7 wereldrecords van Bruce Lee die nog steeds niet verbroken zijn Columns
Columns

7 wereldrecords van Bruce Lee die nog steeds niet verbroken zijn

7 wereldrecords van Bruce Lee die nog steeds niet verbroken zijn

Dat Bruce Lee een ongekend vechtsporter was en tevens de uitvinder van Jeet Kune Do is bij de meeste vechtsportliefhebbers wel bekend. Maar wist je dat Bruce Lee nog steeds een aantal officiële wereldrecords op zijn naam heeft staan, en dat terwijl hij inmiddels al bijna 50 jaar niet meer onder ons is? In dit artikel belichten wij 7 wereldrecords van Bruce Lee die tot op de dag van vandaag nog steeds niet zijn verbroken. Dat deze records na zo’n lange tijd nog steeds niet zijn verbroken geeft nog eens aan dat Bruce Lee over bijzondere capaciteiten beschikte. Ga maar even zitten voor deze records, want de kans dat je ze door zelf in beweging te komen kunt verbreken is extreem klein.

  1. Ongekende stootkracht ten opzichte van zijn lichaamsgewicht

Bruce Lee had een slagkracht van ongeveer 350 pounds, omgerekend naar kilo’s is dat bijna 160 kilo. Daarmee had Lee dezelfde kracht om met zijn vuisten te stoten als kampioen bokser Muhammad Ali, alleen is er wél een groot verschil tussen beide heren. Ali was namelijk dubbel zo zwaar als Lee. Ali was rond de 120 kilo (of meer), terwijl Lee nog geen 60 kilo woog. Bruce Lee heeft dan ook de beste verhouding stootkracht / lichaamsgewicht op zijn naam staan.

  1. 9 keer slaan in één seconde

Doe dat maar eens na thuis, 9 keer slaan in één seconde… Dikke kans dat je maar tot 2, 3 of 4 slagen per seconde komt. Een van de belangrijkste eigenschappen van Bruce Lee was dan ook dat hij extreem snel was. Tijdens filmopnames werd hij regelmatig gevraagd of hij zijn slagen en trappen langzamer kon uitvoeren, omdat deze anders voor de kijkers nauwelijks of niet te zien waren… Tot nu toe is er nog nooit iemand geweest die meer dan 9 keer per seconde kon slaan, en de vraag is ook of die er überhaupt ooit gaat komen.

  1. 6 keer trappen in één seconde

Met het uitvoeren van trappen was Lee al net zo bijzonder als met het uitvoeren van slagen. De in San Francisco geboren vechtsportlegende kon maar liefst 6 keer trappen per seconde. Dit lijkt bijna onmenselijk, aangezien veel vechtsporters niet meer dan 1 of 2 keer kunnen trappen per seconde.

  1. 1.600 pounds aan Nunchakus kracht

In de film Way of the Dragon (1972) laat Lee op een buitenplaats prachtig zien hoe bedreven hij was met Nunchakus. Net als met het trappen en slaan was hij ook met deze vechtsportattributen ongekend snel. Deze snelheid resulteerde in een enorme kracht. Lee kon maximaal 1.600 pounds aan kracht produceren met Nunchakus. Dit komt overeen met ongeveer 725 kilo! Je zal er maar een knal mee hebben gekregen, dat had je dan waarschijnlijk niet na kunnen vertellen…

  1. Een zandzak van 135 kilo tegen een plafond van 5 meter hoog schoppen

Heb jij weleens een boksbal of bokszak tegen het plafond kunnen trappen? Wellicht dat je dit nog wel lukt met een zak van 10, 20 of 40 kilo, maar Bruce Lee kon door middel van een zijwaarts trap een zandzak van maar liefst 135 kilo tegen het plafond aan krijgen, waarbij het plafond dan ook nog eens 5 meter hoog was. Niet is duidelijk of Lee hierbij een flinke aanloop nam om meer snelheid te genereren. Vermoedelijk wel, maar dan nog is ook dit record even bizar als uitzonderlijk. En ook dit record is tot op heden niet verbroken. Lukt jou dit ook, stuur ons dan maar een video…

  1. Het breken van een zandzak van 45 kilo met een zijwaartse trap

Als je maar hard genoeg trapt of slaat dan kan een boks- of zandzak aan tweeën breken. Bruce Lee kon een zandzak van 45 kilo door middel van een zijwaartse trap kapot krijgen. Ook hiermee is hij nooit (officieel) geëvenaard.

  1. Meester in het opdrukken

Bruce Lee was ook een ware meester in het opdrukken. Hij kon aaneengesloten maar liefst ongeveer 1.500 keer opdrukken op 2 handen, 400 keer op 1 hand, 200 keer op 2 vingers van zijn rechterhand, en helemaal waanzinnig: 100 keer op 1 duim van zijn rechterhand! Het laatste record spreekt daarbij wellicht het meest tot de verbeelding, want wie kan er überhaupt opdrukken op 1 duim? Daarbij moet dan ook nog gezegd worden dat de vechtsportlegende zijn lichaam ook nog eens geheel stil kon houden tijdens het opdrukken.

Samengevat heeft Bruce Lee een aantal verbazingwekkende records op zijn naam staan, die 49 jaar na zijn dood nog altijd niet officieel verbroken zijn. Het grappige is ook dat je het aan Bruce Lee niet kon afzien dat hij zo sterk en snel was. Hij was immers niet iemand met veel spiermassa. Lee had zelfs een wat lage BMI. Vechten deed hij doorgaans niet in een vechtsporttenue, maar vaak gewone in één van zijn mooie heren polo’s, die hij in allerlei soorten en kleuren had, of in zijn blote bast.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws