Tips om blessures te voorkomen Nieuws
Nieuws

Tips om blessures te voorkomen

Tips om blessures te voorkomen

Welke sport jij ook beoefent, er zijn veel acties die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat jij zo veilig mogelijk blijft terwijl je sport. We moedigen je aan om blessurevrij te blijven, op welk niveau jij ook sport. Om jou te helpen blessures op het veld, de mat, baan of arena te voorkomen waar je sport. Hebben wij de volgende tips van experts samengesteld.

Behoud je flexibiliteit

Het is van top belang dat je eerst dynamische rekoefeningen doet voordat jij met jouw sportactiviteit begint. Koude spieren zijn immers vatbaarder voor blessures. Dus hoewel het verleidelijk kan zijn om meteen met allerlei activiteiten te beginnen. Moet je eerst een paar minuten de tijd nemen om bijvoorbeeld wat ‘butt kicks’, ‘jumping jacks’ of ‘arm circles’ te doen.

Versterk je core

Een sterke core verbetert jouw balans en stabiliteit. Iets wat cruciaal in alle sporten is en je ook kan helpen blessures te voorkomen. Oefeningen die je kern versterken, zijn onder meer crunches/sit-ups en ‘planking’.

Draag warme kleding

Warme trainingskleding helpt je lichaamstemperatuur te verhogen. Dit is erg belangrijk omdat de spieren tijdens het sporten warm moeten zijn. Want als je spieren warm zijn, dan zijn ze minder vatbaar voor blessures.

Als jij graag lichaamsvet wilt verbranden. Dan zal het dragen van warme kleding je bovendien helpen om meer te zweten. Want als je tijdens het sporten meer zweet, dan verbrand je natuurlijk meer lichaamsvet.

Je moet ook warm gekleed zijn wanneer je de sportschool of -club verlaat. Zeker als je dan in de winter door de buitenlucht heen gaat. Je kunt ziek worden als jij direct na het sporten deze koude lucht ingaat. En het is niet goed voor je spieren.

Verwarmde kleding, zoals een jas of bodywarmer kan jou als actieve sporter aangenaam beschermen. Deze verwarmde kleding zorgt onder meer voor het verhogen van de spierefficiëntie, het vergroten van de flexibiliteit en het verminderen van spierstijfheid.

Gebruik de juiste techniek

Weten hoe jij je sport correct moet beoefenen, is essentieel om goed te sporten en jezelf tegen blessures te beschermen. Jouw trainer kan jou helpen hoe je sport het beste uit te voeren.

Het helpt zonder meer om je lichaam altijd optimaal in evenwicht te brengen. Zonder jouw armen, benen of je rug daarbij te overstrekken. Gebruik daarnaast goed voetenwerk om eventuele blessures aan de enkel en de achillespees te voorkomen. En sport vanzelfsprekend met de juiste uitrusting voor jouw lichaamsmaat en vaardigheid.

Begin met matig en bewust sporten

Begin altijd langzaam met sporten en verhoog de intensiteit daarna stapsgewijs. Verhoog daarbij eerst de tijdsduur en pas dan de frequentie en intensiteit. Doe dit indien mogelijk met een professional, bijvoorbeeld in een fitnessclub, sportschool of hardloopgroep.

Vermijd overtraining en neem de tijd om te rusten

Een matige vermoeidheid na het sporten is normaal. Maar de training zelf moet zonder zwaar naar lucht te happen uitgevoerd worden. Je trainer kan jou assisteren door je bij jouw trainingsbelasting te begeleiden en deze te bewaken. Dit door de juiste hartslag voor je training te testen en aan te bevelen. Bijvoorbeeld 50 tot 80% van je maximale hartslag.

Langer en matig bewegen is daarbij effectiever dan kort en krachtig hardlopen, zwemmen of fietsen. En als jij te lang een sport zonder een pauze beoefent, dan zullen jouw spieren overbelast raken. Dit vergroot de kans op blessures. Een adequate regeneratie plus herstel moet uiteraard op iedere trainingssessie volgen.

Zorg voor een goede genezing van een eerder letsel.

Om te voorkomen dat jij mogelijk opnieuw geblesseerd raakt, moet jij jouw sportarts of andere specialist raadplegen. Om er zo zeker van te zijn dat jouw blessure volledig hersteld is. En dat jij weer volop kunt sporten.

Veel mensen raken geblesseerd door te snel te veel aan sport te doen. Of niet van de juiste technieken op de hoogte te zijn. Het kan bovendien zijn dat men niet voldoende fysiek op het intensiteitsniveau van een sport voorbereid is. Houd je lichaam daarom altijd compleet onder controle. En leer via de bovenstaande tips hoe ook jij vervelende sportblessures kunt voorkomen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws