INTERVIEW MET ISKA NEDERLAND Nieuws
Nieuws

INTERVIEW MET ISKA NEDERLAND

INTERVIEW MET ISKA NEDERLAND

Vechtsport Info sprak met Willem-Jan Verdonk de National Director van de ISKA in Nederland.

Waar staat de ISKA voor?

INTERVIEW MET ISKA NEDERLAND

ISKA staat voor “International Sport Kickboxing Association”. De ISKA is een van de meest erkende sanctie- en regelgevende instanties ter wereld voor gevechtssport en competitieve vechtsport. De ISKA zet wereldwijd zeer sterk in op opleidingen en certificeringen en het bijwerken en optimaliseren van regels en voorschriften.

De ISKA controleert en reguleert vechtsportevenementen in meer dan 60 landen op zes continenten. Van het Olympisch Stadion van Moskou naar Queensland, Victoria, Australië; van Lausanne, Zwitserland naar Durban, Zuid-Afrika; van het legendarische Lumpini-stadion in Thailand naar het Bellagio-resort in Las Vegas, worden live-gebeurtenissen over het hele wereld druk bezocht en uitgezonden op televisie zenders wereldwijd.

Of het nu GLORY World Series is op ZIGGO Sport, Bellator MMA en Kickboxing op SPIKE TV, de US OPEN ISKA World Martial Arts kampioenschappen die jaarlijks in Disney World worden georganiseerd en op ESPN uitgezonden: ISKA handhaaft zijn betrokkenheid als een van de speerpunten van deze industrie. Historisch gezien omvat dit ook STRIKEFORCE MMA op CBS en SHOWTIME en World Cup League van Chuck Norris op VERSUS.

Verder is de ISKA een van de weinige kickboksorganisaties wereldwijd die valt onder de ‘Nevada State Athletic Commission’. Dit is de commissie die o.a. besliste of in de partij Mayweather vs Mc. Gregor met 8 oz handschoenen mocht worden gebokst. Ook namen zij bijvoorbeeld in eerste instantie de beslissing dat Mike Tyson in 2002 niet tegen Lenox Lewis nog mocht vechten omdat hij zijn agressie niet onder controle had.

Hoe ben je aan de functie van National Director van de ISKA gekomen?

Geruime tijd geleden ben ik bij een Glory evenement waar ik aan het werk was aangesproken door iemand van de ISKA of ik eventueel interesse had om de ISKA in Nederland te vertegenwoordigen. Ze waren op zoek naar iemand met een groot netwerk die de vechtsportwereld goed kende en actief was op dit gebied. Ik heb er wel goed over na moeten denken wat het is niet niks als een van de grootste en bekendste vechtsportbonden ter wereld je vraagt hen te vertegenwoordigen in Nederland, ’s werelds kickboks land nummer één. Maar aan de andere kant is het natuurlijk een enorme eer zo een functie aangeboden te krijgen. Ik heb dan ook dankbaar ja gezegd. Verder zit er voor mij aan de ISKA natuurlijk ook een stukje nostalgie vast: in de film ‘Kickboxer’ met Jean Claude van Damme ging hij met zijn broer naar Thailand met zijn wereldtitel belt bij zich: die van de ISKA.

Ik heb me de afgelopen tijd eerst goed voorbereid op deze functie en pas toen ik er zelf volledig van overtuigd was dat ik er ‘klaar’ voor was hebben we de stap gemaakt.

Wat zijn de doelen die de ISKA in Nederland wil bereiken?

De ISKA in Nederland zal in eerste instantie zijn belangrijkste speerpunten leggen op drie dingen: het verbreden van de amateursport, het reguleren en ondersteunen van professionele evenementen en het aanbieden van opleidingen.

Laten we beginnen bij de amateursport. Wat willen jullie hierin betekenen?

Om te beginnen willen wij ook beoefenaars van het kickboksen die niet aan wedstrijden mee willen doen een extra motivatie geven. Op dit moment is het naar mijn persoonlijke mening nog teveel van: of je traint óf je traint en vecht. Maar een middenweg is er niet. Veel kickbokstrainers met een traditionele achtergrond hebben mij ook verteld dat ze een erkend gradatiesysteem in Nederland zouden verwelkomen omdat het goed is voor de mentale ontwikkeling kinderen en jeugd. Er zijn in Nederland meerdere bekende kickboksscholen die zelf examens hebben ontworpen en aan hun leden aanbieden. Maar het grote nadeel hiervan is dat de hier behaalde gradaties dus ook alleen door deze sportschool erkent zijn. Wat niet wil zeggen dat ze niet goed zijn: ik heb met trainers gepraat die tot de besten ter wereld behoren en die exact weten waar ze mee bezig zijn. Maar het zou voor de vechtsporters natuurlijk leuker zijn als iets waar je keihard voor hebt gewerkt overal ter wereld erkend zou zijn en niet alleen in Nederland op je eigen sportschool.

De ISKA is wereldwijd een van de bonden die intensief inzet op graduatie examens in het kickboksen. Dat gaan we nu ook in Nederland aanbieden. De vechtsporters kunnen examens afleggen van gele slip tot Dan graden. Deze graduatie worden echter niet weergegeven in de vorm van banden maar door opnaaiers voor op het kickboksbroekje. Het unieke van deze examens is: omdat de ISKA wereldwijd actief is in meer dan 60 landen worden alle in Nederland behaalde gradaties ook wereldwijd erkend. Dus haal je hier je 1e Dan en je loopt in Japan of Amerika een sportschool binnen dan is ook daar je 1e Dan officieel erkend.

Wat zijn jullie plannen voor de jeugd wat betreft wedstrijden?

Allereerst willen we jeugdgala’s gaan faciliteren zoals die er nu ook al zijn. Hierbij richten we ons vooral op zog. housegala’s op de sportscholen zelf. Wat betreft de regels: contact naar het hoofd is bij jeugd vooralsnog toegestaan. Er zal echter alleen worden gewerkt met hoofdbeschermers die door de ISKA zijn goedgekeurd. Indien de sporter of sportschool deze zelf niet hebben kunnen deze bij onze gala’s gratis worden geleend. Er zit een enorm verschil in de beschermende werking van hoofdbeschermers en we hebben in eerste instantie voor een versie gekozen die bewezen tot de beste ter wereld behoort wat betreft bescherming voor de hersenen van de vechter. Deze lijst zal dan later worden uitgebreid met andere merken geteste hoofdbeschermers.

Om de jeugdvechters nog verder te beschermen zullen wij gaan werken met zog. ‘halve’ 8 tellen. Dit is vergelijkbaar met een Wazari bij het karate. Indien de scheidsrechter ziet dat een knock down eraan zit te komen kan hij sneller ingrijpen en een ‘halve’ 8 tellen geven om zo de jeugdvechter te beschermen voor een knock down.

Ook zal door de jury meer worden gelet op zuiver gescoorde technieken in plaats van op agressie en aanvalsdrift.

Verder zal bij de jeugd een gewichtsverschil worden aangehouden van maximaal twee kilo en zullen bij een groter gewichtsverschil ook geen zog. ‘demonstratiepartijen’ worden toegestaan. Maar bij een gewichtsverschil van minder dan twee kilo beslist de vechter die wél op gewicht is of hij al dan niet wil vechten.

Verder mag bij jeugdvechters t/m 15 jaar het leeftijdsverschil niet groter zijn dan 2 jaar.

Je zei dat de ISKA zich actief wil inzetten voor het amateurgedeelte. Wat bedoel je hier mee als het gaat om wedstrijden?

Wij geven de sportscholen de extra mogelijkheid op hun gala’s ook amateurpartijen voor volwassenen aan te bieden. Hierbij kunnen sporters van 16 jaar en ouder zich ook meten in de ring met hoofdbeschermer, scheen-wreef beschermers en kniebeschermers. Ook willen we gala’s organiseren met alleen jeugd- en amateurpartijen.

Wat gaan jullie in Nederland aanbieden op het gebied van lerarenopleidingen?

Op dit moment zijn we de lerarenopleidingen zoals de ISKA die wereldwijd aanbiedt aan het aanpassen aan de Nederlandse normen en kwaliteitseisen. Naast de strenge kwaliteitseisen die de ISKA wereldwijd aan zijn lerarenopleidingen stelt zal de opleiding en examinering van de Nederlandse ISKA lerarenopleidingen ten volle passen binnen de Kwalificatiestructuur Sport 2012 zoals die door het Ministerie van VWS en door NOC*NSF wordt voorgeschreven. En nieuwe inzichten vanuit NOC/NSF en de Nederlandse Vechtsportautoriteit zullen ook altijd direct in onze ISKA lerarenopleidingen en in alle andere licentie eisen worden geïntegreerd. En indien nodig krijgen alle vechtsportleraren die al een ISKA licentie hebben een gratis nascholing als NOC/NSF en/of de Nederlandse Vechtsportautoriteit met nieuwe inzichten en eisen komen.

Zo bieden we een opleiding aan die niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd zijn erkenning zal vinden. Dit heeft als grote voordeel dat een trainer die bij de ISKA zijn lerarenopleiding heeft gedaan ook in andere landen erkenning vindt als gecertificeerd trainer. Omdat Nederlandse trainers vanwege de goede naam die Nederland als kickboksland wereldwijd heeft vaak gevraagd worden om in het buitenland les te komen geven zien wij dit als enorm voordeel omdat in sommige landen een internationaal erkend diploma wél een eis kan zijn.

Naast de lerarenopleidingen op niveau 2, 3 en 4 gaat de ISKA nog een Master aanbieden. Hierin worden aspecten behandeld die voor het begeleiden van een vechter die op internationaal niveau wil doorstoten van belang zijn zoals International Management.

Ook komt er een opleiding ISKA Gym Management. Hiermee krijgt de manager of toekomstig manager een instrument in handen waarmee op professioneel niveau een sportschool kan worden gemanaged. Dit is een bedrijfskundige cursus gericht op vechtsportscholen, geen specifieke vechtsportopleiding.

Hoe zie jij de positie van de ISKA bij de Nederlandse grotere gala’s?

Wat betreft de grotere gala’s is het mijn doel op een goed niveau te gaan werken. Zo zullen we bijvoorbeeld bij alle A-gala’s gaan werken met vijf juryleden in plaats van drie en zullen de toeschouwers, coach en vechter na iedere ronde kunnen zien wie de ronde heeft gewonnen waardoor transparantie voor vechter, coach en publiek ontstaat.

Dan is er nog de veiligheid van de vechters: Vanaf een gewichtsverschil van meer dan twee kilo gaat de partij niet door en de vechter met overgewicht (binnen de twee kg. tolerantie) moet de tegenstander een boete betalen zoals dit ook bij MMA gebruikelijk is. Dit geldt ook voor N, C en B klasse maar dan hanteren we lagere bedragen. Waarbij de vechter die wel op gewicht is altijd degene is die beslist of de partij doorgaat als de andere te zwaar is. Ook zullen we bij alle A-partijen met verplichte contracten gaan werken om het aantal uitgevallen partijen zoals dit nu vaak het geval is terug te brengen.

Natuurlijk zullen we door deze maatregelen minder gala’s krijgen dan andere bonden maar als we op den duur iedere twee maanden één A-gala doen ben ik dik tevreden, meer hoeft van mij niet.

Het scheidsrechter en jury gedeelte, hoe gaat dit geregeld worden?

Ik heb het geluk dat de ISKA wereldwijd zeer professionele opleidingen aanbiedt voor opkomende scheidsrechters. Hier gaan we dan ook dankbaar gebruik van maken. Niet zozeer om onze scheidsrechters in het buitenland te laten opleiden maar om buitenlandse ervaren scheidsrechters naar Nederland te halen voor opleidingen. Wel is het natuurlijk een positief feit voor onze scheidsrechters hier dat ze door hun internationaal erkende ISKA opleiding wereldwijd ingezet kunnen (en zullen) worden bij ISKA evenementen. De ISKA organiseert wereldwijd zeer veel toernooien waarbij scheidsrechter en juryleden uit de hele wereld worden ingevlogen.

Verder heeft Nederland meerdere absolute top scheidsrechters waarvan ik het een eer zou vinden met hen samen te werken.

Op dit moment lopen de gesprekken al met Nederlandse scheidsrechters betreffende het opzetten van een team en de opleidingen voor scheidsrechters en juryleden. Een team om te starten hebben we dus al. En daarnaast heb ik natuurlijk het enorme voordeel dat ik ten allen tijde binnen een dag een absoluut top team aan scheidsrechters en juryleden bij elkaar kan krijgen door het internationale karakter van de ISKA.

En voor alle scheidsrechters met een ISKA licentie geldt: het is plicht om regelmatig aan bijscholingen deel te nemen om de licentie te behouden.

Welke vechtsporten gaat de ISKA allemaal aanbieden wat betreft gala’s?

Naast het kickboksen en thaiboksen gaat de ISKA in Nederland ook MMA gala’s faciliteren en gala’s waarbij op full muay thai rules wordt gevochten. De ISKA is bijvoorbeeld ook de bond achter de Bellator MMA evenementen.

Vanaf wanneer kunnen promoters bij je aankloppen voor gala’s?

Vanaf direct. Alle formaliteiten zijn afgerond en de ISKA promoter licentie kan ook per direct worden aangevraagd.

Hoe zit het met titelgevechten bij de ISKA?

Naast de nationale titelgevechten (Nederlandse titel) zijn ook Europese titelgevechten, intercontinentale, continentale en wereldtitelgevechten mogelijk. Vanwege het internationale karakter van de ISKA krijg je als promoter bij een wereldtitelgevecht natuurlijk wel te maken met een belangrijke factor: de wereldkampioen van de ISKA moet vechten. En die kan uit Nederland komen maar voor hetzelfde geld woont hij in Japan.

Hoe zie jij de concurrentie met andere bonden?

Ik ben van mening dat een gezonde concurrentie goed is voor het niveau van de sport. Ik denk dat dit de prijs/kwaliteit verhouding ook ten goede komt. Zou er in Nederland maar één supermarkt bestaan zou deze zelf de kwaliteit en prijzen kunnen bepalen, dat zou zich op den duur niet positief uitwerken op onze portemonnee en gezondheid. Er bestaat in Nederland niet voor niets de instantie 'Autoriteit Consument en Markt'. Deze controleert volgens de Mededingingswet het samengaan van bedrijven omdat de macht van één bedrijf niet te groot mag worden. Dit doen ze om te voorkomen dat er grote bedrijven ontstaan die misbruik van hun positie kunnen maken. Zo beschermen ze de consument. Zo zie ik dit ook als het gaat om vechtsportbonden in Nederland.

Verder had ik al aangegeven dat wij niet zoveel professionele gala’s willen gaan doen. ISKA Netherlands doet er liever af en toe een waarop we dan onze complete aandacht kunnen richten. Het faciliteren van veel gala’s laat ik graag over aan andere bonden. Ik zie onszelf dan ook niet echt als concurrent.

Ik heb met de mensen van de Nederlandse andere bonden tot nu toe een goede verstandhouding en wat mij betreft blijft dat zo.

Gaat de ISKA in de toekomst in Nederland samenwerken met andere bonden?

Wat mij betreft graag. Zolang de normen en waarden van de ISKA maar gerespecteerd worden zoals ik ook de andere bonden in hun waarde zal laten. Iedere bond heeft zijn eigen unieke identiteit en dat moet wat mij betreft zo blijven. En zodra ik bij een andere bond een maatregel zie die de kwaliteit van de vechtsport ten goed komt implementeer ik dit graag in ons ISKA concept.

Ook zie ik in het buitenland vaak dat op een gala wat door de ene bond wordt georganiseerd een titelgevecht van een andere bond op het programma staat. En waarom niet?

Wil je zelf nog wat zeggen tegen alle mensen die dit artikel lezen?

Yep. Voor vragen en informatie: mijn nummer voor meer informatie is 0622896993

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws