Wat gebeurde er met top K-1 kickbokser Ruslan Karaev? – Vechtsport Info
Home / Columns / Wat gebeurde er met top K-1 kickbokser Ruslan Karaev?

Wat gebeurde er met top K-1 kickbokser Ruslan Karaev?

De diefstal van een Van Gogh-schilderij afgelopen week doet een herinnering oproepen over topkickbokser Ruslan Karaev.

Athans in de media, Website KickboxingZ dook in de archieven en maakte een vergelijk met Karaev en een incident van enkele jaren geleden waar de kickbokser bij betrokken zou zijn geweest.

Karaev, een Russische zwaargewicht die ooit was aangesloten bij het legendarische Golden Glory-team onder leiding van Bas Boon en Cor Hemmers, was een vermakelijke kickbokser.

Badr Hari

Hij bezat een goede snelheid en een energieke stijl die hem geliefd maakte bij fans. Hij was ook verdedigend goed en werd in de K-1-competitie uitgeschakeld door Badr Hari, Melvin Manhoef, Ray Sefo en de Braziliaanse karateka Glaube Feitosa.

Karaev was een ervaren amateur-kickbokser en won een paar K-1-toernooien voor acht man in Las Vegas en Taiwan, waarmee hij zich tweemaal kwalificeerde voor het prestigieuze jaarlijkse K-1 World GP-toernooi voor acht man.

Veel geld

In de vroege ochtend van 16 oktober 2016 vond er een inbraak plaats bij galerie Kunsthal in Rotterdam. De dieven maakten in totaal zeven schilderijen buit, waaronder werken van Pablo Picasso, Claude Monet en Henri Matisse. De kunst was van een Nederlandse zakenman die de werken aan het museum leende en de schilderijen waren ‘zeer waardevol’.

Het pad leidde uiteindelijk naar Radu Dogaru. Gekenmerkt als een klootzak, bullebak en dief door dorpsgenoten in Roemenië. Dogaru verhuisde naar Nederland en zette daar in op een criminele carrière, waaronder als “pooier” en “huizen overvallen”.

Verkocht

In een klassiek voorbeeld van stoten boven je gewichtsklasse, brak Dogaru in bij de beroemde maar licht bewaakte Kunsthal en stal de schilderijen ‘binnen enkele minuten’.

De schilderijen werden een paar dagen later naar Roemenië gereden en Dogaru werd uiteindelijk gearresteerd nadat een kunstkenner de Roemeense politie had gewaarschuwd dat hij waardevolle schilderijen van verdachte oorsprong probeerde te verkopen.

Volgens Dogaru deed hij de diefstal in opdracht van Karaev, die soms in Nederland trainde als onderdeel van het Golden Glory-team.

Spoorloos

Dogaru beweerde ook dat vier van de zeven schilderijen naar Rusland waren gebracht. Volgens een Roemeense persartikel werd Karaev ervan verdacht banden te hebben met de georganiseerde misdaad, wat zijn afwezigheid uit de ring verklaarde.

Dogaru en een medewerker werden veroordeeld tot meer dan zes jaar gevangenisstraf en de schilderijen werden nooit teruggevonden.

Gevangenis

Of Karaev betrokken was bij de overval van meerdere miljoenen dollars, blijft onbekend en is nooit bewezen. De vechter werd voor zover bekend, nooit formeel aangeklaagd door Nederlandse, Roemeense of Russische aanklagers.

Dogaru sprak bood naar verluidt vier schilderijen aan bij de Nederlandse autoriteiten in een poging een lange periode in een Roemeense gevangenis te voorkomen. Dit ging niet door en Dogaru moet in Roemenië de cel in.

Comeback

De verdwijning van Karaev uit de kickboksring blijft ook een mysterie. Hoewel Dogaru beweerde dat het de criminele banden van de kickbokser waren die zijn inactiviteit veroorzaakten.

Elders gemeld dat Karaev in 2009 stopte met vechten vanwege “een knieblessure en ruzie met Golden Glory”. Een comeback van Karaev werd ook besproken in 2018, maar kwam nooit tot stand.

Bron KickboxingZ (gedeeltelijke vertaling en is ween weergave van haar publicatie)

Bekijk ook

‘McGregor waar is het geld?’: Boze Poirier, lachende Ier reageert

Gisteren beschuldigde Poirier de Ier er van zijn woord niet te zijn nagekomen en poste dit op Twitter

BREAKING: Holyfield (58) maakt rentree tegen laatste tegenstander van Mike Tyson

Aanvankelijk zou Holyfield volgende maand tegen Mike Tyson vechten

Topvechter Silva over dood DMX: ‘ik ben er kapot van’

Anderson Silva, de UFC-legende raakte in de war na de dood van zijn vriend DMX

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page