Vechtstijlen Van Star Wars: De Force Awakens (Part One) Tips & Meer
Tips & Meer

Vechtstijlen Van Star Wars: De Force Awakens (Part One)

Vechtstijlen Van Star Wars: De Force Awakens (Part One)

Vechtstijlen Van Star Wars: De Force Awakens (Part One)

Nu de gekte is afgenomen, dacht ik dat het een goede tijd zou zijn om te praten over Star Wars: Episode VII - The Force Awakens en de vechtsporten die het bevat. Voordat ik begin, laat mij evenwel het feit delen dat ik sinds 1977 fan van het de debuut ben geweest. In 1980 was ik eigenlijk verrast voor Mark Hamill bij de Taiwanese première van The Empire Strikes Back. Als zodanig was ik een van de miljoenen over de hele wereld die niet kunnen wachten om de nieuwste releases te zien en hopelijk van The Force Awakens kunnen genieten.

De film heeft al $ 1,95 miljard wereldwijd verdiend en is op weg om de hoogste bruto film van alle tijden te worden. Nog beter, de volgende aflevering heeft Donnie Yen als onderdeel van de cast! Gezien dat, hoe kan ik niet over Star Wars bloggen? Zoals u verder leest, houd er rekening mee dat het niet mijn bedoeling is om de Force Awakens te beschadigen; Ik wil eerder de actie van de film onderzoeken vanuit een krijgskunstperspectief.

Wapenschoreografie in The Force Awakens

In een notendop is de wapenschoreografie in The Force Awakens minderwaardig dan die van de eerste zes films. Vertaling naar Star Wars-parlance: De gevechten van de nieuwste film zijn zwakker dan een wip-rat op spier-relaxanten. Het oneens zijn? Zorg ervoor dat de film de lichteffectscènes zonder de gloed en zonder de geluidseffecten loslaten wanneer een mes contact maakt met een andere. De actie zou niet zo boeiend zijn.

Film buffs weten dat George Lucas fan is van vroege Japanse Chanbara sword-fighting films, waarbij Seven Samurai (1954) een van zijn eerste liefde is. Ze zullen u ook vertellen dat Star Wars zwaar werd beïnvloed door Akira Kurosawa's Hidden Fortress (1958). En soms zullen ze uitleggen hoe lichaamsvermogensvaardigheden, de kracht en de supernatuurlijke vechtvaardigheden van Jedi Ridders op zijn minst gedeeltelijk gebaseerd zijn op kendo-technieken, respectievelijk het concept van Ki in Japan (Chi in China) en Samurai Cinema.

Foto: Disney/Lucasfilm
Foto: Disney/Lucasfilm

Laten we eens zien hoe veel dit waar is door te kijken naar de evolutie van lightsaber combat

Star Wars (1977) was de enige van de zeven films die probeerde vast te leggen aan zijn kendo-wortels door ervoor te zorgen dat elke scene overliep met basale stakingen, parries en blokken van de Japanse krijgskunst. Stuntcoördinator Peter Diamond, afgestudeerd aan de prestigieuze Royal Academy of Dramatic Arts in Londen, was verantwoordelijk voor de strijdchoreografie. Als u de eerste lichte duim ooit verfilmde - Obi-Wan Kenobi vs Darth Vader, gespeeld door Alec Guinness en David Prowse - zult u merken dat het lichaamshoudende en omheining nabootsen van de minimalistische samurai-duels die de Japanse acteur Toshiro Mifune beroemd om was.

De techniekuitwisselingen zijn echter dichter bij de ontmoetingen die Errol Flynn en Basil Rathbone hadden in The Adventures of Robin Hood. Die 1938-release featured crusader-style single-handed zwaard werk. Voordat Star Wars werd gefilmd, had Guinness zijn vaardigheden opgedaan in dat soort swordsmanship op het podium, dus alles wat hij moest doen om de kendo-look te verkopen, was de lightbar met twee handen vast. Maar omdat lichtenbollen buisvormig zijn - en dus geen rand hebben - ze lijken op shinai, de bamboe-trainingswapens die door kendo-stylisten worden gebruikt, meer dan ze lijken op zwaarden.

Foto: Lucasfilm Ltd
Foto: Lucasfilm Ltd

Luke versus Darth Vader

Voor de Luke-vs.-Vader strijdt de lustaber in The Empire Strikes Back (1980) [aka Episode V] en Return of the Jedi (1983) [ook Episode VI], wilde Lucas stuntcoördinator Diamond om acrobatiek en gedetailleerde choreografie toe te voegen. Toen Hamill leerde, beweegde hij van kendo en andere vechtsporten voor zijn eerste empire-strijd met de Vader. Hij nam naar verluidt hem weken om te poetsen en nog langer te schieten. Hamill zou vaak tijdens de repetities ad lib zijn en een handgreep gebruiken. Toen Lucas kwam om de choreografie te beoordelen, vertelde hij Hamill om beide handen op de lightaber te allen tijde te houden.

Ook in The Empire Strikes Back wordt Luke's telekinetische vermogen geïntroduceerd.

Was dat echt een onderdeel van de kracht? Ja en nee. Lucas 'kracht is opvallend vergelijkbaar met een concept dat in Carlos Castaneda's boek The Teachings of Don Juan (1968) wordt voorgesteld. Daarin ontmoet Castaneda een Yaqui Toltec genaamd Don Juan Matus, die hem sjamanisme onderwijst. De Yaqui zijn een echte inwoner, gevestigd in Mexico en de zuidwestelijke Verenigde Staten. De Toltecs in het boek zijn lid van een 10.000-jarige tovenaarsgilde. In de tekst spreekt Don Juan Matus vaak over een levenskracht en dringt erop aan dat mensen lichtgevende wezens zijn. Hij leert ook Castaneda dat sommige mensen hun krachten kunnen gebruiken voor het goede of Kwaad volgens hun persoonlijkheid. Heeft een van deze geluiden bekend? Het zou moeten. Onthoud wanneer Yoda Luke vertelde: 'Lichtachtige wezens zijn wij.' U kunt waarschijnlijk raden wat het zeggen 'May the Lord with you' zijn, geïnspireerd in het Star Wars-universum.

Ingezonden artikel door Ralph Mc Kenzie

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws