Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training

Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training

Bij de jeugd onder de 18 jaar is sinds 1 januari 2020 geen contact naar het hoofd meer toegestaan in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden.

Echter is er nooit uitspraak gedaan hoe het zit met trainingen bij de jeugd in dezelfde leeftijds categorie. De Vechtsportautoriteit (VA) die destijds de regels invoerde maakte maandag bekend hoe daar mee om te gaan.

Onder het mom van een advies geeft de VA te kennen dat contact naar het hoofd tijdens trainingen beter gereguleerd moet worden. “Sinds 1 januari 2020 zijn in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden bij de jeugd tot 18 jaar geen technieken naar het hoofd toegestaan,” aldus de VA op haar site.

Keurmerk

“De invoering van het Keurmerk Vechtsportautoriteit in 2021 brengt hier verandering in. Daarom heeft de VA een advies opgesteld voor het trainen met minderjarigen.”

“Bij training van minderjarigen is de norm: niet stoten of trappen tegen het hoofd. Jeugd vanaf 16 jaar mag echter worden voorbereid op wedstrijddeelname in de volwassen categorieën. Dit kan d.m.v. spelvormen en het leren ontwijken en blokken van technieken naar het hoofd. “

Flink wat commotie

“Dit vergroot hun weerbaarheid als zij 18 jaar oud zijn en onder de regels voor volwassenen gaan vechten. De trainer heeft de verantwoordelijkheid deze richtlijn te vertalen naar de praktijk op een wijze die de gezondheid van de minderjarige sporter centraal stelt.”

De regeling van het niet toestaan van contact naar het hoofd bij wedstrijden bracht nogal wat commotie teweeg bij sporters en sportscholen. Een groot aantal week dan ook uit naar het buitenland om wedstrijden te blijven vechten. Een van de redenen was dat jeugdvechters anders de aansluiting met leeftijdsgenoten zouden missen.

Bekijk ook

Verraadt van Macho Man Randy Savage Zorgde Voor carrière Switch Jerry Lawler

De spanning was echter zo hoog dat er niet langer genoeg ruimte meer was voor beiden

McGregor zegt zoontje (3) kind terug te slaan, boze reacties ouders

Conor McGregor ligt onder vuur door een video die hij online plaatste

🎥 MMA-debuut topbokser Claressa Shields op 10 juni

Shields topbokser en de regerend WBC en WBO licht middengewicht kampioen, is klaar voor haar eerste MMA-wedstrijd

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page