Probleem bij aanvraag vechtsport event vergunning: 'VA biedt helpende hand' Nieuws
Nieuws

Probleem bij aanvraag vechtsport event vergunning: 'VA biedt helpende hand'

Probleem bij aanvraag vechtsport event vergunning: 'VA biedt helpende hand'

Er is nog steeds weerstand bij een aantal gemeentes in ons land als het gaat om een vergunning verlening voor kickboks vechtsport evenementen. In die gevallen kan een aanvrager zich naar de Vechtsportautoriteit (VA) wenden voor advies en hulp.

Promotors van vechtsport evenementen hebben soms nog steeds te maken met wantrouwen bij gemeenten. Die komt meestal voort uit negatieve gebeurtenissen uit het verleden, toen evenementen regelmatig uit de hand liepen. Wij vroegen opheldering aan de VA die ons dan ook een reactie gaven.

,,Om het niveau van evenementen naar een goede standaard te brengen, en om gemeenten vertrouwen te geven dat je op verantwoorde wijze vechtsport evenementen kunt organiseren, heeft de VA een Handreiking gemeentelijk beleid regulering vechtsport evenementen geschreven", zegt Barry Smit van de VA.

Wantrouwen wegnemen

,,Ook heeft de VA actief contact opgenomen met vrijwel alle gemeenten waar vechtsport evenementen plaatsvinden. Wij hebben toegelicht waar promotors aan moeten voldoen, en hoe de VA gemeenten kan helpen als er zaken onduidelijk zijn. "

,,Dit heeft enorm geholpen om wantrouwen bij gemeenten weg te nemen, horen wij van promotors en gemeenten. Er zijn gemeenten die vroeger alles deden om gala’s buiten de deur te houden, en hen nu met open armen ontvangen."

Duidelijkheid verschaffen

,,Helaas geldt dat nog niet voor alle 345 gemeenten in Nederland. Er kunnen natuurlijk altijd nog enkele bestuurders en ambtenaren zijn die wantrouwen hebben over de vechtsport of de VA (nog) niet kennen."

Als een promotor denkt dat een gemeente onwillig is, kan hij of zij contact opnemen met de VA. Zij bellen dan de gemeente om te vragen of deze kunnen helpen. Bijvoorbeeld door meer duidelijkheid te geven over de vereisten van de promotor licentie of de vereisten in het VA handboek.

Negatieve beeld wegnemen

,,Sinds het bestaan van de VA geven wij advies aan gemeenten. Het is nog nooit voortgekomen dat een advies van de VA door een gemeente niet opgevolgd is. Het is dan natuurlijk wel zaak dat de promotors contact opnemen met de VA om kenbaar te maken waar ze tegenaan lopen, anders hebben wij hier uiteraard geen weet van. "

,,Verder is het natuurlijk zaak om als volledige sector te blijven werken aan een gezonde en goed georganiseerde vechtsport zonder misstanden, zodat ook bij ambtenaren die nog wantrouwen hebben bij vechtsport evenementen het negatieve beeld verdwijnt."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws