Sportscholen! De Vechtsportautoriteit komt langs Nieuws
Nieuws

Sportscholen! De Vechtsportautoriteit komt langs

Sportscholen! De Vechtsportautoriteit komt langs

De Vechtsportautoriteit (VA) stuurt haar audit teams weer op pad, nu de sportscholen weer open zijn kunnen deze een bezoek verwachten van de toezichthouder, let wel soms aangekondigd of compleet als verrassing.

Via haar website maakt de VA bekend een rondje langs de velden te gaan doen. ,,Het auditteam van de VA is voorbereid op het bezoeken van vechtsportscholen. In een Amsterdamse gym konden de vrijwilligers voor het eerst sinds lange tijd weer bijeenkomen. Ze hoorden daar hoe de audits in het kader van het Keurmerk Vechtsportautoriteit zullen worden uitgevoerd", is te lezen.

De aankondiging werkt zinnenprikkelend op enkele sportschoolhouders maar ook promotors van vechtsport evenementen. De vraag die vooral speelt is waar op gecontroleerd gaat worden, hoe en met welke expertise. ,,Ik heb ze al vaker over de vloer", gehad zegt een promotor en sportschoolhouder die liever anoniem blijft. ,,Ik heb het ervaren als meten met twee maten. Ik had sterk het idee dat de zogenaamde vrijwilligers niet echt geschoold zijn hoe correct te controleren. "

Meten met twee maten

De VA stelt op haar site dat de vrijwilligers een gedegen achtergrond hebben. "Het zijn mensen die vaak beroepsmatig verstand hebben van controles en veiligheid, en van vechtsport houden. Ze zijn bijvoorbeeld in het dagelijks leven inspecteur bij een overheidsdienst, of werken in de persoonsbeveiliging, en zijn in hun vrije tijd enthousiaste kickboksers en bezoeken graag evenementen." Getwijfeld wordt of dit een garantie is dat zij ook echt iets van de sport weten en het correct uitvoeren van procedures.

,,Een goede slager is ook niet altijd een goede keurmeester, die stuur je toch ook niet langs alle supermarkten of de informatie op de verpakkingen wel klopt", zegt een sportschoolhouder, die ook liever niet met naam en toenaam wordt genoemd. ,,Ik snap dat er gekeken wordt naar veiligheid etc, maar dan moet dat wel door gecertificeerde en ter plaatste kundige personen gebeuren. "

Intrekken keurmerk

Eerder kwam de VA met een eigen keurmerk. De bevindingen van de audit teams zullen worden verwerkt en eventueel worden doorgegeven aan de desbetreffende gemeente waar een sportschool zich bevindt. ,,Na afloop maken zij een verslag en formuleert de VA een positief of negatief oordeel. Bij een positief oordeel worden de eigenaar en gemeente op de hoogte gebracht:", aldus de VA.

,,Bij een negatief oordeel volgt een gesprek over de verbeterpunten, gevolgd door een herkansing. Bij een herhaald of zeer ernstig negatief oordeel worden eigenaar en gemeente op de hoogte gebracht dat het Keurmerk Vechtsportautoriteit wordt ingetrokken. "

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws