Klap op je muil gehad? Zet terug die tand…
Home / Columns / Klap op je muil gehad? Zet terug die tand…

Klap op je muil gehad? Zet terug die tand…

Klap op je muil gehad? Zet terug die tand…

Doe je aan kickboksen of MMA-vechten, maar ben je niet zo goed als Rico Verhoeven en doe je het voor de fun? Toch zijn de risico’s hetzelfde als dat je een prof zou zijn. Het oplopen van een blessure is sneller gebeurt dan je doorhebt.

Je bent misschien niet zo goed in kickboksen als Rico Verhoeven of MMA-vechten zoals Devin Clark, maar je loopt nog steeds risico op mondletsel. Deze topatleten hebben ongetwijfeld een groter risico op lichamelijk letsel dan de gemiddelde amateur vechtsporter.

Vraag het maar aan Devin Clark. De stervechter van de UFC heeft tijdens zijn succesvolle carrière zijn deel van snijwonden en kneuzingen gehad. Zijn meest recente wedstrijd was bijzonder heftig en had een effect op zijn tanden. Tijdens zijn gevecht in september met Ion Cutelaba in Las Vegas, kreeg Clark een knie tegen zijn mond. Hij verloor het gevecht en bijna een paar tanden.

Raak niet in paniek

Hetzelfde risico loopt je bij de training maar er zijn een paar tips, dus mocht letsel oplopen aan je gebit, raak dan niet gelijk in paniek. Het dragen van een gebitsbeschermer of bitje zal het risico zeker aanzienlijk verlagen. Maar wat als het ondenkbare toch gebeurt? Een impact op de mond kan ervoor zorgen dat je een afgebroken, gebarsten, losgeraakte of zelfs uitgeslagen tand oploopt.

Als je foto’s hebt gezien van de blessure van Clark direct na zijn gevecht in september, zou je zeggen dat het een goed idee was dat hij zo snel mogelijk een tandarts bezocht. Maar het is ook een goed idee om de tanden, het tandvlees en de kaken binnen een dag of twee na hard mondcontact te laten controleren op onderliggende schade.

Stop terug die tand

Probeer, voordat je naar de tandarts gaat, zoveel mogelijk tand resten te verzamelen. Deze kunnen mogelijk opnieuw aan de tand hechten. Zorg er wel voor dat je de schoon maakt en bewaar ze in een bak met melk of schoon water. Plaats een uitgeslagen tand terug in je tandvlees.

Zoals eerder vermeld, kan een tand bij een harde klap volledig uit de kom worden geslagen. Toch is er een goede kans om het te redden als je snel handelt. Haal eerst de tand terug en houd hem bij de kruin vast en niet bij het worteluiteinde en verwijder vuil met schoon water. Druk het vervolgens stevig terug in de wortelschacht. Ga daarna wel direct naar een tandarts of eerste hulp.

Bekijk ook

F*ck! Dikke boete boeit MMA-vechter danny sabatello niks: 'Kom maar op'

Boeien! Dikke boete doet MMA-vechter niks: ‘Kom maar op’

Danny Sabatello's grote mond levert de Bellator MMA vechter een stevige boete op.

Pak slaag tasjesdief door vrouwelijke kickbokser: 'Oprotten'

Pak slaag tasjesdief door vrouwelijke kickbokser: ‘Oprotten hier’ (video)

Een overvaller bracht een slechte middag door in Livorno, Italië

Supergevecht! Katie Taylor vs Cris Cyborg cross-over in de maak

Supergevecht! Katie Taylor vs Cris Cyborg cross-over in december

Katie Taylor en Cris Cyborg beide gedecoreerde kampioenen zouden het tegen elkaar kunnen opnemen in een cross-over supergevecht.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page