Home / Nieuws / MMA-vechter bezorgd over vermiste mensenrechtenadvocaat

MMA-vechter bezorgd over vermiste mensenrechtenadvocaat

Xu Xiaodong (R) en Chen (L)

De Chinese journalist en mensenrechtenadvocaat Chen Qiushi en klokkenluider wordt naar verluidt op een geheime locatie vastgehouden na berichtgeving over het Coronavirus.

Sinds minstens 2019 hebben MMA-vechter Xu Xiaodong en Chen elkaar wederzijds online gesteund, met name wanneer ze zich uitspreken voor demonstranten die vochten tegen de controversiële uitleveringswet van Hong Kong. Xu en Chen hebben ook te kampen met de overheidscensuur hun accounts op sociale media zijn op mysterieuze wijze weggevaagd en verwijderd.

Xiaodong, bekend om zijn gevechten met traditionele krijgskunstenaars, heeft zich nu uitgesproken over de verdwijning van de Chinese journalist en mensenrechtenadvocaat Chen die vermist is sinds de rapportage over de coronovirus-epidemie. De advocaat reisde in januari naar Wuhan om te rapporteren over het coronavirus. Daar bezocht hij ziekenhuislocaties en sprak hij met de lokale bevolking over het zich verspreidende virus.

Geen angst

In zijn rapport beweerde Chen dat artsen en ziekenhuismedewerkers overwerkt waren en onvoldoende medische middelen gebruikten. Op 30 januari publiceerde hij een video op zijn YouTube-kanaal met drukke ziekenhuizen met mensen die in de gangen lagen. Sindsdien is de advocaat op mysterieuze wijze verdwenen.

In zijn rapportage zei Chen dat hij vermoedde dat zoiets hem zou overkomen. In een van zijn YouTube-video’s zei hij: “Ik heb het coronavirus in mijn gezicht en het hele rechtshandhavingssysteem van China op mijn staart. Maar ik zal verslag blijven doen van Wuhan zolang ik nog leef. Als ik niet bang ben om te sterven, waarom zou ik dan bang zijn voor de Communistische Partij? “

Bekijk ook

CONOR MCGREGOR: ‘Die Chinezen zijn volslagen idioten’

Voormalig UFC-kampioen Conor McGregor doet er alles aan om zijn thuisland Ierland bij te staan ...

Op zaterdag 4 november vonden bij de bekende sportschool Mike’s Gym in Amsterdam de eerste ISKA examens in Nederland plaats.

MINISTER KOOLMEES: ‘Steun je sportschool blijf betalen’

Leerlingen in het bekende Mikes Gym in Oostzaan Door de coronacrisis worden veel sportscholen getroffen, ...

HELP ONS: Bekende kickboks school start crowdfunding actie

De coronavirus uitbraak zorgt voor veel problemen ook op financieel gebied. Inmiddels staat een groot ...