1 Vechtsport bond in Nederland! 'Dat wordt ellende alom'
Home / Nieuws / 1 Vechtsport bond in Nederland! ‘Dat wordt ellende alom’

1 Vechtsport bond in Nederland! ‘Dat wordt ellende alom’

1 Vechtsport bond in Nederland! 'Dat wordt ellende alom'

Als het aan de Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) ligt is er eind 2023 één grote bond. Dit houdt in de praktijk in dat alle losse bonden onder een koepel komen te vallen. Dit wordt volgens ingewijden een grote ellende.

De VA is in het leven geroepen om de toekomst van de vechtsport in ons land te waarborgen en veilig te houden voor de beoefenaars van bijvoorbeeld kickboksen en MMA-vechten. Inmiddels bestaat de VA vijf jaar en blikt deze terug volgens eigen zeggen op een succesvolle start. Maar niet iedereen in vechtsporland is het daar mee eens.

In een tweeluik welke de VA op haar site publiceert komt een zeer gevoelig onderwerp aan bod, het creëren van één overkoepelende vechtsportbond. Deze is volgens de VA nodig om onder andere meer voordeel te halen. Zo zouden meer sponsoren kunnen worden aangetrokken, en zal er een nationaal kampioenschap zijn.

Het gaat naar de klote

,,Zo’n bond biedt heel veel voordelen. Het organiseert één Nederlandse kampioenschap, zodat zo’n titel ook echt wat betekent. Dan weet de krant en Studio Sport ook wie er aandacht verdient”, schrijft de VA. ,,Ze zorgen voor de sterkst mogelijk afvaardiging naar een EK en WK, met de beste bondscoaches. Zo’n bond kan ook grote sponsors binnenhalen, en krijgt geld vanuit de loterijen.”

Maar waar wringt nu de schoen en reageren de tegenstanders op. ,,Zo gaat de hele vechtsport naar de klote in ons land. Het wordt een elite sport terwijl het voor de brede doelgroep is bestemd”, aldus een bron die liever anoniem blijft. ,,Kijk wat er gebeurt is met het boksen, deze staat op de tocht bij de Olympische spelen. En nu wil men ons onderbrengen bij de NOC*NSF. Dit is het einde van de sport zoals wij die kennen.”

Ellende alom

Maar volgens bronnen speelt er meer en zijn er personen die hun eigen agenda hebben. Zou zou er al een verdeling zijn gemaakt wie het kickboksen zal krijgen en wie het MMA. Ook zou het aanstellen van een persoon die de boel moet gaan leidden een hele klus worden. ,,Wie moet dat dan gaan doen? Niemand is vrienden met elkaar, dat wordt een grote bak ellende”, aldus een bron.

Toch lijkt tegen de weg in gaan die is ingeslagen door de VA protesteren niet veel zal helpen. ,,Het is in het belang van de sporters en sportschoolhouders dat we naar één bond gaan. Alle andere belangen wegen we mee, maar zijn daaraan wel ondergeschikt”, aldus de VA.

,,Ook het ministerie steunt deze ontwikkeling, en onder sporters en sportschoolhouders wordt het idee ook breed gedragen. Als we er met z’n allen de schouders onder zetten en vooruit blijven bewegen met alle mensen die hieraan mee willen bouwen, moet de bond er eind volgend jaar kunnen staan.”

LEES HIER MEER…>>>

Bekijk ook

https://www.vechtsportinfo.nl/wp-content/uploads/2022/05/arek-wrzosek-badr-hari.gif

‘Binnen 30 seconden plat! ‘Badr rivaal Wrzosek ziet gevecht niet zitten

Arkadiusz Wrzosek, die klaar is om zijn debuut te maken in de Mixed Martial Arts, reageerde op de uitdaging

'Tavares gaat KO!' Maslobojev belooft knalpartij tijdens Glory 81 (video)

‘Tavares gaat KO!’ Maslobojev gaat voor winst tijdens Glory 81 (video)

Het titelgevecht tussen Sergej Maslobojev en Luis Tavares kwam op bijzondere wijze tot stand.

De rematch tussen Usyk en Joshua staat gepland voor 20 augustus in de Jeddah Super Dome in Saoedi-Arabië.

Usyk vs. Joshua rematch onder vuur: Amnesty International kritisch

De rematch tussen Usyk en Joshua staat gepland voor 20 augustus in de Jeddah Super Dome in Saoedi-Arabië.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page