Uit de cel de oorlog in! Poetin geeft MMA-vechter medaille voor strijden in Oekraïne Nieuws
Nieuws

Uit de cel de oorlog in! Poetin geeft MMA-vechter medaille voor strijden in Oekraïne

Uit de cel de oorlog in! Poetin geeft MMA-vechter medaille voor strijden in Oekraïne

Hayk Gasparyan, MMA-vechter en huurling van de beruchte Wagner Group, heeft een medaille gekregen van de Russische president Poetin voor oorlogsinspanningen in Oekraïne. Het is onduidelijk wat Gasparyan precies deed om de medaille te verdienen, maar hij werd door Poetin zelf uitgereikt. Waarbij hij tijdens de ceremonie zei: "Ik dien Rusland en Wagner".

MMA-vechter Gasparyan, oorspronkelijk uit Armenië, nam van 2013 tot 2019 professioneel deel aan MMA. Hij vocht hij voor organisaties zoals M-1 Global en andere regionale in Oost-Europa. Vorig jaar werd Gasparyan echter veroordeeld voor een gewapende overval en kreeg hij zeven jaar gevangenisstraf in Ryazan.

Slechts enkele maanden na zijn straf werd de 31-jarige gerekruteerd voor de PMC Wagner Group, als onderdeel van een plan dat gevangenen rekruteerde in het hele Russische gevangenissysteem om deel te nemen aan de strijd in Oekraïne. De Wagner-groep, een systeem van huurlingen die optreden als het persoonlijke leger van Poetin zelf, verleende gratie en zette straffen om voor degenen die instemden met zes maanden militaire dienst.

De beruchte Wagner groep

De Wagner-groep, opgericht in 2014, was nauw betrokken bij de annexatie van de Krim en het assisteren van separatistische troepen in het gebied. De groep is ook betrokken geweest bij conflicten over de hele wereld in landen als Syrië, Soedan en Libië, en is ook betrokken bij mogelijke activiteiten in nog meer.

De groep, die banden heeft met extreemrechts extremisme en blanke suprematie, heeft zelfs een neonazi-eenheid. De organisatie is sinds begin 2022 in aantal gegroeid met naar schatting 40.000 leden. Wagner wordt in verband gebracht met de moord op journalisten en afschuwelijke oorlogsmisdaden, waaronder verkrachtingen en berovingen van burgers, en het martelen van beschuldigde deserteurs.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws