'Wat doet Poetin nu!' Laat Amerikaanse MMA-vechter in Russisch Parlement toe Nieuws
Nieuws

'Wat doet Poetin nu!' Laat Amerikaanse MMA-vechter in Russisch Parlement toe

'Wat doet Poetin nu!' Laat Amerikaanse MMA-vechter in Russisch Parlement toe

Jeff Monson de in Amerika geboren MMA-vechter is verkozen tot lid van het regionale parlement in de republiek Basjkirostan in Rusland. De Centrale Kiescommissie heeft woensdag officieel de resultaten van de afgelopen weekend gehouden verkiezingen erkend.

Monson zal nu dienen onder de 87 leden van de regerende partij Verenigd Rusland die zijn verkozen in de 110-zetelige staatsassemblee van Basjkirostan, bekend als de Kurultai, volgens de lijst van verkozen vertegenwoordigers van de partij. President Vladimir Poetin verleende Monson het Russische staatsburgerschap in 2018, en eerder dit jaar heeft de atleet zijn Amerikaanse staatsburgerschap opgegeven.

Afgelopen weekend hield Rusland verkiezingen in tientallen regio's, inclusief gedeeltelijk bezette Oekraïense gebieden die door Russische troepen zijn ingenomen na de grootschalige invasie van Moskou.

Omstreden Jeff Monson in regionale parlement in de republiek Basjkirostan

Verenigd Rusland behaalde een overweldigende meerderheid in de verkiezingen te midden van wijdverbreide meldingen van stemfraude, evenals een ongekende onderdrukking van de oppositie en de burgermaatschappij tijdens de oorlogstoestand.

Monsons banden met Basjkirostan lijken terug te gaan tot 2021, toen de vechter een jiu-jitsu en grappling school opende in de regionale hoofdstad Ufa. "Ik voel me hier thuis in Basjkirostan," zei Monson destijds volgens het Russische staatsnieuwsagentschap RIA Novosti.

"In mei van dit jaar zei de in Minnesota geboren atleet: "Nu ben ik niet langer Amerikaans, ik ben gewoon Russisch," nadat hij zijn Amerikaanse staatsburgerschap had opgegeven. Monson werd eerder verkozen tot lokaal ambtsdrager in Krasnogorsk, een kleine stad ten noordwesten van Moskou, kort nadat hij in 2018 het Russische staatsburgerschap had ontvangen.

Monson heeft ook paspoorten van de door het Kremlin gesteunde afscheidingsrepubliek Loegansk en de afvallige Republiek Abchazië van Georgië. Deze zomer kondigde Monson aan dat hij van plan is om in 2026 te gaan voor de Staatsdoema van het Russische lagerhuis. Commentaren op de benoeming van Monson zijn niet mis en vragen critici wat Poetin hier mee wil bereiken.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws