Home / Columns / Tip: gebruik verkeerde bokshandschoenen kan fataal zijn

Tip: gebruik verkeerde bokshandschoenen kan fataal zijn

Belangrijke boksbaas voor drie jaar geschorst!

Je staat er vast niet altijd bij stil als je een paar bokshandschoenen koopt, maar zijn deze wel geschikt om in te trainen? Er zijn verschillende fabrikanten, merken en gradaties van 8 oz tot 20 oz. Maar welke gebruik je en en wanneer.

De gemiddelde recreant die bokst of gaat kickboksen zal zich laten leiden door de winkel, webshop of ander kanaal waar hij zich oriënteert. Maar is dit wel verstandig, want niet al het advies moet je zomaar voor lief nemen.

Vergeet ook niet dat er vaak grof geld wordt betaald voor een goede recensie over een merk. Ook is er vaak voor de verkoper meer te verdienen op een bepaald merk.

Let goed op

Het loont zich om goed te onderzoeken welke bokshandschoen het beste bij je past, wij zullen dan ook geen merken noemen maar enkele tips geven waar op te letten.

De vorm is belangrijk, hoe zit de bokshandschoen om je hand, is je pols voldoende beschermt, is het klittenband stevig en wat voor binnenwerk zit er in.

Te licht

Ook het gewicht is belangrijk en de gradatie die wordt aangeduid in OZ. Daar waar 8 oz een lichte harde handschoen is, zal een 20 oz groter zijn, meer wegen en een dikker binnenwerk hebben.

Op sportscholen wordt er niet altijd gekeken waar de leerlingen mee trainen, welk type handschoen er wordt gebruikt. Maar je moet echt niet willen dat je iemand met sparren tegenover je krijgt met 8 oz bokshandschoenen die je vervolgens flink kunnen verwonden.

Knock-out

De lichtere gradaties worden dan ook veelal gebruikt bij wedstrijden om de zo geliefde knock-out te forceren. Maar in de training met je dat echt zien te voorkomen.

Als je niet zeker bent welke bokshandschoenen te gebruiken en wanneer vraag het dan je leraar of sport instructeur. Van hen zou je mogen verwachten dat zij je goed advies kunnen geven.

Durf te vragen

Wanneer heb jij aan je sparring partner gevraagd hoeveel oz zijn handschoenen zijn? Vindt je het risico te groot spar dan niet met iemand met te lichte handschoenen.

Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Bekijk ook

Letselschade door kickboksen: ‘Pas op waar je traint’

Kick of Thai Boksen en alle aanverwante sporten zijn voor algehele vrije beoefening open en zijn niet te reguleren of te beheersen.

Gevecht met de blote vuist krijgt bloederig einde

Woonwagencultuur: ‘Blote vuist boksen hoort erbij’

Boksen met de blote vuist ook wel bekend als Bare Knuckle is in sommige culturen heel gewoon.

Badr Hari en Rico Verhoeven vliegen elkaar in de haren op Instagram

Rematch Badr Hari en Rico Verhoeven: ‘Wat mag dat kosten?’

Rematch Badr Hari en Rico Verhoeven: 'Wat mag dat kosten?'

REGIO NIEUWS UITGELICHT