Home / Nieuws / Boks Nieuws / Onderzoek naar CTE hersenletsel: 28% zijn voormalig bokser

Onderzoek naar CTE hersenletsel: 28% zijn voormalig bokser

Onderzoek naar CTE hersenletsel: 28% zijn voormalig bokser
Foto: Free Pixabay

De grootste CTE-studie tot nu toe vindt bij 6% van alle proefpersonen bewijs van ziekte, meer dan 28% zijn ex-boksers.

Het onderzoeksartikel met de details van de studie, getiteld ‘Associatie tussen contact sportparticipatie en chronische traumatische encefalopathie: een retrospectieve cohortstudie’, werd voor het eerst gepubliceerd in het internationale tijdschrift Brain Pathology in juni. Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Kevin Bieniek van het University of Texas Health Science Center.

In het onderzoek van Bieniek werden 15% van de proefpersonen die Amerikaans voetbal speelde positief getest op CTE. De studie toonde aan dat deelname aan American Football na de middelbare school een veel groter risico opleverde om CTE te ontwikkelen. Ook boksers en vechtsporters vallen onder deze kwalificatie.

Vechtsport verhoogd risico

Bieniek en zijn team onderzochten een aantal persoenen die ze konden classificeren als vechtsportatleten. Vier van die personen werden gevolgd vanaf de middelbare school, twee waren amateur-boksers en een professionele bokser.

ZIE OOK >> Knock-outs met dodelijk afloop door CTE

Van deze zeven waren twee personen CTE-positief (de pro-bokser en één van de amateurs). Die frequentie vertaalt zich naar meer dan 28% van de vechtsporters binnen de testpool van de studie die positief testte op CTE. Dat is bijna het dubbele van de frequentie van individuen die Amerikaans voetbal speelden.

Bekijk ook

Van bokstitel beroofde Nouchka Fontijn gast bij RTL tv programma Beau

Van bokstitel beroofde Nouchka Fontijn gast bij RTL tv programma Beau

Titel ontnomen: Nederlandse Boksbond stelt Nouchka Fontijn in gelijk

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond is nog altijd vol verbazing over het besluit van de jury, die na het beroep van haar tegenstander Lauren Price (25) de titel afpakt van Nouchka Fontijn.

Toestand in ‘coma’ geslagen bokser uiterst kritiek (video)

Junior middengewicht Patrick Day, heeft ernstig hersenletsel opgelopen na een brute knock-out in de 10e ronde uit de handen van Charles Conwell op zaterdagavond.