Home / Nieuws / Bare Knuckle Boxing in Nederland, welke bond of organisatie durft het aan?

Bare Knuckle Boxing in Nederland, welke bond of organisatie durft het aan?

Het vechten met de blote vuist is al jaren populair en neemt alleen maar toe. Vooral in het buitenland maakt het Bare Knuckle Boxing een ware inhaalslag door, na het legaliseren van het boksen met de blote vuist in enkele staten van Amerika. Veel vechters voelen zich dan ook aangetrokken tot deze extreme vorm van boksen en tekenen dan ook contracten bij nieuw ontstane bonden en vechtsport organisaties. In Amerika is het een mix van sporters die intekenen van ex MMA vechters als een Bec Rawlings tot American football spelers als Desmond Lavelle die recentelijk tekende bij de WBKFF.

Bare Knuckle de vechtsport der reizigers

Het Bare Knuckle wordt vaak toegeschreven aan de reizigers of woonwagenbewoners, vooral in Engeland en Ierland wordt het door deze genoemde groep beoefend om geschillen onderling te regelen. Het Bare Knuckle vindt zijn oorsprong inderdaad in Engeland, James Figg was de eerste vechter die in 1719 de Bare Knuckle titel op zin naam zette en deze behield tot zijn pensioen in 1730. Echter maakt de sport een professionalisering slag door en sanctioneren diverse vechtsport bonden inmiddels de gevechten.

Nederlandse Bare Knuckle boksers actief in Nederland

Een bekende naam binnen het Bare Knuckle Boksen is Mohamed Elawil uit Amsterdam die eerder dit jaar in Engeland zijn tegenstander knockout sloeg. Elawil verloor op curieuze de partij terwijl zijn tegenstander niet door kon vechten. Een leverstoot onder de gordel werd er gesuggereerd maar analyse van de beelden leert ons anders. Tijd wellicht om het Bare Knuckle naar Nederland te halen, ongetwijfeld zullen Nederlandse vechters net als in het kickboksen snel uitblinken op toernooien (ook internationaal). Ongetwijfeld zullen er tegenstanders zijn voor deze extreme vorm van vechten, maar inmiddels zijn wij toch wel wat gewend, en zoals de Engelsen zeggen “Every combat sport needs a next step”.

Maar welke bond durft het in Nederland aan?

In Nederland zijn tot dusver nog geen officieel gesanctioneerde Bare Knuckle toernooien gespot, wel wordt de vraag steeds groter en zijn er vechters die graag deel zouden nemen. Wel is er al een kentering in de traditionele kickboks toernooien waar mondjesmaat al boks partijen worden toegevoegd, niet alleen noodzakelijk om de zalen te vullen maar ook zeker als vermaak voor de bezoekers. Maar welke bond of organisatie pakt dit op in Nederland? WFCA, ISKA, WMTA, FOG of wellicht de Nederlandse Boks Bond, allen zijn gerenommeerde bonden die al jaren veel wedstrijd toernooien begeleiden en sanctioneren. Of moet er een geheel nieuwe bond worden opgericht? Wij zijn benieuwd wie de spreekwoordelijk handschoen oppakt voor Nederland.

Bekijk ook

The Hague Grand Prix: Eerste Nederlandse Judoka's in de prijzen

The Hague Grand Prix: Eerste Nederlandse Judoka’s in de prijzen

Frank de Wit (-81 kg) en Sanne van Dijke (-70 kg) zijn de eerste Nederlandse ...

Debuut Nieky Holzken bij ONE Championship eindigt in knock-out winst

Na ruim 8 jaar stonden zij weer tegenover elkaar, Nieky Holzken en Cosmo Alexandre. Dit ...

VIDEO | Basketballer voert brute kickboks techiek uit op tegenstander

VIDEO | Basketballer voert brute kickboks techiek uit op tegenstander

De Toronto Raptors verloren afgelopen vrijdagavond tegen de Boston Celtics, Raptors Kyle Lowry kreeg een ...