wanneer dit door een onbevoegd persoon wordt gedaan. De geautoriseerde personen zijn politie en brandweer of andere door de overheid daarvoor gemandateerde personen MET identificatie en machtiging voor het bezoek.

De VA is uitsluitend geassocieerd lid van de NSF/NOC en daardoor ook heeft het geen erkenning in de zin van een bond of overkoepelende organisatie. Dit recht is aan andere organisaties gegeven die beide niet door de VA vertegenwoordigd worden of waarmee de VA een legaal juridisch partnerschap heeft.

Intimidatie

Dit alles maakt dat de VA blijkbaar ongestraft en ongegeneerd zich begeeft op een pad van intimidatie, machtsvertoon en vrij extreem een mening wil opleggen aan andere. Buiten de juridische zaken is hier ook sprake van een politiek statement die niet strookt met een zich democratische samenleving noemend Nederland.

Waar zijn de rechten van sporters, organisatoren en sporters als er een ondemocratisch orgaan (stichting) zich gaat gedragen als een dictator en machtswellust vertoond dat ongekend is?

NOTE: Wie er achter het initiatief van het verspreide bericht zit is niet bekend, noch of de VA hierop heeft gereageerd

Bekijk ook

Vreetwedstrijd! UFC'er Costa legt het af tegen Liver King

Vreetwedstrijd! UFC’er Costa legt het af tegen Liver King (video)

UFC middengewicht Paulo Costa consumeerde rauwe lever

Spanning buiten de ring zoeken

Spanning buiten de ring zoeken

Op zoek naar de spanning die je van de vechtsport kent buiten de ring zoeken?

Glory kampioen Wisse: 'Gameplan aangepast door blessure tijdens titelgevecht'

Glory kampioen Wisse moest ‘gameplan aanpassen’ tijdens titelgevecht’

In de kleedkamer spraken we een licht aangeslagen kampioen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page