Vechtsportautoriteit wil verbod: Boksbond in de verdediging
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Vechtsportautoriteit wil verbod: Boksbond in de verdediging

Vechtsportautoriteit wil verbod: Boksbond in de verdediging

Vechtsportautoriteit wil verbod: Boksbond in de verdediging

Sinds het ontstaan van de Nederlandse Vechtsportautoriteit zijn er flink wat maatregelen genomen. Deze worden niet allemaal met applaus ontvangen. Ook wordt getwijfeld aan de houdbaarheid van de verboden.

De Vechtsportautoriteit wordt vaak gekscherend een ‘papieren leeuw zonder tanden genoemd’. Maar toch lijkt het erop dat de organisatie haar voet binnen de sport steeds vaster neerzet. Voor de vechtsport in Nederland veranderde er een aantal zaken die voorheen als gewoon werden gezien. Als voorbeeld het contact naar het hoofd bij de jeugd.

De Vechtsportautoriteit (VA) ziet het hoofdcontact als een van haar speerpunten. Naast het kickboksen, thaiboksen en MMA lijken nu de jeugd boksers aan de beurt. Ontsnapte de sport eerder aan de strenge hand van de VA. Lijkt deze nu de volgende te zijn op het lijstje. Als het aan de Vechtsportautoriteit ligt gaat het verbod ook voor hen gelden.

Uitsluiten van hersenschade

De VA liet een wetenschappelijke literatuurstudie doen door de VU. “Bij herhaalde impact op het hoofd kan schade ontstaan”, zegt Marcel Scholtes van de Vechtsportautoriteit. Dit is op zich geen nieuws want dat is in de praktijk al gebleken. Maar het risico op het uitsluiten van hersenschade moet al bij de jeugd worden aangepakt.

“De wetenschappers zeggen dat juist in de jonge jaren, waarin de hersens in ontwikkeling zijn, je wil voorkomen dat de hersenen in de groei en in de ontwikkeling verstoord worden”, aldus Scholtes. Bij het boksen worden wel hoofdbeschermers gebruikt. Maar deze zijn niet afdoende genoeg volgens de VA. De Nederlandse Boksbond is het daar niet mee eens.

Schijnveiligheid

De gebruikte beschermers worden door de VA aangemerkt als ‘schijnveiligheid’. “Die beschermt alleen de buitenkant van je hoofd, tegen krassen op je gezicht. De hersenen krijgen gewoon een dreun, die krijgen beweging in de hersenkap. Juist in de bokswereld zie je veel hersenbeschadiging. De medische uitspraken zijn er en daar houden wij ons aan vast”, zegt Scholtes.

Tegenargument van de boksbond is dat als klappen tegen het hoofd verboden worden. Kinderen nooit leren zo’n stoot te ontwijken en dat ze er daardoor bang voor worden. Dit hebben de diverse organisaties achter het kickboksen, thaiboksen en MMA ook aangedragen, in hun strijd tegen een verbod. Zonder resultaat want het verbod werd alsnog ingevoerd.

Bekijk ook

Aspen Ladd verruilt UFC voor PFL na genadeloos ontslag

Aspen Ladd verruilt UFC voor PFL na genadeloos ontslag

Aspen Ladd, 27, werd onlangs ontslagen uit de UFC-selectie

Agentje boksen loopt verkeerd af! 'GTA in het echt' (video)

Agentje meppen loopt verkeerd af! ‘GTA in het echt’ (video)

Agressie op straat komt in alle vormen voor.

Pereira huurt oud rivaal Belgaroui in voor UFC titelgevecht met Adesanya

Pereira huurt Glory rivaal Belgaroui in voor UFC titelgevecht

Alex Pereira heeft de hulp ingeroepen van

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page